De Geheugenkaart van Gouda | De pijp is een populair object in Gouda. Ze zijn er in vele vormen, maten en kleuren, zoals de lange stenen pijp en het krulpijpje. Tegenwoordig zijn ze op vele plekken in Gouda als souvenir te koop. Wist je dat we dit Goudse product eigenlijk te danken hebben aan de Engelsen?
Rond 1617 kwamen er een aantal Engelse huursoldaten in Gouda terecht. Ze ontdekten er een paar goede pottenbakkerijen en besloten hun oude vak weer op te nemen: het maken van stenen pijpen. Het aantal Gouwenaars dat van de Engelse ambachtslieden het vak leerde, groeide gestaag. Zo waren er in 1749 waren maar liefst 349 Goudse pijpenfabrieken. De Goudse pijp werd steeds populairder! Bijna driekwart van de bevolking verdiende er zijn geld mee. Er was namelijk ook veel werk voor kuipers, mandenmakers, klei- en turf- en vrachtschippers en voor handelaren in pijpen.
De tonnen werden gemaakt op de Kuiperstraat. De iets oudere Gouwenaars zullen zich zeker één van de beroemdste pijpenmakers van Gouda herinneren: Adrie Moerings (1939-2010). Hij gaf jarenlang demonstraties in zijn werkplaats aan de Peperstraat en was ook regelmatig op de markt te vinden tijdens de toeristenmarkt. Tegenwoordig kun je nog steeds de kunst van het pijpen maken leren dankzij de workshops in de Waag, gegeven door Dick van Maanen.
De verhalen van de Geheugenkaart van Gouda zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen. Bekijk zijn werk hier.