De badmeester van het Spaardersbad

De Geheugenkaart van Gouda| Het Spaardersbad was niet zomaar een zwembad. En de badmeesters niet zomaar badmeesters. Ze maakten deel uit van je Goudse opvoeding. Menig Gouwenaar herinnert zich nog die koude haak om de nek van de oh zo strenge badmeester. Je dacht altijd dat de badmeester je soms expres het leven zuur maakte, maar wat bleek, dat viel wel mee. Een aantal jaar later bleek dat de badmeester oprecht geïnteresseerd en dat hij nog precies wist wie je was, en of je een aai over je bol nodig had of een schop onder je kont.

Badmeester Peter heeft een speciaal plekje in de herinnering van de Gouwenaar. Hij was geweldig voor zijn leerlingen. Vooral door zijn humor, zijn vriendelijke lach, maar ook door zijn geduldige aanpak.

‘Op 19 juli 2013 trok ik na 10 jaar in het Spaardersbad de deur voor het laatst achter mij dicht,’ vertelt Peter. ‘Het was mijn mooiste werkplek tot nu toe. Het was eigenlijk meer een huiskamer met een zwembad erin. Je kende bijna elke zwemmer persoonlijk en met sommigen had je echt een band. Nu hoor ik nog weleens roepen: ‘Hee, Peter! Van jou heb ik nog zwemles gehad!’ Binnenkort wonen er mensen op mijn oude werkplek. Vreemd idee maar toch ook weer leuk omdat het bad zo toch behouden blijft.’

De verhalen van de Geheugenkaart van Gouda zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen. Bekijk zijn werk hier.