De alternatieve roos leeft voort

De Geheugenkaart van Gouda| De Gonz was een alternatieve soos, ruiger dan So What! in programmering en publiek. Hier kwamen metalheads, rasta's, hippies, punkers, goths en alle anderen die vonden dat ze niet in een hokje pasten naartoe. Veel mensen houden immers wel van een biertje drinken, een jointje roken, muziek en om van elkaars gezelschap te genieten. Maar voor veel mensen in het alternatieve circuit was dit meer dan alleen een cafeetje of een podium, het was een ontmoetingsplaats, een community en een tweede huiskamer.

Het pand is in de loop der jaren heel vaak verbouwd door de vrijwilligers en vaste bezoekers. Nadat de Gonz verhuisde naar de Garenspinnerij en een doorstart maakte als StudioGonz, heeft de gemeente de Schoolmeesterswoning gerestaureerd. Een mooi Gouds Geheim is dat op nog geen 50 centimeter onder de dansvloer de restanten van Raet bleken te liggen, de Jeruzalemganger die de Jeruzalemkapel heeft laten bouwen.

Als hij toch eens kon praten… Ik ben benieuwd met wat voor verhalen hij zou komen - want echt veel grafrust heeft hij van ons niet gekregen. Ook was bovenin de Jeruzalemkapel in de jaren ‘90 nog de kunstenaarssoos van Burgvliet. Er was een deurtje halverwege het trappenhuis dat de Schoolmeesterswoning en de kapel met elkaar verbond; zo stapten de mensen van de Gonz en van de Kunstenaarssoos wel eens elkaars feestje binnen.

De verhalen van de Geheugenkaart van Gouda zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen. Bekijk zijn werk hier.