De bedelaars van Gouda 700 jaar

De grootse Gouda 700 jaar viering trekt een aantal bedelaars naar de binnenstad. Maar wat deden ze daar?

Ton de Korte | Voor dit geheim gaan we een aantal jaar terug in de tijd, namelijk naar 1972. Hét jaar dat Gouda haar 700 jaar stadsrechten vierde. Dit vierde zij door Gouwenaars te laten verkleden in middeleeuwse kledendracht. Vele nobele vrouwen en heren schafte prachtige historische pakken en jurken aan. Maar wat veel mensen niet weten is dat er op deze dag ook ‘verklede’ bedelaars rondliepen die een draak staken met de feestelijke aangelegenheid. Dit geheim draag ik - de toen nog 16-jarige Ton - met veel plezier met mij mee. Samen met mijn vrienden en vriendinnen strompelden we, gehuld in vieze jute zakken en met geschminkte wonden en zweren, over de Kleiweg en de Markt.

Onze onschuldig bedoelde actie was een succes, we kregen veel aandacht, en veel aalmoezen! Bedelen was toen, net als nu, echter verboden. De politie vond dat wij daarmee moesten stoppen: we mochten ons wel verkleden als bedelaar, maar niet bedelen. De pret kon echter niet op voor ons – als jolige tieners – en wezen de politie op hun slecht ontwikkeld historisch bewustzijn; wisten ze niet hoe het er in de Middeleeuwen op straat aan toe ging?

Dit leverde vele mooie toneelstukjes op en omstanders genoten ervan. Om de politie een beetje te treiteren gaven omstanders nog wat extra aalmoezen aan ons. Aan het eind van de dag waren wij als verklede bedelaars een hoop lol en een paar honderd gulden rijker. Die gaven wij uit zoals bedelaars die meestal uitgeven, aan eten en drinken. Wat staat Gouda 750 jaar ons te wachten?