Kom je ook op ons feest? Bekijk op deze pagina het programma van het feest Gouda750.

Klik hier voor de colofon

Goudse Verhalen is een project van de Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland, in samenwerking met de andere bewoners van de Chocoladefabriek in Gouda. Samen zijn we op zoek naar Goudse Verhalen. Verhalen van iedereen voor iedereen. Over grote en kleine gebeurtenissen in het verleden, het heden en de toekomst.

Heb je zelf ook een verhaal? Een mooie herinnering, een opmerkelijk feitje, een leuk project of iets anders over de stad en jij? Laat het ons weten!

Elk verhaal is waardevol. Daarom krijg je als dank voor je verhaal een originele hofmuis Karel-chocolademunt! In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt de schat aan verhalen op een bijzondere manier aan de stad overhandigd. Zo wordt jouw verhaal onderdeel van de Goudse geschiedenis. Wie hofmuis Karel is en wat het verhaal is achter zijn schatkamer vol verhalen? Dat lees je in verhaal #1 op de website!

Waar: Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudse Verhalen
20 september 2020

Goudse Verhalen
Doe mee en schrijf je eigen verhaal

2 iconen worden straks bewerkt door twee basisscholen. Ook partner Promen (organisatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt) heeft een icoon te beschilderen.

De ontwerpwedstrijd is inmiddels op gang gekomen om te komen tot het mooiste ontwerp voor deze drie iconen. De inzendingen op deze foto zijn gemaakt door kinderen van basisschool Al Qalam.

Waar: Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Iconenwedstrijd
Aanloop
juli t/m september 2021

Ontwerpwedstrijd voor een icoon

De jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas, eindelijk kunnen we de goedheiligman weer echt ontvangen in onze stad.

Ter gelegenheid van de aanstaande viering van Gouda750, zal Sint de vlag van Gouda750 aanbieden aan burgemeester Pieter Verhoeve. Kort daarna zal de vlag overal verkrijgbaar zijn.

Stuur een mail
Sinterklaas
Aanloop
13 november 2021

Sinterklaas 2021 - de Gouda750 vlag wordt onthuld

Bij de viering van 750 jaar stadsrechten mag de historische vereniging Die Goude niet ontbreken.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Aanloop
20 november 2021

De Geschiedenis van Gouda, Boekpresentatie

Gouda bij Kaarslicht organiseert voor de 66e keer het bekende evenement, ooit bekend als kaarsjesavond. Kaarsen horen bij de geschiedenis van Gouda, samenhorigheid, verdraagzaamheid en verbinding zijn vanouds kenmerken van Gouda bij Kaarslicht.

Gouda bij Kaarslicht is het evenement waar de Gouwenaars elkaar ontmoeten. Dit jaar is het thema Kaarslicht in veelkleurigheid. De diverse inclusieve stad en samenzijn staat nog meer dan anders centraal in de 66e editie van de bekendste en langst bestaande lichtjesavond van Nederland. Een samenzijn van de inwoners van Gouda en hun bezoekers rondom de -door zusterstad Kongsberg in Noorwegen geschonken- kerstboom. Met samenzang, het kerstverhaal en het aftellen tot het ontsteken van de lichtjes in de boom is dit evenement een echte trekpleister geworden voor toeristen uit de regio en ver daarbuiten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kaarslicht
Aanloop
10 december 2021

Kaarslicht in Veelkleurigheid

Dit jaar staat de feestelijke intocht van de Avondvierdaagse Special 750 Edition, in het teken van de historische optocht. Na 50 jaar kan iedere Gouwenaar en bezoekers zich uitdossen in historische kleding, en tip, the 70;s zijn net zo goed historie als 1272!

Voor deze speciale gelegenheid organiseert The Melting Shop workshops voor iedereen die zelf een mooie uitdodding voor deze speciale dag te maken. De workshops zijn op afspraak te bezoeken in The Meltig Shop zelf (Kleiweg 96-98, naast de Barista) of in de buurthuizen of andere plekken. De informatie daarover verschijnt binnenkort op hun website.

Zeg je nu, kleding maken, ik kan dat niet, ook daaraan is gedacht. Zowel patronen als kostuums en historische kleding zijn te koop of in opdracht te maken. Je kunt er zo binnenlopen of vooraf afspreken.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Melting Shop1
Aanloop
oktober 2021 - 20 mei 2022

Historische Optocht-Intocht Avondvierdaagse

In aanloop naar de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over het ontstaan van Gouda wordt gepresenteerd door Henkjan Sprokholt.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Aanloop
24 januari 2022

Die Goude lezing : De opkomst van Gouda 1000-1500

Aan het einde van de opwarmperiode gaan we met z'n allen onze stad lekker schoonmaken. Het motto is 'een schone stad ligt voor het oprapen!'

Dit wordt een actie van de hele stad. De Brede School, Cyclus, de Gemeente Gouda, de serviceclubs, Gouda Bruist, de Woningcorporaties en noem maar op. Iedereen schuift aan en laten we eerlijk zijn, als iedereen zijn eigen plekje in de stad een beetje aanveegt en opruimt, dan komen we een heel eind. Een schone stad om de vele bezoekers die we verwachten en elkaar gastvrij te ontvangen!

Stuur een mail
Heel Gouda Schoon
Aanloop
maart 2022

Heel Gouda Schoon

In aanloop naar en tijdens de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over cultureel Gouda tussen 1400 en 1600 wordt gepresenteerd door Bianca van den Berg.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Aanloop
7 maart 2022

Die Goude lezing : lezing Cultureel Gouda 1400-1600

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Melting Shop3
april-mei 2022

Historische Optocht-Intocht Avondvierdaagse

Zes maanden feest is zes maanden Kaasmarkt in Gouda. Eindelijk is de bekende Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt terug met voor deze gelegenheid veel aandacht voor de specifieke Goudse ambachten zoals kaasmaken, plateel schilderen, kaarsenmaken en bierbrouwen.

Gouda kaas is overal in de wereld te vinden. Hij wordt ook op meer plekken gemaakt, maar nergens smaakt de kaas zo lekker als in de stad waar van oudsher de kaas komende uit de ommelanden verhandeld werd. Naast de reguliere donderdagse kaasmarkt zijn er nog allerlei ideeën over bijzondere edities en speciale tijden, dus hou de informatie in de gaten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kaasmarkt2
7 april t/m 17 september 2022

Goudse Kaas- en ambachtenmarkt

Stuur een mail Aanloop
20 maart 2022

Het goudse
boekenweekgeschenk

Stuur een mail Hotspot

Gouda Cheese Experience

Het is zover. Na een opwarmperiode om ons door de koude winter heen te helpen, zijn we er klaar voor, het feest kan beginnen! Op 14 april trappen we af met een feestelijke opening waarin burgemeester Pieter Verhoeve de aftrap zal geven voor de talloze activiteiten die de komende maanden hun beslag zullen krijgen.

Feest in Gouda, we gaan weer ontmoeten, praten, een stukje kaas en een stroopwafel eten, een drankje drinken en samen eten. Daarbij, tussendoor, omheen en tijdens gaan we van allerlei moois zien dat door Gouwenaars is bedacht en gemaakt omm te laten zien waar deze stad trots op is. De details worden in de aanloop naar het feest steeds verder onthuld.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Stadhuis Met Vlag CAMPAGNEBEELD
14 april 2022

Opening Gouda750

Het Super Cool Kidsfeest is het afscheidsfeestje van het kindercollege. Ieder jaar treedt er een nieuw kindercollege aan en neemt het oude afscheid. Tijdens dit gratis feest is er van alles te doen en te beleven voor alle kinderen in Gouda, vormgegeven naar de plannen van de aftredende leden van het college, onder begeleiding van de Brede School Gouda, de ondernemers binnenstad en de gemeente Gouda.

De Markt wordt verdeeld in een aantal pleindelen met een specifiek thema, zoals het Techniekplein, het Sportplein en het (kinder)marktplein. In 2020 en 2021 kon het feest niet op de traditionele manier doorgaan en zijn er alternatieve activiteiten op meerdere locaties georganiseerd.

Nu in 2022, tijdens de viering van 750 jaar stadsrechten, kan het eindelijk weer wel! Er zijn activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. De locatie is vanouds weer op de Markt en van 13.00 uur tot 16.00uur op de laatste woensdagmiddag van mei in 2022.

De foto is van Oscar Limahelu

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
SUPERCOOLKIDSFEEST 2019 7282
25 mei 2022

Super Cool Kidsfeest

Expositie van de industriële ontwikkeling van de Gouda

Gouda is mede groot geworden door een aantal wereldbekende producten: kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Het Goudse bedrijfsleven ontstond aan de oevers van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel en is veel meer dan die bekende producten. Hoe industrie innovatie wordt, gebaseerd op de roemruchte geschiedenis, wordt u verteld tijdens een bijzondere expositie in een historisch gebouw, namelijk dat van Zeepziederij Virul aan het Buurtje, bij Croda in Gouda.

Stuur een mail
Croda Avond

Gouda Maakt

Stuur een mail
Geschiedenis Quiz2
Opening Gouda750 14 april 2022

De GeschiedenisQuiz

Tijdens de expositie Beleef het Wonder van Gouda is er nog een ander spectaculair evenement bij de Sint Jan. Eenmalig is de kerk te bestijgen en kan er gewandeld worden op het dak van de langste kerk van Nederland.

Bijna honderd meter over het dak van de Sint-Janskerk lopen, met uitzicht op de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard. Dat kan waarschijnlijk volgend jaar, als spectaculair onderdeel van de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten. Bij de langste kerk van Nederland wordt begin volgend jaar een enorme stellage van steigers opgebouwd. Bezoekers kunnen via trappen naar het dak van de Sint-Janskerk klimmen en zo op een hoogte van zeker 25 meter een flink stuk wandelen over een platform en genieten van fenomenale vergezichten. Dit unieke plan is een initiatief van de Broederschap van de Sint-Jan. De missie van de Broederschap is het rijke cultuurgoed van de Sint- Janskerk te Gouda in stand te houden, onder andere door middel van fondsenwerving en dit soort projecten.

Wandelen Op Het Dak
14 april t/m 17 september 2022

Wandelen op het dak van de langste kerk van Nederland

Gouda is een tijdmachine, je kunt in elke eeuw uitstappen en dat doen we in de Sint-Jan en Museum Gouda met deze dubbelexpositie op de dag van de stadspatroon van Gouda, Johannes de doper, op 24 juni 1570.

Uniek in Gouda, uniek in Nederland. Voor de reformatie een feit was en de langste kerk van Nederland werd overgedragen aan de Protestantse gemeente, was dit Godshuis honderden jaren Rooms Katholiek. Met de oorspronkelijke altaarstukken uit 1570, die normaal gesproken in de museumkapel te zien zijn, met bruiklenen en met veel technische hoogstandjes/ virtual reality, wordt de kerk teruggebracht in die tijd. Tevens zullen hier met regelmaat ensceneringen plaatsvinden door het Jeugdtheaterhuis en zijn er lesprogramma's en bezoeken van de scholen.

