Pieter Verhoeve Gouwekerk klein

We tellen af naar 2022!

Een theaterstuk en randprogramma over Erasmus

''Erasmus, hic et nunc'' is een theatrale voorstelling over Desiderius Erasmus Roterodamus (ca. 1466-1536). Over zijn leven, zijn persoon en over de verrassende actualiteit van zijn ideeën in het 'hier en nu'. Een nieuw geschreven voorstelling, die in de 4 steden wordt gespeeld waar Erasmus zijn jeugd doorbracht. We beginnen in Gouda (première) dan naar Deventer, Den Bosch en Rotterdam.

Met een bijzonder accent op zijn jaren in Gouda en zijn ontwikkeling tot ''rebel'', tot ''big influencer''. Het script is mede gebaseerd op het succesvolle boek 'Erasmus, de dwarsdenker'' van Sandra Langereis.

Met medewerking van het muzikaal ensemble Rossignol, zang/luit/gitaar/fluit, het Gregoriaans koor ''In honorum Dei'', 4 Goudse kinderen en Peter Lems als Erasmus.


Bekijk de Flyer

Voor tickets en informatie, ga naar de website.

Locatie: Sint-Janskerk Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Erasmus Hic3
1 oktober 2022

Erasmus Hic et Nunc

Wie kent Molen 't Slot niet, op een plek van grote historische betekenis voor Gouda. Waar vroeger het Kasteel van Gouda stond, staat nu, trots op de kop van het Houtmansplantsoen, deze bekende molen.

De vereniging van de Goudse Molenaars heeft het initiatief genomen deze molen in de schijnwerpers te zetten in het jaar dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. De bedoeling is dat de aanlichting ook na de feestperiode blijft.

Waar: De Punt 17, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Molen T Slot
medio 2022

Molen 't Slot in de schijnwerpers

In juni wordt het Zuidelijk Stationsgebied geopend. Onderdeel van deze opknapbeurt, duidelijk zichtbaar, zijn onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Ook kunst mag niet ontbreken, dat wordt de Telepoort.

Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen een ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject met veel invloed van inwoners uit Gouda(inclusief het Kindercollege), werd Atelier Ari op dinsdag 8 juni 2021 uitgeroepen tot de gelukkige winnaar met hun kunstwerk: Telepoort.

Het kunstwerk zal tijdens het Gouda750 feest in het najaar van 2022 worden onthuld.

Waar: Stationsplein, centrum

Image0
najaar 2022

Onthulling Telepoort Stationsgebied

Tijdens de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda', is er nog een ander spectaculair evenement bij de Sint-Jan. Beleef Gouda op Grote Hoogte! Eénmalig is onze Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland te beklimmen en kan er gewandeld worden op het dak.

Bijna honderd meter over het dak van de Sint-Janskerk lopen, met uitzicht op de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard en soms zelfs tot aan Engeland en Duitsland kijken. Dat is een spectaculair en heel populair onderdeel van de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.

Bezoekers kunnen via trappen in de kerk naar het dak van de Sint-Janskerk klimmen en zo op een hoogte van zeker 25 meter een flink stuk wandelen over een platform en genieten van fenomenale vergezichten. Via een stellage loopt u dan via de trap weer naar beneden om naast de kerk uit te komen.

Dit plan is een initiatief van de Broederschap van de Sint-Jan. De missie van de Broederschap is het rijke cultuurgoed van de Sint- Janskerk te Gouda in stand te houden, onder andere door middel van fondsenwerving en dit soort projecten.

Op zondag is Beleef Gouda op Grote Hoogte gesloten. Meer informatie, kijk op de website: Sint-Jan Gouda (sintjan.com)

Waar: Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Boek tickets Stuur een mail

Betaalde entree

Beleef Gouda Op Grote Hoogte Staand Campagnebeeld
t/m 1 oktober 2022

Beleef Gouda op grote hoogte

Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen.

De locaties van deze opzienbarende dubbeltentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar sinds 12 april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.

Nadat je de 21ste eeuw hebt verlaten, beland je in de levendigheid die de Sint-Janskerk rond 1570 bood. Al je zintuigen komen aan bod. Je staat oog in oog met de wonderschone altaarstukken die er indertijd stonden. Ook zie je mystieke projecties en licht dat tikkertje met het onzichtbare speelt. Bovendien vlammen de kleuren van het gebrandschilderd glas – bijna achttienhonderd vierkante meter; een aanzienlijk deel van al het zestiende-eeuwse glas in Nederland. Je oren horen verloren geluiden, hemelse muziek en stemmen van vertellers. Zij wijzen je de weg in de zestiende eeuw. Je neus ontdekt wierook en de geur van genade. Je tastzin? Die bezorgt je tintelingen, want hier is de tijd aanraakbaar.

LET OP: Op zondag is het expositie-onderdeel in de Sint-Janskerk van Beleef het wonder gesloten. Museum Gouda is vanaf heden wel 5 dagen per week geopend. Meer informatie, kijk op de website: Sint-Jan Gouda (sintjan.com) of de website van Museum Gouda

Waar: Sint-Janskerk en Museum Gouda, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Beleef het Wonder
t/m september 2022

Beleef het Wonder van Gouda

Een aantal jaren geleden begon de Goudse fotograaf Bram Tackenberg met zijn fotoseries in Goverwelle en later in de Korte Akkeren van Goudse Woonkamers. Speciaal voor Gouda750 werd dit project nu uitgebreid naar een dwarsdoorsnede van Goudse woonkamers uit alle wijken van de stad: Wij de Stad

De bewoners van de stad stellen zichzelf en hun huis open: trots en kwetsbaar. Door zonder oordeel te kijken en te portretteren, legt Tackenberg iedereen op gelijke, waardige manier vast. De serie illustreert zo op een prachtig ingetogen manier de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen alle Gouwenaars.


Deze portretten worden vervolgens in de openbare ruimte van de verschillende wijken in Gouda geëxposeerd. Het project werkt als katalysator om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Op zondag 21 augustus 15.00 uur opent wethouder Tetteroo de eerste buitenexpositie bij buurtcentrum Van Noord. Later in dezelfde week worden de exposities in de Emmastraat (Korte Akkeren) en het Anne Frankplantsoen (Goverwelle)opgebouwd. Op alle drie de locaties staan verschillende foto's

Meer info: kijk hier voor de brochure of hier voor de uitnodiging van de expo's

Waar: bij buurtcentrum Van Noord, Lekkenburg, Emmastraat Korte Akkeren, AnneFrankplantsoen Goverwelle


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Wij Zijn De Stad Foto
t/m 30 oktober 2022

Wij de stad

Nadat de gemeente een begin maakte met de storting van een prachtig bedrag in Fonds Gouda750, sluiten steeds meer bedrijven uit Gouda en omstreken daarbij aan om straks het feest mogelijk te maken. Een feest van en voor iedereen!

Sponsors
aanloop en feestperiode

Mede Mogelijk gemaakt door de volgende partijen