Tegelijkertijd zijn in Museum Gouda de cartons te zien, de tekeningen op ware grootte van de wereldberoemde Goudse Glazen. Een unieke tentoonstelling die de moeite waard is om meerdere keren te bezoeken, omdat de cartons regelmatig gewisseld zullen worden.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
14 april t/m 2 oktober 2022

Beleef het Wonder van Gouda

In het najaar wordt gestart met de scholieren van het voortgezet onderwijs om met hen een collage te maken van afbeeldingen die zelf gemaakt hebben met het thema Gouda, 750 en op naar de volgende 750 jaar.

Inmiddels zijn veel docenten van het Voortgezet Onderwijs aangesloten en zal na de zomervakantie 2021 begonnen worden met dit project. De bedoeling is dan dat het resultaat, een groot wandkleed, op een toegankelijke plaats komt te hangen, zichtbaar voor de inwoners van de stad. We denken aan het Huis van de Stad of het Stadhuis op de Markt.

Het wandkleed bestaat uit 750 collages van stof. Gemaakt door scholieren van het Voortgezet Onderwijs! Samen met de docenten gaat Els Hofstede, de bedenker van dit project, workshops en lessen geven op de scholen. Aanmelden vindt plaats via de aangesloten scholen.

Watervrienden collage Wandkleed
Medio april 2022

Op naar de volgende 750 jaar - een wandkleed collage van de jeugd voor de stad

Kijk op Straat is een fotoproject dat plaatsvindt tussen juli 2020 en september 2022. Alle straten van Gouda (1152) worden door zo’n 45 Goudse fotografen vastgelegd. De foto's worden gepresenteerd in een boek en tijdens speciale exposities.

Wachtend winkelpubliek met een mondkapje; een gebouw weerspiegeld in het water; een voordeur met een kerstkrans; een omgevallen fiets op een speelplaats; een boom in herfsttooi; een oplaadpaal …

Elke straat, steeg, elk plein, pad en plantsoen krijgt zijn eigen plaat en toch is het geen nieuw straatnamenboek. Geen totaaloverzicht, de uitdaging zit in het detail. Omwonenden herkennen de plek, anderen zien vooral een creatieve verbeelding van het leven in Gouda anno nu.

In 2022 verschijnt een boek met een selectie van deze foto’s; een erfenis voor Gouwenaars na ons. Ook staan in het jubileumjaar een of meerdere foto-expositie(s) op het programma.

Kijk voor meer informatie op de website Stuur een mail
Kijk Op Straat
Medio april 2022

Kijk Op Straat

Geef Gouda Duurzaam Door (Less Mess by MASS Events)

Gedurende de feestperiode en erna zal door heel Gouda duurzaamheid centraal staan door alle evenementen gezamenlijk zonder plastic rommel en met duurzame hardcups, afvalscheiding in samenwerking met Cyclus en andere partners plaats gaan vinden.

Binnenkort wordt het design van de hardcups bekend en dan komt dat hier te staan·

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
14 april t/m 17 september

Geef Gouda Duurzaam Door!

Stuur een mail
VVV Goudse Gilden

Stadswandelingen Gouds Gidsengilde

5 wandelingen dan wel hardloopevenementen voor groepen van ca. 20/25 mensen door Gouda met onderweg veel historie en culinaire verrassingen.

Tijdens de serie Goudse CuliRuns & Walks 750 laten we in 5 CuliRuns & Walks tussen medio april en medio september diverse mooie historische gebouwen en plekken in Gouda van buiten en binnen zien.

We rennen of wandelen door smalle oude steegjes, langs de mooie singels, door alle wijken (elke loop 1 of 2 andere) en mooie buitengebieden. Na afloop eten we op knusse of bijzondere locaties zoals het IJsselhuis Museumhavencafé, bij Gouwe Stek Natuurlijk (gevestigd in een oud gemaalhuys bij de Mallemolen) en op evenemententerrein GOUDasfalt aan de Hollandsche IJssel.

De serie ' Culi Runs & -Walks Gouda 750' bestaan uit een Kaasloop, een Rabarber Run, een Pastaloop, een Vegan Run en een Volkstuintjesloop . Bij elke loop is dus zowel een wandeling als een run mogelijk. Na afloop kunnen de deelnemers hun ervaringen uitwisselen onder het genot van bijvoorbeeld een lekkere maaltijd (boeren-, erwten-en spaghettiloop) of kaas-en volkstuinenproeverij.

NB: specifieke informatie over deelname. kosten en data volgen - Foto: Pim Mul

Culiwalks kl
April t/m September

Culi Walks & Runs Gouda750

MoZaEnZo gaat samen met bewoners van de Vogelbuurt en de Raambuurt een aantal series van 3 stoeptegels mozaïeken, die op verschillende plekken in de stad te zien zullen zijn.

Op de tegels worden de kleuren van de Goudse vlag gemozaïekt en in het witte gedeelte daarvan komt de tekst GOUDA 750 JAAR. Het wordt gedaan met glastegeltjes die weer- en windbestendig zijn en een epoxylaag er overheen.

Vergelijkbare stoeptegels zijn een bekend verschijnsel in de stad. Bijvoorbeeld bij een aantal afvalcontainers. Het zijn heel kleurige tegels geworden met de teksten ZAK IN BAK en GEEN LOS VUIL. We hebben dus ervaring met een dergelijk project! De bewoners hebben al aangegeven dat ze heel graag weer meedoen omdat ze het ervaren hebben als een waardevolle, zinvolle en sociale bezigheid voor de Goudse Gemeenschap.

Stuur een mail

Stoeptegels Gouda 750 jaar

Een aantal jaren geleden begon de Goudse fotograaf Bram Tackenberg met zijn fotoseries in Goverwelle en later in de Korte Akkeren van Goudse Woonkamers. Speciall voor Gouda750 wordt dit project nu uitgebreid naar een dwarsdoorsnede van Goudse woonkamers uit alle wijken van de stad.

De bewoners van de stad stellen zichzelf en hun huis open: trots en kwetsbaar. Door zonder oordeel te kijken en te portretteren, legt Tackenberg iedereen op gelijke, waardige manier vast. De serie illustreert zo op een prachtig ingetogen manier de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen alle Gouwenaars.

Deze 250 portretten worden vervolgens in de openbare ruimte van de verschillende wijken in Gouda geëxposeerd. Het project werkt als katalysator om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Wil je meedoen? Meld je aan bij de projectleider, Bram Tackenberg

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Woonkamerfoto Nr 158 kl
April t/m September 2022

De Woonkamers van GOUDA750

Een sociaal, inclusief, verbindend, oogverblindend en spectaculair kunstproject in de openbare ruimte door heel Gouda! 50 beelden, 50 edites van de Kaasboerin 2.0 van Ineke van Dijk, geïnspireerd op de originele kaasboering op de Nieuwe Markt in Gouda, een Gouds en Nederlands icoon!

De 50 nieuwe versies worden gemaakt door ca 300 Gouwenaars, waaronder 10 kunstenaars. In de periode voor het grote feest worden de beelden bewerkt en ten tijde van de opening zullen ze in één grote cirkel voor het stadhuis op de Markt te zien zijn. Daarna gaan de beelden geplaatst worden in de binnenstad en alle wijken van Gouda voor de hele feestperiode. Er komt een beeldenroute voor fietsers en wandelaars. Zo leer je je stad kennen en de veelkleurigheid die Gouda rijk is. Van het hele project komt ook een boek en een korte documentaire uit.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
50iconen
14 april t/m 17 september 2022

50 iconen

Vanaf april 2022 t/m de finale op 17 september zullen Gouwenaars van formaat evenementen en activiteiten gaan opluisteren, de Goudse Giganten. Bij de opening en bij historische optocht hebben ze een prominente rol. Tijdens wijkactiviteiten zullen zijn in wisselende samenstellingen verschillende keren hun opwachting maken.

Aan het einde van de feestperiode komt alles bij elkaar en komen alle Goudse Giganten bij elkaar in een spetterende voorstelling tijdens het laatste finale weekend.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Goudse Giganten
April t/m September 2022

Goudse Giganten - hele feestperiode

De Lions Gouda-Bloemendaal bieden de stad een feestlied aan ter ere van Gouda750, voor en door Gouwenaars! Het lied is geschreven door singer/ songwriter Peter Dijkstra en kan door iedereen (mee) gezongen worden. Naast Peter Dijkstra zijn veel artiesten betrokken, zoals John de Heij als zanger/arrangeur en veel muzikanten verbonden aan de Theaterbakkerheij.

Inmiddels is er naast de akoestische versie van Peter ook een opname gemaakt met de band in de Theaterbakkerheij. Hiervan is een trailer te zien op Youtube TIjdens het feestjaar zal het lied op verschillende evenementen terugkomen.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Foto van opname Gouda750 Feestlied Gouda Gaat Nooit Voorbij
april - september 2022

Gouda Gaat Nooit Voorbij! Gouda750 Feestlied

Libertum wil vluchtelingschap bespreekbaar maken in het onderwijs met een serie van vijf educatieve filmpjes rondom het thema ‘Vluchteling zijn: Wat betekent dat?’. In deze filmpjes staat bewustwording centraal.

Dit project is onderdeel van een serie projecten onder de noemer 'Stadsrecht is burgerrecht'. Libertum (voorheen het Verzetsmuseum geheten) heeft een brede voorlichtende, bewustmakings- en educatieve taak rondom thema’s als verzet, vrede, identiteit, tolerantie (samenleven) en burgerschap. Die thematiek past naadloos in de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.

Libertum wil Gouda 750 aangrijpen om met een aantal activiteiten met name de aandacht te vestigen op het thema Vluchtelingschap, acceptatie, tolerantie, burgerschap. De sleutelwoorden hierin zijn bewustwording, begripvorming, integratie en inburgering. In wezen gaat het over ‘community’. Om ‘samenlevingszin’. Iets waar ook Gouda 750 over gaat.

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail
Libertum
april t/m september 2022

Stadsrecht is Burgerrecht

Ter gelegenheid van Gouda750 heeft Gouda Kaasstad een geocache gemaakt. Een cache die verwijst naar KAAS. Gouda cheese capital of the world.

Gouda ligt centraal in Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart, de oorsprong van échte Gouda kaas, het gele goud van Holland. In Gouda wordt al eeuwenlang kaas verhandeld. De Goudse Waag neemt daarbij een centrale plaats in. Sinds 1668 werd hier de kaas gewogen, tegenwoordig is hier het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2019 is in Gouda ook de Cheese Experience gevestigd. 365 dagen per jaar kun je daar interactief het hele kaasmaakproces, van koeien tot kaas, ervaren.

Gouda is als kaasnaam wereldberoemd. Wat veel mensen niet weten is dat het een prachtige oudhollandse stad is met een historische centrum. Midden op de Goudse markt, waar eeuwenlang kaas is verhandeld, staat het stadhuis uit de 15e eeuw. Aan de voet van dit stadhuis wordt van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in augustus in de ochtend tot 12.30 uur de kaasmarkt georganiseerd. De kazen worden dan op de ouderwetse manier (met handje klap) verhandeld.

De geocache van Gouda Kaasstad is de hele feestperiode Gouda750, 14 april t/m 17 september, actief.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Geocache Kaasstad
april t/m september

Geocache Gouda Kaasstad

Theater in So What aan het begin van de feestperiode. We gaan terug in de jaren 70 van de vorige eeuw.

We nemen ons publiek mee naar de roerige jaren 70 in Gouda. Een groep jonge idealistische Gouwenaars zet zich op ongekende wijze in om de verpauperende binnenstad van Gouda weer leefbaar te maken. We volgen een groepje twintigers in hun idealisme, opbouw mentaliteit en schaakspel met de Goudse politiek. Dit alles gecombineerd met een vleugje branie en lef in de stijl van de jaren 70.

Aanvangstijden: vrijdag 20:00 & zaterdag 13:00 en 20:00

Foto: Martin Droog

Stuur een mail
229 1974 kritiese stroopwafel actiefoto
15 en 16 april 2022

De Kritiese Siroopwafel’ Goudse burgers roeren zich

Vluchteling zijn is een verhaal dat gehoord en verteld worden. Libertum wil daartoe een nachtwandeling door de stad organiseren van gemengde groepjes wandelaars, bestaande uit vluchtelingen en Gouwenaars.

De nachtwandeling staat in het teken van stedelijke openheid, gastvrijheid en compassie. De ongedwongen sfeer van zo’n nachtelijke wandeling leent zich uitstekend voor interactie en goede, verhalen delen, gesprekken over vluchten, (opnieuw) hechten en een nieuw bestaan opbouwen in een andere samenleving.

Gouda haakt daarmee op geheel eigen wijze in op de Dag van de Vluchteling.

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail
20 juni 2022

Nachtwandeling met Gouwenaars en vluchtelingen

Rond 1900 maakte Gouwenaars H.P. Olifiers meer dan 170 foto's in en om Gouda. Hij gebruikte daarvoor een 3D stereocopische fotocamera. De foto's kwamen buiten Gouda terecht en zijn op het nippertje behouden voor het nageslacht, de Gouwenaars van nu!

'Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen'

In samenwerking met Streekarchief Midden-Holland en Bibliotheek Gouda ontwikkelde VRSpace en Blunderbuss Studios een te gekke beleving waarin die foto's nu in 3D met Virtual Reality bekeken kunnen worden.

Beleef Gouda in 1900 en op dezelfde plaats nu in 2022!

De eerste workshop met de jeugd van ruim honderd jaar later heeft onlangs plaatsgevonden in de Chocoladefabriek, volg deze link voor een impressie

Chocoladefabriek

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudain3 DVR
april t/m september 2022

Experience Gouda in 3D by H.P Olifiers

Schuif maar aan bij het Paasontbijt op de Markt in Gouda! Maandag 18 april (tweede Paasdag) is iedereen welkom! Elk jaar ziet het er prachtig uit bij het paasontbijt met rijk gevulde tafels en vrolijke, vriendelijke bediening en heel veel mensen.

Met 750 jaar Gouda wordt het paasontbijt wel heel speciaal. Dat wordt zichtbaar op de tafels, maar ook er omheen.. Er is muziek, er zijn verhalen, én na het ontbijt mag iedereen verder genieten van nog meer muziek en gezelligheid. Het allerbelangrijkste van het Paasontbijt is dat Gouwenaars elkaar ontmoeten en elkaar letterlijk zien zitten. Wie je ook bent, wat je ook doet, rijk, arm, dik, dun, alle kleuren, maten, opvattingen, karakters en leeftijden zijn hééél welkom! Samen zijn we de stad.

Het Paasontbijt is een initiatief van het DoePlatform van de Ondernemers Binnenstad(SOG). Om dit mogelijk te maken wordt er samengewerkt met ruim 100 vrijwilligers uit allerlei verschillende kerken, politieke partijen en andere organisaties in Gouda. De coördinatie is in handen van Stichting Samma die in 2022 hun 50-jarig bestaan vieren. Dankzij de GoudApot, de ondernemers, kerken en individuele sponsors kan dit ontbijt en het bijbehorende feest elk jaar weer plaatsvinden.

Stuur een mail
Paasontbijt overzichtsfoto
18 april 2022

Paasontbijt Editie Gouda750

Van oudsher was de Goudse Waag de plek waar de kaas uit de ommelanden van Gouda werd gewogen. Nog steeds neemt dit gebouw een markante plek op de Markt van Gouda in.

Tegenwoordig zijn in de waag het Kaas- en ambachtenmuseum, een winkel en de VVV gevestigd. Alle informatie over de stad en omgeving kunt u hier vinden. Voor openingstijden e.d. kijk op de website.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Waag
Hotspot
april t/m september

De Goudse Waag

De Historische Vereniging Die Goude leidt een project dat er toe moet leiden dat in april 2022 alle ANWB-monumentenbordjes in Gouda er op hun paasbest bijhangen.

Bij voorkeur met eigendom en/of onderhoudsafspraken geregeld, zodat de ANWB-bordjes leesbaar en toonbaar zijn, zodanig dat ze weer 10 jaar meekunnen. De bordjes worden allen gecontroleerd op onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst, de zeggingskracht van de bordjes wordt (waar nodig en mogelijk) vergroot door het aanbrengen van een QR-code en ook leesbaar in andere talen.

Indien nodig worden nieuwe bordjes aangevraagd bij panden waar die normalerwijze verwacht zouden mogen worden.

Stuur een mail
april 2022

ANWB bordjes revisited

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal

voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig

kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de

Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van

vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de

Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het

gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het

liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden

gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue

passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’.

Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten,

kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
20 April 2022 - De hanepraij

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis

Wie jent Molen 't Slot niet, op een plek van grote historische betekenis voor Gouda. Waar vroeger het Kasteel van Gouda stond, staat nu, trots op de kop van het Houtmansplantsoen, deze bekende molen.

De vereniging van de Goudse Molenaars heeft het initiatief genomen deze molen in de schijnwerpers te zetten in het jaar dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. De bedoeling is dat de aanlichting ook na de feestperiode blijft.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Molen T Slot
Medio 2022

Molen 't Slot in de schijnwerpers

We vieren de verjaardag van Koning Willem-Alexander traditiegetrouw de vrijdag voor zijn verjaardag, dit jaar geheel in Goudse stijl: De Goudse kaas en stroopwafel spelen.

Gouda bestaat in 2022 750 jaar, dit gaan we groots vieren! Een mooi moment om Gouda 750 meteen met een knaller te laten beginnen voor de Goudse basisscholen. Samen met het MBO Rijnland, de Brede School Gouda en SPORT.GOUDA wordt deze speeldag vormgegeven en vieren we feest!

Wat gaan we doen tijdens deze spelen? Deze dag staat in het teken van Bewegen. We laten zien dat bewegen van belang is en vooral veel plezier geeft. Alle 2000 Goudse basisscholieren gaan samen lekker sporten en gaan plezier beleven met verschillende uitdagende spelen.

Daarnaast geven ook de Goudse verenigingen invulling aan de speldag. Op deze manier leren de basisschool leerlingen sporten kennen die Gouda te bieden heeft en kunnen verenigingen laten zien waarom zij hun sport zo leuk vinden. De spelen worden op 4 locaties georganiseerd:

ONAGroenhovenparkUiterwaarde3 schoolpleinen (voor de onderbouw) Het evenement duurt 1 dag en deelname wordt via de scholen, de Brede School en Sportpunt

De spelen worden op 4 locaties georganiseerd:

ONAGroenhovenparkUiterwaarde3 schoolpleinen (voor de onderbouw)
Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
22 april 2022

Kaas- en Stroopwafelspelen
(Koningsspelen Gouda750)

De 25 Steegjeswandeling Gouda, die onder begeleiding van gidsen plaatsvindt, wordt gehouden in april 2022. Van deze wandeling bestaat ook een erg leuk boek. De wandeling is altijd te doen, maar nu onder deskundige begeleiding.

De deelnemers op zaterdag verzamelen zich voor de Goudse Waag. Op zondag bij Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg 35 te Gouda.

De karakteristieken van deze mooie wandeling zijn de 25 (soms verborgen) steegjes waar u doorheen komt en die u een uniek kijkje in de oude binnenstad van Gouda geven waarbij de rijke historie en veel oude Goudse ambachten en bewoners aan bod komen. De wandeling is circa 7 kilometer lang en duurt ongeveer ± 2,5 uur. Goed schoeisel wordt geadviseerd.

Voor meer informatie, ga naar de website.
Stadsomroeper Steegjesloop kleiner
April 2022

25 Steegjeswandeling Gouda

Op 23 april van 10 tot 18.00 uur vindt in de Sint-Janskerk het Gouds Inclusief Kindercongres plaats, waarbij 100 scholieren (G100) de plannen, ideeën en presentaties gaan semenbrengen naar een visie op de toekomst van de jeugd van Gouda anno 2022.

Voorafgaand aan het congres vanaf medio 2021, is er al een heel traject in de basisscholen met de kinderen van groep 7 en 8 om op school in groepsverband te bepalen wat voor hen van belang is voor de toekomst en hoe ze daaraan uiting willen geven middels voorstellen, plannen en ideeën. (Oud) middelbare scholieren nemen deel aan dit initiatief om de activiteiten, gesprekken en discussies op de basisscholen te faciliteren en begeleiden.

Tijdens die lessen wordt op verschillende manieren gesproken over welke thema’s de scholieren belangrijk vinden voor de toekomst. Via het Open-Ramen-traject kunnen kinderen op creatieve en sportieve wijze laten zien hoe zij de toekomst in Gouda vorm willen geven. Op het congres zullen de G100 kinderen hun thema’s, ideeën en presentaties samenballen tot voorstellen voor hun toekomst.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
GIK
23 april 2022

Gouds Inclusief Kindercongres - GIK

'Shakespeare is hier' is een theorie dat de eerste pijpenmaker die uit Engeland in Gouda neerstreek eigenlijk de grote toneelschrijver William Shakespeare was. Een theorie die al sinds de jaren 80 opgeld doet in de stad.

Op 23 april 2022 wordt dit verhaal gepresenteerd met de publicatie van de roman 'Shakespeare is hier'. 23 april 2022, de geboorte-en sterfdag van William Shakespeare, stappen we uit met de grote dichter en toneelschrijver uit Engeland in het Gouda van 1609 toen de pijpenmaakindustrie Gouda wereldfaam bezorgde. In dit project bundelen voormalig koster van de Sint-Jan Maurits Tompot en voormalig stadsdichter Hanneke Leroux hun krachten tijdens een levendige presentatie van het boek dat vanaf dan te koop zal zijn.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
SH4
23 april 2022

Shakespeare was here

Ook in de feestperiode zal beiaardier Boudewijn Zwart zowel vanaf de toren als met de mobiele beiaard de Gouda carillions bespelen.

Waar; Toren van de Sint-Janskerk

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Sint Janstoren
april t/m september 2022

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt

In de tentoonstelling Wij zijn de stad komen verleden, heden en toekomst van Gouda samen. Zo kun je hier het vidimus (bewijs van stadsrecht uit 1335) en het oudst bekende zegel van de stad Gouda bewonderen. Het wordt een interactieve expositie, een reis van verleden naar toekomst. We gaan met de Gouwenaar op zoek naar wat Gouda nou eigenlijk typeert. Welke gezichten, welke mensen en welke verhalen maken de stad?

Deze expositie is een samenwerking van museumGouda, Streekarchief Midden-Holland, bibliotheek Gouda, Libertum en historicus Bart Ibelings. Daarnaast werken talloze andere Gouwenaars mee.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Wij Maken De Stad2
april - juli 2022

Wij Zijn De Stad

Traditiegetrouw, na een gedwongen onderbreking van 2 jaar, zal eindelijk in 2022 de traditionele vrijmarkt voor kinderen weer georganiseerd worden op de Raam en omgeving. iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De Oranjeboulevard is een jaarlijks terugkerend evenement op 27 april tijdens Koningsdag. De opzet bestaat uit de inmiddels bekende kindervrijmarkt, hier is voor iedereen wat leuks op de kop te tikken voor weinig geld. Naast de (kinder)vrijmarkt worden er diverse kleine optredens en activiteiten georganiseerd.

Voor meer informatie en contact, ga hier naar de website.

Stuur een mail
Oranjeboulevard1

Oranjeboulevard, Koningsdag

Traditiegetrouw vieren we Koningsdag niet alleen op de Oranjeboulevard maar ook met allerlei activiteiten op de Markt.

Behalve traditionele elementen zijn er ook altijd weer verrassingen te verwachten.

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Koningsdag 2
27 april 2022

Koningsdag op de Markt

Wedstrijd.: Wie zijn de mensen achter de straatnamen? Welke beroemde Gouwenaar ligt begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat 3, waarnaar een straat, plein of park is genoemd in Gouda. Doe mee aan de wedstrijd en leer je stad en haar vroegere inwoners (nog) beter kennen.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Oude Begraafplaats Van Bergen Ijzendoorn Uitvaart
Medio April 2022

Ken uw stad en de (oude) Gouwenaar

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag wordt een middag met de Rotary Gouda georganiseerd.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
Datum moet nog worden bepaald

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - De Rotary

Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.

Ieder jaar is er een bekende striptekenaar aanwezig, die werkt signeert. Dit keer staat het festival in het teken van Gouda750 en de geschiedenis van onze historische stad. Uiteraard zijn er allerlei bijzondere activiteiten waarover later meer bekend wordt gemaakt.

Stuur een mail
Strips Op De Markt
1 mei 2022

Strips op de Markt presenteert het Stripboek over de geschiedenis van Gouda

Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers uit het hele land en Vlaanderen, struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.

Dit jaar zal het festival in het teken staan van Gouda750, natuurlijk is er weer het stripbier en zullen de tekenaar en schrijver signeren.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Strips Op De Markt
1 mei 2022

Strips op de Markt

Ingezetenen: Het zijn de mensen die de stad maken en leven, de mensen die wij zelf zijn, die wij ontmoeten, die wij herinneren en die mooie stad, ons Gouda doorgeven…

Tijd en Goudse bewoners worden zichtbaar gemaakt in dit bijzondere beeldende kunstproject. In aanloop naar het project en tijdens de expositie vinden er meerdere fotoshoots plaats op verschillende plaatsen in de stad. Iedere bewoner van onze stad kan hier aan deelnemen. De Goudse portretten zijn vervolgens onderdeel van het ruimtelijke kunstwerk: een almaar groeiende eregalerij voor Goudse ingezetenen bestaande uit geprepareerde stoelen, video-projecties en draadsculpturen. Voor plaats en data fotosessies, evenementen en expositie volg de pers en social media.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
I N G E Z E T E N E N Arjenne Vossepoelf zonder logo 1
april - september 2022

Ingezetenen

Tijdens de expositie Beleef het Wonder van Gouda krijgen 40 klassen met basisschooleerlingen van Gouda de kans een nieuw, tijdelijk glas voor de Sint-Janskerk te maken.

Elke klas maakt een deel van het raam in de aanloopperiode naar het feest. Daarna zal tijdens de feetsperiode het glas in de Sint-Jan tentoongesteld worden.

Bij dit project zijn veel partijen betrokken. De Brede School, de Sint-Jan, Museum Gouda, De Driestar en Cultuurhuis Garenspinnerij.

Waar: Sint-janskerk, Achter de Kerk, centrum

Maak Met Je Klaseen Glas
april t/m september 2022

Maak met je klas een glas

Van mei t/m augustus is er een bijzondere expositie in het Remonstrantse poortje aan de Keizerstraat in Gouda. Het hofje is het enige overblijfsel van de Remonstrantse kerk die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaan. In de huidige bomenkathedraal buiten en binnen is er aandacht voor de 'bijbelse' humanisten Erasmus en met name Coornhert, die een unieke periode uit de Goudse geschiedenis rond het principe Vrijheid van Geweten, belichamen.

Coornhert vluchtte aan het eind van zijn leven vanuit Delft naar het veel tolerantere Gouda. Erasmus ging hier naar de Latijnse school. Beiden bekritiseerden de Rooms Katholieke kerk van binnenuit zonder haar ooit te verlaten. Het poortje is dagelijks toegankelijk en van hieruit worden er i.s.m. het Goudse Gidsengilde Coornhertwandelingen door de stad georganiseerd.

Bomenkathedraal
mei t/m september 2022

Coornhert500, Kraamkamer van de Vrijheid

Gouda herdenkt zijn gevallenen sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen Gouda750 activiteit maar zo belangrijk dat het wel op de agenda wordt vermeld.

Drie Stille Tochten vertrekken vanaf de R.K. Begraafplaats aan de Graaf Florisweg, de Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat en het IJsselhof aan de Goejanverwelledijk. De drie stoeten komen samen op de Markt waar we om 20.00 uur 2 minuten stil zijn. Daarna zijn de kransleggingen, zang en toespraken volgens deze traditionele ceremonie.

4en5mei
4 en 5 mei 2022

4 en 5 mei, Gouda herdenkt

Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - kopie

Aandacht voor elkaar en verbinding! Daar gaat het ook tijdens Gouda750 om. Gouda heeft al meer dan 70 Lief & Leedstraten waar buren wat meer naar elkaar omkijken.

Is er iemand ziek, heeft iemand een partner verloren, is er een nieuwe bewoner in de straat of heeft iemand iets te vieren? Zogenaamde gangmakers zorgen dan voor een bloemetje, ansichtkaart of ander aardigheidje. Dit doen ze met behulp van een Lief & Leedpotje voor hun straat. Steeds meer bewoners sluiten zich aan bij ‘Lief & Leed actie Blije Buren’ omdat ze iets willen doen aan verbinding in hun straat.

Voor de gangmakers zijn er naast het potje ook regelmatig leuke acties waar ze aan mee kunnen doen met de hele straat. Komend jaar komen er zeker ook speciale acties bij in het kader van Gouda 750. Zo kan het feest worden in elke straat van Gouda!

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
april t/m september 2022

Lief & Leedstraten en Gouda 750

Op 14 en 15 mei 2022 staan de Hofstedendagen geheel in het teken van 750 jaar Gouda. Dat betekent extra aandacht voor de statige, oude hofsteden langs de weg die van oudsher het noordelijke platteland met het centrum van de stad verbindt. Kom ook en proef de sfeer van het buitenleven – van toen en van nu!

Tijdens de Goudse Hofstedendagen openen de boerderijen langs de Bloemendaalseweg hun erven en deuren voor nieuwsgierige bezoekers van alle leeftijden. Ieder jaar bruist het een weekend lang van de activiteiten: sport en spel, natuur en cultuur, kunst en ambacht. Heel Gouda loopt uit om een kijkje te nemen achter hekken die normaal gesloten blijven, of juist om te genieten van een hapje en een drankje op vertrouwde plekken, zoals de kinderboerderij, de scouting of de ruiterclub.

Hofstedendagen ganzenhouder 2 Large
14 en 15 mei 2022

Hofstedendagen 2022

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de KBO aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
19 mei 2022

Gouda750 voor de jeugd van toen - Muzikaal Theater aan huis - de KBO

De Goudse Avondvierdaagse is een begrip. De Jeugdavondvierdaagse vindt bij deze speciale editie voor de 6e keer plaats. En voor deze speciale gelegenheid, de viering van 750 jaar stadsrechten, komt van de volwassen Avondvierdaagse de 10 kilometer terug.

De kinderen beginnen eerder, de volwassenen lopen de 10 in een aangepaste route waarbij op enige afstand gezwaaid kan worden naar onze buurgemeenten als Haastrecht, Reeuwijk en Moordrecht. De route voor volwassenen zal ook de wijk Westergouwe aandoen.

Tijdens de feestelijke intocht op vrijdagavond zijn er allerlei bijzondere verrassingen in petto. Zoveel mogelijk deelnemers zullen in historische kleding de historische optocht/ intocht lopen. Hiervoor hebben the Melting Shop en de buurthuizen workshops georganiseerd om kleding te maken en, voor wie dat niet wil of kan, zijn bij diezelfde Melting shop ook patronen of complete kostuums te koop.

Natuurlijk mag iedere Gouwenaar die dat wil in historische kleding bij de intocht aansluiten. Voor de duidelijkheid, meelopen in de historische intocht levert natuurlijk niet de Gouda750 editie Medaille op, daarvoor moet je alle 4 de avonden meedoen.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Avondvierdaagse
17 t/m 20 mei 2022

Avondvierdaagse Gouda750

Gouda Tijdmachine: historische uithangborden

G ouda Tijdmachine: historische uithangborden Definitieve locatie waar je evenement/project plaats vindt: Markt, Hoogstraat, Wijdstraat Definitieve (aanvangs)datum of, indien nog niet exact bekend, een ‘medio (maand)’: er wordt nu uitgegaan van mei 2022 (als aanvangsmaand) Tijdsduur/slotdatum: 1-dag, meerdere dagen, een periode: meerdere dagen (in overleg met de eigenaren/huurders van de panden te bepalen) In het programma-overzicht komen per activiteit een foto, datum en titel. Daar zit een doorklik onder met een paar regels tekst. Voor die tekst gebruiken we over het algemeen, indien gedaan, jullie aanvraag bij Fonds Gouda750. Wil je zeker weten dat bepaalde karakteristieken vermeld worden, stuur die dan als antwoord op deze mail, maximaal 5 trefwoorden, die we op kunnen nemen: Gouda Tijdmachine, historische uithangborden, terug in de tijd, Markt/Hoogstraat/Wijdstraat (NB: let op het moet zijn Gouda Tijdmachine en niet Goudse tijdmachine). Mocht meer of andere info nodig zijn, dan hoor ik het graag. Stuur een mail
medio mei 2022

Gouda Tijdmachine: historische uithangborden

In September 2020 begon de Chocoladefabriek als geheel (Bibliotheek, Streekarchief Midden-Holland, Kruim en Libertum) het project Goudse Verhalen. Ondertussen zijn al honderden verhalen te lezen op de website. 20 mei 2022 wordt rond dit fantastische project een verhalenfestival georganiseerd.

Een festival vol verhalen! Van bekende en onbekende Gouwenaars, jong en oud, maar ook van mensen die inmiddels verhuisd zijn of hier werken. Ze vertellen over belangrijke gebeurtenissen en kleine dingen in de stad. Over het heden, het verleden én de toekomst. Zo geven we samen Gouda door. Het festival begint om 20.00uur in de Chocoladefabriek, Klein Amerika.

Voor verhalen en meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Goudse Verhalen LOGO Rood Zwart Groot
20 mei 2022

Gouds Verhalenfestival!

Sinds 2020 werd er gewerkt aan het Zuidelijk Stationsgebied. De opknapbeurt is duidelijk zichtbaar door onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Kunst mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken.

Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen hun ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject met veel invloed van inwoners uit Gouda(inclusief het Kindercollege), werd Atelier Ari op dinsdag 8 juni 2021 uitgeroepen tot de gelukkige winnaar met hun kunstwerk: Telepoort.

Het kunstwerk zal tijdens het jubilieumjaar Gouda750 in 2022 worden onthuld.

Image0
voorjaar 2022

Onthulling Kunstwerk Stationsgebied

Dit festival, een markt ‘Gouda Maakt De Toekomst’, brengt alle Goudse toekomstmakers bij elkaar. Kramen vol lokale en eerlijke producten, workshops om je klaar te stomen voor de toekomst, sprekers die hun tijd ver vooruit zijn, theater met toekomstvoorspellingen, muziek van alle tijden en nog veel meer!

Het wordt een feest om te vieren dat de makers en doeners die Gouda in het verleden groot hebben gemaakt ook nu weer vooroplopen richting een duurzame toekomst.

Stuur een mail
Gouda Duurzaam Markt
21 mei 2022

Gouda Maakt De Toekomst

In aanloop naar de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over Religieus Gouda wordt gepresenteerd door Paul Abels

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
23 mei 2022

Die Goude lezing : Religieus Gouda 1500-1700

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Irishof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
24 mei 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - De Irishof

Eindelijk zijn ze er weer, de keramiekdagen. Geen specifiek Gouda750 evenement, maar wel tijdens de feestperiode op Hemelvaartsdag 2022.

Gouda heeft een lange historie in de keramiek, zowel ambachtelijk als artistiek. Daarvoor is veel belangstelling van keramiekliefhebbers. Dat blijkt uit de Goudse Keramiek Tweedaagse die we jaarlijks organiseren op hemelvaartsdag en de vrijdag erna. Het evenement trok de laatste jaren rond de 25.000 bezoekers.

Tijdens die twee dagen vindt niet alleen een keramiekmarkt plaats met 100 exposanten maar ook wedstrijden, keramiekexposities, concerten, stadswandelingen en andere activiteiten voor jong en oud. In 2020 en 2021 konden de keramiekdagen niet plaatsvinden door de Corona pandemie, maar voor 2022 zijn er grootse plannen. In samenwerking met Museum Gouda, De Sint Jan en andere Goudse instellingen zullen de keramiekdagen weer en in volle luister worden georganiseerd en door de festiviteiten rond Gouda 750 jaar stad belooft het een bijzondere aflevering te worden.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Keramiekdagen
26 en 27 mei 2022, Hemelevaartsdag

De Goudse Keramiekdagen

Op de prachtige oude markt van Gouda, vindt sinds jaren elke Woensdag een grote curiosa-, brocante en verzamelmarkt plaats.

Normaal gesproken is de markt er van medio mei t/m medio september, ijs en weder dienende. Een sfeervolle plek waar talloze mensen van binnen en buiten Gouda graag gaan snuffelen naar bijzondere objecten en herinneringen aan vroegere tijden. Een stukje Parijs in Gouda.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Montmartre
mei t/m september

Gouds Montmartre

Al lang in de 750 jarige stadsgeschiedenis van Gouda is de stad een plek, waar mensen op de Vlucht naartoe komen. Coornhert was de eerste bekende vluchteling, maar ook de vele Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog kwamen naar Gouda voor hun veiligheid. Vluchteling zijn is een verhaal dat gehoord en verteld moet worden.

Libertum organiseert een nachtwandeling, in de late uurtjes van de ancht en de vroege uurtjes van de ochtend. We gaan dauwtrappen door en om de stad. Gemengde groepjes wandelaars, bestaande uit vluchtelingen en Gouwenaars wandelen in het teken van stedelijke openheid, gastvrijheid en compassie.

De ongedwongen sfeer van een wandeling als deze leent zich bij uitstek voor interactie en goede gesprekken over vluchten, alles kwijt raken, (opnieuw) hechten en een nieuw bestaan opbouwen in een andere onbekende samenleving. Gouda haakt daarmee op geheel eigen wijze in op de Dag van de Vluchteling die later in het jaar wordt georganiseerd.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
26 mei 2022

Vluchtelingen en Gouwenaars aan de wandeling

Riverdale Festival vindt dit jaar plaats op het Sluiseiland bij de Julianalsuis

· Datum: 28 mei 2022

· Tijdsduur: 13:00 uur-00:00 uur, 19 mei start opbouw en 4 juni is de afbouw klaar.

· Programma-overzicht: Dancefestival, 18+, Techno, Urban, House

· Foto: Zie bijlage

· Contact: www.riverdalefestival.nl / info@riverdalefestival.nl

Locatie valt niet in te tekenen in het GISplaatje dus ik stuur onze plattegrond (strikt vertrouwelijk) mee. Plannen zijn ook bekend bij Veiligheid en Wijken.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
28 mei 2022

Riverdale Festival

Ontdek het verhaal achter Kamphuisen en stap zelf de wondere wereld van de Siroopwafelfabriek binnen. Eenmaal binnen komt de heerlijke, zoete geur van Kamphuisen siroopwafels je tegemoet en kun je zelf ervaren hoe de lekkerste siroopwafels van Gouda gemaakt worden.

De Siroopwafel experience is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda, aan de Markt nummer 69. Een bezoek aan de fabriek is een fantastische ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Ben jij benieuwd hoe een siroopwafel wordt gebakken? Wil jij in de wondere wereld van de siroopwafel stappen? Dan heet de Kamphuisen Siroopwafelfabriek jou welkom, kom en beleef!

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Siroopwafelexperience
Hotspot
april t/m september

Siroopwafel

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag wordt er een middag met de Zonnebloem gepresenteerd.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
Datum nog te nepalen

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - De Zonnebloem

Deze bijzondere Cursus Goudologie is geheel gewijd aan Coornhert en de doorwerking van zijn gedachtegoed in Gouda. Coornhert werd verbannen door de calvinistische stadsbestuurders en predikanten in Delft en vluchtte op het eind van zijn leven naar Gouda, waar een liberaler stadsbestuur de scepter zwaaide. Het gevolg daarvan was meer vrijheid voor andere opvattingen.

Eerder heeft het Historisch Platform een cursus Goudalogie rond Erasmus georganiseerd. Tijdens vier opeenvolgende zaterdagochtenden in de opwarmperiode, zullen vooraanstaande sprekers hun licht laten schijnen over de invloed van Coornhert op de libertijnse koers in Gouda. Vier opeenvolgende zaterdagochtenden in Cinema Gouda van 10 tot 12.uur 's ochtends, zullen vooraanstaande sprekers hun licht laten schijnen over de invloed van Coornhert op de libertijnse koers in Gouda. In deze cursus zal er ook aandacht zijn voor de humanist Erasmus als wegbereider voor Coornhert, zijn drukker Jasper Tournay, het Goudse stadsbestuur en de remonstranten als zijn geestelijke ‘erfgenamen.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Coornhert
Aanloop
22 januari t/m 12 februari 2022

Coornhert en de Goudse Vrijheid

Gouda is een waterstad. Een kant en geschiedenis waar de meeste jongeren zich niet van bewust zijn. Tijdens een zogeheten 'bootfeest' stappen (voornamelijk) jonge bezoekers aan boord om te genieten van muziek en de omgeving en meer kennis op te doen van de stad waar ze wonen.

Met 2 boottochten op 2 dagen medio juni 2022 wil het Select Festival het (jongere) uitgaanspubliek betrekken bij de viering Gouda750, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de jongeren. Een bootfeest past perfect bij het heden en verleden van Gouda, de stad die ontstond waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel elkaar ontmoeten. Het boat fest is een voor Gouda nieuw fenomeen, dat zich in andere steden al heeft bewezen. Tijdens de boottocht wordt de muziek verzorgd door voornamelijk Goudse dj’s, voor Gouds publiek, over de Gouwe.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Select
Medio juni 2022

Select Boat Fest 750

Het Watergilde, werkgroep van de historische vereniging Die Goude, organiseert een bijzondere, interactieve Gouda750 editie van de jaarlijkse Waterconferentie. Onderwerp is dit keer het water zelf, het verhaal over het onderscheidende, unieke en monumentale karakter van het Goudse watersysteem dat goed bewaard is gebleven.

De deelnemers wandelen in groepen langs de verschillende belangrijke plekken waar het watersysteem zichtbaar is vanaf verschillende startpunten zoals bijvoorbeeld Cultuurhuis de Garenspinnerij en de Goudse Schouwburg. Op die verschillende locaties worden workshops en activiteiten georganiseerd.

Stuur een mail
Jan Salie Watergilde
2 juni 2022

Waterconferentie Gouda750

In juli en juli organiseert de stichting

Stuur een mail
Prins Willem III aan de O Hwaterlinie

Gouda en de Oude Hollandse Waterlinie - expositie

OP 1e en 2e Pinksterdag zijn 3 fietstochten en 5 wandeltochten uitgezet, die vanaf 4 start- en finish plaatsen in de stad zijn uitgezet.

Vanaf 4 start- en finishlocaties starten 3 fietstochten en 5 wandeltochten:

*Goudasfalt

*Atletiekvereniging Gouda

*Wielervereniging Excelsior

*Speeltuinvereniging de Sluis.

Karakteristieken:

• Ontdek Gouda op een nieuwe manier• Ontdek nieuwe plekjes in andere wijken• Ontdek de charme van Gouda als middelpunt van het groene hart• Ontdek de omliggende dorpen tijdens de 55 kilometer-tocht• Ontdek de buitengebieden van Gouda d.m.v. 4 natuurwandelingen• Luister naar mini-concerten van ensembles, singer-songwriters, dichters en voordrachtkunstenaars onderweg.

Zorg voor een volle stempelkaart voor het aandenken.

Informatie over aanmelding en website volgt binnenkort.

Heel Gouda Fietst En Wandelt
Pinksteren 2022

Heel Gouda fietst en wandelt (langs de grenzen van de stad)

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Ronssehof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkensmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
14 juni 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - De Ronssehof

Optimist On tour omvat een aantal dagen en wordt afgesloten op die langste dag, 18 juni de Langste ZaterWaterdag, ten tijde van het Water Beweeg Weekend. Dit plan is een samenwerking van SportPunt Gouda, Exventuresports en het Watersportverbond.

Het Programma bestaat uit een aantal dagen voor doelgroepen:

Dinsdag 14 juni - schoolklassen en de bso en vrije inschrijving voor andere belangstellenden Woensdagochtend 15 juni - schoolklassen Woensdagmiddag 15 juni - bso en sportieve jonge Gouwenaren in het algemeenDonderdag 16 juni - schoolklassen, bso en wederom vrije inschrijving voor andere belangstellendenVrijdagochtend 17 juni - schoolklasssenVrijdagmiddag 17 juni - bso en andere sportieve jonge GouwenarenZaterdag 18 juni 2022 is de middag voor sportieve jonge Gouwenaren Aanvangstijd is 9u30 en de sluitingstijd en de locaties worden z.s.m. bekend gemaakt.

Stuur een mail
Optimist On Tour
14 t/m 18 juni 2022

Optimist On Tour - Water Beweeg Weekend

Gouda is ontstaan daar waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel samenkomen. Water is nog steeds belangrijk, de bodem die zakt, we hebben er allemaal mee te maken.

De voorstelling gaat over de relatie van Gouda met dat water. Zeer actueel, nu zelfs de Volkskrant zich afvraagt of er nog toekomst is voor de Gouwenaars. In een zinderende, muzikale en spectaculaire voorstelling, waarbij verschillende invalshoeken, belangen, onderliggende intriges en andersdenkenden bij elkaar komen, gaan we op zoek naar een nieuwe woonobject. Er moet immers gebouwd worden; desnoods op of rond het water.

In 10 voorstellingen ontvangen we 1000 bezoekers per avond, waarbij elke avond 75 wijkbewoners worden uitgenodigd voor een kleine, maar belangrijke rol. Daarnaast zijn talloze figuranten actief, zoals muzikanten, dansers, boeren, motorrijders en loslopende, nietsvermoedende voorbijgangers. We laten zien dat er een toekomst is voor de gouwenaars met een visie; met een gevoel voor realiteit, maar ook met gevoel voor humor, fantasie en creativiteit. Het is tenslotte wel (muziek)theater!

Deze -puur Goudse- voorstelling wordt geproduceerd door een ervaren Gouds team, o.l.v. John de Heij, Niek van der Sprong, Ruud Bakker, Inge Bos, Demi Bakker en tekstschrijver Ruud Broekhuizen.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Gouda Op Sterk Water
16 t/m 26 Juni 2022

Gouda Op Sterk Water

La Chapelle Rouge, a rainbow photo celebration. Een prachtige foto expositie door fotograaf Sandra Zeilstra gaat over de Drag Queens die de stad Gouda een roze hart toe dragen.


Gouda vierde in juni 2018 roze zaterdag. Een groot feest waar veel Gouwenaars en mensen van buiten de stad Gouda, als regenboog gemeente eer aan deden. In Gouda is een drag queen community waarvan het cafeetje Heurrrrlijk het warm kloppende hart is. Deze expositie met hopelijk mooie activiteiten erom heen zal nu, 4 jaar na Roze Zaterdag, de stad laten zien dat het regenbooghart nog steeds vurig klopt.

Chapelle Rouge
17 t/m 19 juni 2022

Chapelle Rouge a rainbow photo celebration

Gedurende tweemaal een week in 2022 (juni en augustus) vertoont Toverlint op vaste locaties een aantal films gemaakt door leden van Toverlint. Deze films gaan allemaal over onderwerpen die met Gouda te maken hebben.

Zowel oude (van vroeger) en nieuwe beelden (van heden) zullen al dan niet in combinatie vertoond worden. Daarnaast zullen op verschillende dagen gedurende de hele zomer verschillende films getoond worden. De films hebben diverse onderwerpen, die te maken hebben met Gouda: over kunstenaars, producten, bedrijven, mensen, de stad enz. Meer informatie over exacte tijden en wanneer welke locatie volgt z.s.m.

Stuur een mail
Toverlint
17-27 juni 2022

Toverlint laat Oud en Nieuw Gouda zien

Iedereen die zich graag op het water begeeft in en rond Gouda trekt naar Gouda, om de kwaliteit van deze mooie Waterstad te ontdekken. Gouda, Bodegraven en de Reeuwijkse Plassen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze langste dag van het jaar zet de Langste ZaterWaterDag Gouda als stad van water in de spotlights speciaal voor Gouda750.

Normaal trekken recreatieve watergebruikers massaal naar de natuur, Krimpenerwaard of de plassengebieden, nu wordt iedereen verleid om juist ook de Goudse Waag, het Tolhuis, de Cheese Experience of de Turfmarkt aan te doen.Iedereen die in het Groene Hart graag op het water is, wordt met kleinschalige buitenactiviteiten verleid om de Goudse Binnenstad over het water te bezoeken.

Kom met de boot, je SUPboard, je surfplank of huur een kano om mee te doen. De roeivereniging start de dag met dauwroeien, de peddelvereniging maakt een langere tocht en de motorbootjes varen gezamenlijk richting Gouda. Ook vinden op deze ZaterWaterdag de peddel marathon van GoudaPeddelt plaats.

De dag eindigt met een lange lint vletten, pramen, schouwen en sloepen die vanaf 21u30 vanaf de Oosthaven richting de Hollandsche IJssel en richting Reeuwijk-Bodegraven varen. Als het lukt gaan we dit bootjeslint verlichten in de kortste zaterdagnacht. Verwacht eindpunt van de dag zijn na de laatste schuttingen van de Driewegsluis/ Breevaart/ Burgvlietkade waar peddelaars en omwonenden wordt gevraagd de vertrekkende bootjes uit te zwaaien. Gelukkig zullen de recreatieve zeilers op de Reeuwijkse Plassen tot de dag erna 13u00 doorvaren om de wacht te houden én voor ons te kijken hoe laat het alsnog donker wordt in ons waterrijke Groene Hart.

Dit evenement wordt samen met én door de watersportverenigingen in en rond Gouda georganiseerd tussen 08u00 's ochtends tot middernacht.

Organiserende/ deelnemende verenigingen: Elfhoeven, Goudse Roei & Zeil, De Goudse Peddel, MWR, JCR en WSV Gouda. Ondersteund door ExventureSports en Watersportverbond.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Langste Zater Waterdag
18 juni 2022

Langste ZaterWaterdag

Kun jij een beetje SUPpen of kanoen, wil je je meten met sportprofessionals van het water? Kom dan 18 juni naar GoudaPeddelt. Iedereen kan peddelen, zeker deze wat kortere marathons. Hoe lang je erover doet hangt af van je voorbereiding en doorzettingsvermogen of misschien ook door de afleiding die dit prachtige veenweidegebied in het Groene Hart biedt.

De route van de (tour)tocht voor kano en SUP is ca. 17,5 km lang en zal starten in het hart van Gouda aan de Oosthaven (ter hoogte Noodgodstraat). Over de stadsgrachten, langs historische monumenten en onder de vele mooie bruggen door varen de deelnemers richting de Reeuwijkse Plassen. Na de Karnemelksloot is het spannendste punt voor de professionals: de historische Driewegsluis. Een peddelpassage/ overstapplaats vormt voor de ene sporter juist positief het verschil, de andere verliest er tientallen secondes. Zo wordt naast materiaal ook de voorbereiding belangrijk om te winnen. Na de Breevaart wordt over de ’s Gravenbroekse plas een ronde gepeddeld. Voor de recreatieve deelnemer is hier ruim mogelijkheid om een pitstop te maken. Bijvoorbeeld bij De Roei en Zeil. Vervolgens peddelt het deelnemersveld via een lus op de Plas Elfhoeven terug naar Gouda.Voor iedere finisher, ligt er een mooi aandenken te wachten. De winnaars van de wedstrijden zullen uiteraard gehuldigd worden. De eerste GoudaPeddelt titels Marathon SUP en Sprint Marathon Kano worden een uur na de eerste finisher uitgereikt. Er kan ook ingeschreven worden als als recreant. De routes van de peddel marathons worden door de wedstrijdleiding aan de hand van de weersvoorspellingen professioneel uitgezet, het evenement vindt plaats onder begeleiding van professionele wedstrijdleiding.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Peddelt
18 juni 2022

Gouda Peddelt!

Sport verbindt: op zaterdag 18 juni 2022 is Gouda overal in beweging, op het land, op het water en in het zwembad. Aan de Gouda 750 Sportestafette doen vrijwel alle sportaanbieders uit de stad mee met een feestelijke activiteit op de uitgebreide 'sportmenukaart’ van deze dag.

Vooral op de eigen sportlocatie wordt een open training, een clinic, een wedstrijd of bijvoorbeeld een tentoonstelling of iets anders georganiseerd, karaketeristiek voor deze vereniging of sportlocatie. Gouwenaren worden uitgenodigd door middel bv van een fietstocht, alle of een aantal locaties te bezoeken.

De dag start met een openingsceremonie op de Markt. Daar wordt het ‘Goudse ('olympische') vuur’ ontstoken. Deze fakkel begint aan een estafettetocht langs de highlights van het programma. Aan het einde van de dag eindigt de fakkel weer op de markt. Dit is tevens de start van ‘ de Goudse Sportstrijd’. Op en rond de velden van Gouda Beach Experience op de Markt, strijden teams van diverse sportverenigingen tegen elkaar. Welke vereniging komt als winnaar uit de bus?

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Sportpunt2
18 juni 2022

Sportestafette Gouda750

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Olivier van Noort Woongroep aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
21 juni 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Olivier van Noort Woongroep

Tijdens Gouda750 vestigen we de aandacht op de stads- en schutspatroon van Gouda, Johannes de Doper, in de volksmond Sint Jan. De stadsorganist van Gouda en de Sint-Jan, Gerben Budding, componeert een muziekstuk en speelt dit met orkest, koor en solisten op de naamdag van Sint Jan, 24 juni in de Sint-Janskerk te Gouda.

Het ooit in Gouda werkzame Getijdencollege zal ongetwijfeld ruime aandacht hebben besteed aan de gedenkdagen van Johannes de Doper. Wellicht heeft er in de, naar tot nu toe wordt aangenomen (!) verloren gegane, Goudse Koorboeken bijzondere muziek gestaan rond de persoon van Johannes de Doper en mogelijk hebben er processies plaatsgevonden op betreffende gedenkdagen. Daaruit volgt dat traditionele kerkelijk teksten een rol moeten spelen in de compositie en dat het ritueel ‘processie’ een plaats moet krijgen in deze uitvoering. Daarnaast gaat in de dubbelexpositie 'Beleef het Wonder van Gouda in de Sint-Janskerk en Museum Gouda het herbeleven van de Sint Jansdagsprocessie een belangrijke rol spelen, waar deze compositie een hoogtepunt wordt.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Moreau Orgel Sint Jan
24 juni 2022

Compositie ‘Johannes de Doper’

De 6 Goudse voetbalclubs stellen een elftal samen met iconische spelers en begeleiders die met elkaar één of twee oefenwedstrijden gaan spelen tegen clubs uit het Betaald Voetbal, in ieder geval Sparta Rotterdam! Een unieke samenwerking tussen alle Goudse clubs, een groot voetbalfeest voor alle Goudse sportliefhebbers.

Deze spectaculaire wedstrijd wordt gespeeld in Goverwelle, het sportcomplex van Jodan Boys aan de Sportlaan. Wat een project met een unieke samenwerking tussen de Goudse voetbalclubs. Een feest voor de sportliefhebbers uit Gouda en de regio in een ontspannen, gezellige sfeer.

Stuur een mail
Gouda750 Sparta
Eind juni - begin juli 2022

Voetbalteam Goudse sterren speelt tegen Sparta!

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten1
26 juni 2022

Houtmansplantsoenconcert

De eerste editie van het Bluesfestival op de Markt van Gouda in 2019 was een groot succes. MassEvents gaat hard werken om in 2022 het festival terug te laten komen.

Het festival begint om 14:00 en duurt tot 23:00uur 's avonds. Genieten van blues, en rock. De toegang is gratis.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Bluesfestival
26 juni 2022

Bluesfestival Gouda

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis Nelson Mandela in Goverwelle aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
28 juni 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Buurthuis Nelson Mandela

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is groot en we zien deze festiviteiten als win-win!

Waar: Nelson Mandelacentrum, Bernadottelaan 79, Gouda Oost

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Nelson Mandela Centrum voor programma 750 countryline dance
28 juni 2022

Muliculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda750 in Nelson Mandelacentrum

Een nieuw festival, een nieuwe plek meerdaags en met heel veel nieuwe ingrediënten. Geen Gouda750 specifiek festival maar wel een centrale plek voor alle inwoners van Gouda en bezoekrs van de stad, om elkaar te ontmoeten.

Tussen 30 juni 2022 tot en met 17 juli 2022 wil MassEvents dit nieuwe festival Open Air lanceren. Een podium voor alle Gouwenaars en toegankelijk voor iedereen. Eten en drinken en ontmoeten, samenzijn dat zijn de kernwaarden van dit festival. Eén van de festivalonderdelen is Kaas en Couscous, zie elders in de programmering. En natuurlijk nog veel meer.

De locatie is het Groenhovenpark. Meer informatie volgt

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Open Air
30 juni 2022

Gouda Open Air

Een muziektheatervoorstelling van theatergroep Goed Werk in de binnenstad, die op verschillende dagen en tijden gespeeld zal worden. Een speler, begeleid door 1 á 2 muzikanten, loopt vanuit de markt naar de Willem Vroesentuin Achter de Kerk. Daar wordt de voorstelling in de buitenlucht gespeeld.

Het plan voor de muziektheatervoorstelling is nu te spelen op 2 & 3 juli, 6 & 7 augustus en 3 & 4 september 2022. De voorstelling duurt ca. 20 minuten. Op de geplande dagen spelen we 3 á 4 keer. Meer informatie volgt spoedig.

Stuur een mail
Vidimus
2-3 juli, 6-7 augustus en 3-4 september 2022.

Stadsrechten? Nou ende

“Raamvertellingen”

Een kleurrijke schets van de bewoners en hun geschiedenis van de Raambuurt verbeeldt door de kinderen van de buurt.

750 jaar Raambuurt wordt op theatrale wijze verbeeld en verwoord door de kinderen van de buurt in een Wandeltheater langs de Raam, de Bogen en het Nonnenwater. Het evenement vindt plaats op zondag 3 juli van 12 tot 17 uur.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Raam Buurt Vertellingen
3 juli 2022

Raambuurtvertellingen

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Gouwestein/ Begeleid Wonen Juliana aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
6 juli 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Gouwestein/ Begeleid Wonen Juliana

Tijdens een nieuw meerdaags festival in het Groenhovenpark zal de eerste echte Kaas en Couscous nu echt gaan plaatsvinden ten tijde van de viering van Gouda750. Een feest van verbroedering en muziek.

Het wordt een prachtig festival met veel eten, wereldmuziek, fusion en volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen. In een ontspannen sfeer voor iedereen toegankelijk. Doe mee en vier mee! Het festival begint als om 12.00 uur 's middags en duurt tot 23.00 uur 's avonds.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kaas En Couscous VWA 1779
9 juli 2022

Kaas & Couscous Festival

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten1
10 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze WelThuis Het Olypiadehuis aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
12 juli 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - WelThuis Het Olympiadehuis

Youssef reflecteert in deze monoloog aan de hand van een oude Atlas op het leven van de generaties die hem voorgingen. Wat betekent de reis die zijn opa al die jaren geleden heeft afgelegd vandaag de dag nog in het leven van Youssef? En welke rol speelt zijn vader hierin?

Gebaseerd op verhalen van Goudse gastarbeiders en hun nakomelingen.

Locatie en datum volgen later.

Productie Suzanne Glasbergen

Stuur een mail
Pexels tima miroshnichenko 5428004 1
medio juli

De Atlas van mijn opa

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten4
17 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis

Ook al is het middenin de zomervakantie, Gouda is jarig! Vandaag zullen er in de hele stad uitingen van dit feest plaatsvinden. Er gaat gebak naar de verzorgingsinstellingen, er wordt muziek gemaakt

De invulling van dit plan is op dit moment in de maak en zal steeds verder worden uitgebreid en bekend gemaakt.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Stadhuis Met Vlag
19 juli 2022

19 juli, we zijn jarig!

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten5
24 juli 2022

Houtmansplantsoenconcerten

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Prinsenhof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
26 juli 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - De Prinsenhof

In het weekend van 28 t/m 31 juli 2022 doen ca. 200 historische bedrijfsvaartuigen Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda.

Gouda vormde een belangrijk knooppunt voor de binnenvaart door Holland vanaf de Oostzee naar België nadat de graaf van Holland daarover in 1243 met de kooplieden afspraken had gemaakt. Wel moest eerst de Havenkolk worden gegraven om de schepen een goede doorgang te geven naar de Hollandsche IJssel. Dat was dan ook de aanleiding om in 1272 aan Gouda stadsrechten te verlenen.

Er vinden internationale drakenbootraces plaats, er zijn markten te bezoeken, er is ruimte voor muziek en theater en er worden diverse wateractiviteiten georganiseerd. De festiviteiten worden voorafgegaan door een prachtige intocht van de deelnemende schepen op donderdag 28 juli, begeleid door een aantal drakenboten

200 historische binnenvaartschepen verblijven 3 dagen in onze wateren. De schippers en alle inwoners van Gouda en de regio worden getrakteerd op een keur aan festiviteiten. Een weekend genieten. Al met al verwachten we zo’n 200.000 bezoekers

Gouda Waterstad Stuur een mail
Waterstad2
28 t/m 31 juli 2022

Gouda Waterstad 750 - sail van historische bedrijfsvaartuigen

Een stad van water kan niet zonder liederen over dat water, over de zee. Wat zou Gouda geweest zijn zonder Water, Schepen en Vis. Zonder stadsrechten geen tol, zonder tol geen stad. En dan nog onze Goudse Zeehelden J(oh)an de Haen, de gebroeders De Houtman, zij zetten Gouda al vroeg op de (zee)kaart.

Daarover moet tijden Gouda 750 jaar over gezongen worden. Door Goudse en niet-Gouds groepen en koren. Songs about Fish and Chips is een ééndagsgebeuren. Allereerst zullen in de ochtend diverse verzorgings- en verpleeghuizen worden aangedaan en aansluitend in de middag komt alles bij elkaar in de binnenstad.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Songs About Fish And Chips
medio juli

Songs about Fish and Ships Gouda750

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten6
24 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten7
7 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Martha Flora aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
10 augustus 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Martha Flora

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten8
14 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

De tweede eenakter in een serie van 3 over belangrijke gebeurtenissen op de tijdlijn van Gouda, gezien met een andere blik

Praatje: Een moment in het leven van de voortvluchtige Coby. Zij is voortvluchtig voor meer dan alleen de politie. In deze eenakter verteld Coby haar verhaal en legt onverwachtse parallellen met een historische Goudse dame, wie kent haar niet, Jacoba van Beieren. Een feministische voorstelling met spanning, humor en historie.

Locatie en exacte tijden worden later bekend gemaakt.

Stuur een mail
Coby
medio augustus

Coby, pak me dan als je kan

In de vakantieperiode gaan we ook in de Raambuurt weer Huttenbouwen. Dit jaar zal het thema voor Gouda750 de bouw van de juniorversie van het Kasteel van Gouda zijn.

Het kasteel van Gouda stond ooit aan de Hollandse IJssel op de plek waar nu de Molen 't Slot nog aan die roemruchte tijden van de graven van Holland en Jacoba van Beieren herinneren.

Waar: Raambuurt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Huttenbouw Raambuurt
augustus 2022

Huttenbouw in de Raambuurt
Het Kasteel van Gouda

In de laatste week van de zomervakantie van 15 t/m 19 augustus, gaan we ook in het Groenhovenpark weer Huttenbouwen. Dit jaar zal het thema voor Gouda750 de bouw van de juniorversie van het Kasteel van Gouda zijn.

Het kasteel van Gouda stond ooit aan de Hollandse IJssel op de plek waar nu de Molen 't Slot nog aan die roemruchte tijden van de graven van Holland en Jacoba van Beieren herinneren.

Waar: groenhovenpark

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Huttenbouw Groenhovenpark2
15 t/m 19 augustus 2022

Huttenbouw in het Groenhovenpark
Het Kasteel van Gouda

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten9
21 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het laatste concert uit een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten10
28 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze bburthuis de Walvis in de Korte Akkeren aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
30 augustus 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Buurthuis de Walvis

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Echter met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is grootwe we zien deze festiviteiten als win-win!

Stuur een mail
Walvis foto voor programma 750
30 augustus 2022

Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750 in de Walvis

Een oude theatervorm in een hedendaags jasje! Oud vermaak voor actueel plezier! In verleden en heden deden/doen Gouwenaars het culturele leven van hun stad sprankelen en schroomden/schromen niet om maatschappelijke kwesties met humor aan te pakken.

Gouda op Schrift (GoS)– werkgroep van Die Goude presenteert Het Rederijkers tafelspel '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst' in Sociëteit De Réunie, Oosthaven 17, 2801 PC Gouda. Het stuk zal diverse keren opgevoerd worden tijdens de feestperiode en een reprise meemaken ten tijde van de sterfdag van Coornhert, 29 oktober 2022

De foto is het logo van Gouda's rederijkerskamer indertijd, De Goudsbloem.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudsbloem logo
Medio augustus

Rederijkers tafelspel: '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst'

Op de plek waar hij op 29 oktober 1590 overleed, kijkt Dirck Volkertszoon Coornhert terug op zijn leven. Zijn principiële keuze voor vrijheid en tolerantie heeft veel goeds gebracht, ook in Gouda, de stad waar hij zijn ogen voor het laatste zal sluiten. Maar hij heeft er vrienden door verloren, huis en haard en zelfs de erfenis van zijn ouders. Kiezen doet verliezen is het levensmotto waarmee hij deze offers voor de vrijheid heeft gebracht.

In de eenakter “Coornhert: kiezen doet verliezen (script en regie Peter Meijer van Kleintheater Zwaan) krijgt men een inkijkje in zijn denkwereld en grote betekenis daarvan voor het denken in Nederland. Voor vrijheid en tolerantie.

Ter vermakelijke inleiding verzorgt Gouda op Schrift het Tafelspel “Twee bedelaars”: een rederijkerstekst uit de tijd van Coornhert. Ook hier is de regie in handen van Peter Meijer.

Ook na de viering van Gouda750 zal dit stik en het voorprogramma. tefelspel 'de Twee bedelaars' nog worden opgevoerd in de aanloop naar de herdenking van de overlijdensdag van Coornhert op 29 oktober.

Sociëteit de Reünie, Oosthaven 17

Stuur een mail
Coornhert eenakter
september

Kiezen doet verliezen
Coornhert maakt de balans op van zijn leven

Gezellig en toch sportief. Ontdek Gouda op een ontspannen manier met deze 'slow triathlon'. In je eigen tempo kom je door verschillende leuke en mooie plekken in de stad.

Een gratis alternatief triatlonevenement waaraan alle Gouwenaren kunnen deelnemen, waarbij mooie locaties in Gouda worden aangedaan met een koppeling naar de rijke historie van de stad.

Een triatlon bestaat normaal gesproken uit zwemmen, wielrennen en hardlopen. Deze Tour de Gouda 750! is een aangepaste vorm, zodat iedereen kan deelnemen. Er wordt gezwommen in het Groenhovenbad, in het buiten- of binnenbad. Daarna volgt een fietstocht langs diverse historische locaties door heel Gouda. De fietstocht zal eindigen in het Goudse Hout bij de Wielerbaan. In het Goudse Hout volgt een wandeling door de prachtige natuur.

Bij alle drie de onderdelen zijn er verschillende afstanden, zodat de deelnemers zelf kunnen bepalen welke route zij kiezen. Hierdoor kan iedereen deelnemen op zijn/haar eigen niveau. Tussendoor zijn er leuke activiteiten voor de kinderen, zo gaat de wandelroute in het Goudse Hout bijvoorbeeld langs natuurspeeltuin El Dorado.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Tour de gouda 750
3 september 2022

Tour de Gouda750!

In aanloop naar de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over het verval van Gouda wordt gepresenteerd door Christiaan van der Spek.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
5 september 2022

Die Goude lezing : Gouda in verval 1700-1850

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis en ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
6 september 2022

Gouda750 voor ‘De Jeugd van Toen’, Muzikaal Theater aan Huis - Buurthuis Van Noord

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is groot en we zien deze festiviteiten als win-win!

Waar: Buurtcentrum Van Noord, Lekkenburg 1, Bloemendaal, Gouda Noord

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Van Noord foto voor programma 750 kookgroep
6 september 2022

Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda750 Van Noord

De muziektheatervoorstelling Water en Vuur vertelt op een speelse manier wat er in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie gebeurde tijdens het rampjaar 1672, toen Nederland van alle kanten aangevallen werd. Het verhaal speelt zich voor een deel af in het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven en het bezette Woerden. Gouda speelt een hele belangrijke rol in de ontknoping van deze op waargebeurde momenten uit de stedelijke en landelijke geschiedenis.

'Nadat kolonel Pain et Vin (Moyse Paywin) op verzoek van een Goudse burgemeester zijn troepen naar de stad haalde, liet prins Willem III hem onthoofden. Hij ligt nu nog begraven in het koor van de Sint Janskerk. Tijdens deze musical, gespeeld in Cultuurhuis de Garenspinnerij aan de Turfsingel, kunnen de Gouwenaars dit verhaal zelf beleven , zonder het als een geschiedenisles te ervaren. Een mooie avond die er hopelijk toe leidt dat de bezoekers geïnteresseerd raken in de rijke historie van hun stad.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie kan eventueel activiteiten voor scholen aanbieden (contactgegevens hieronder). Naast Gouda zal de voorstelling o.a. ook worden gespeeld in Bodegraven, Woerden en Gorinchem. Het Goudse verhaal zal dus ook in die plaatsen worden verteld.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Water En Vuur
9 september (eindfeesten)

Water en vuur: rampjaar 1672

De jaarlijkse singelloop staat in 2022 geheel in het teken van Gouda750. Wandelingen, lopen en vermaak onderweg zal voor deze gelegenheid in samenwerking met de Open Monumentendagen zijn.

De Goudse Nationale Singelloop is al meer dan 32 jaar de sportieve traditie in Gouda. Er worden voor deze special edition zo'n 5000 deelnemers verwacht, dus meldt je op tijd aan!. In 2022 beleeft het evenement haar 34e editie, die volledig in het teken staat van de viering “Gouda 750 jaar stadsrechten”. Historie en Samenleven zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Het parcours zal uitgebreid worden, de historische stad, side events met de horeca en winkels en het speciale Gouda750 tenue, een collector's item, zullen van de Gouda750 editie een onvergetelijke gebeurtenis maken.

Voor meer informatie, ga naar de website Stuur een mail
Singelloop1
10 en 11 juni 2022

Goudse Singelloop 2022 - Eindfeesten Gouda750

Elk jaar in het gehele tweede weekend van september, openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten in het hele land hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

Ook in Gouda wordt al jarenlang Open Monumentendag heel succesvol georganiseerd, Dit jaar zal de Goudse OMD in het teken staan van Gouda750 en voor deze speciale editie samenwerken met de organisatie van de Goudse Singelloop. Er worden verschillende routes en wandelingen langs veel bijzondere monumenten opgezet. Een weekend van levende geschiedenis en sport met elkaar verbonden.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Open Monumenten Dagen
10 en 11 september (eindfeesten)

Open Monumentendagen

De historie van de stad Gouda was voor Ars Musica aanleiding om een educatieve voorstelling te ontwikkelen voor kinderen en volwassen van 8 tot 99 jaar. De link naar de historische tijdlijn van Gouda 750 jaar leidt automatisch naar een muzikale tijdreis of tijdlijn. De muzikale rode draad in de voorstelling zijn korte, krachtige liedjes op de melodie van Maria Blom, zoals te horen op het carillon van het Oude Stadhuis van Gouda.

Leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van basisscholen in Gouda laten we kennis maken met klassieke muziek door de eeuwen heen gekoppeld aan de historische hoogtepunten van de stad Gouda.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Ars Musica Koorschool foto
datum nog te bepalen

750 jaar Gouda in muziek

Internationale Taptoe Gouda750: voor wie het zich nog herinnert, ook in 1972 was er een spectaculaire taptoe met onder andere een geweldig orkest uit Canada. Ook nu wordt er een speciale editie georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten

De oude garnizoensstad Gouda is rijk aan historie en heeft zelf een rijke geschiedenis en verenigingsleven met fanfares en harmonieën. Tel daarbij op de allang bestaande band met defensie en het decor van de Markt en het stadhuis en een taptoe in deze feestperiode mag niet ontbreken. Het wordt eEen muzikaal evenement voor Jong en Oud om de Gouwenaars enthousiast te maken voor muziek. Het programma begint 's middags al als de korpsen en verschillende dweilorkesten hun opwachting zullen maken in de stad.

De exacte datum wordt binnenkort bekend gemaakt. Dit evenement zal gratis toegankelijk zijn voor alle geïntereseerde muziekminnende Gouwenaars.

Taptoe kleiner2
Medio juli

Taptoe Gouda750

Twee weekenden en doordeweeks in spetember sluiten we groots af met tal van bestaande en nieuwe evenementen. De Goudse Singelloop, de Open Monumentendagen, een grootse animatie uit Japan, veel muziek, theater en podiumkunsten, voor iedereen wat wils in deze afsluiting van de citytrip van 6 maanden.

Voor meer informatie en uitgebreid programma Stuur een mail
Animatie Stadhuis1
10 - 17 september 2022

Gouda750 Goudse Finalefeesten

Na afloop van de feestperiode Gouda750 op 17 september, biedt de historische vereniging 'die Goude' ter afsluiting van de serie lezingen in het kader van Gouda 750 jaar stadsrechten, nog twee lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

Deze lezing over Gouda in ontwikkeling wordt gepresenteerd door Ronald van der Wal

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
17 oktober 2022

Die Goude lezing : Gouda in ontwikkeling 1850-1950

Deze lezing is sluit een serie van zes lezingen door de historische vereniging 'die Goude' over de geschiedenis van de stad.in het kader van Gouda 750 jaar stadsrechten af.

De lezing Emancipatie en verzuiling 1850-1950 wordt gepresenteerd door Marianne van der Veer.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
28 november 2022

Die Goude lezing : Emancipatie en verzuiling 1850-1950

Sponsors
april t/m september en aanloop

Mede Mogelijk gemaakt door de volgende partijen