De geest van het weesmeisje

De Geheugenkaart van Gouda| 'Ik weet niet of ik het mag vertellen, maar iedereen die hier werkt kent wel het verhaal van het verdwenen weesmeisje,’ zeggen twee technici van de Goudse Schouwburg. Met deze uitspraak was ik gegrepen.

Hetgeen wat over is van het verdwenen weesmeisje is haar geest, die nog steeds door de gangen van de Goudse Schouwburg doolt. Wat er precies is gebeurd, weet ik niet. Het verandert ook telkens - maar het verhaal gaat dat het weesmeisje in een weeshuis in Gouda woonde. Op een dag was ze spoorloos verdwenen. Men fluisterde dat ze begraven lag op de voormalige joodse begraafplaats, die hier 100 meter verderop in de Boelekade lag. En dat ze daar haar rust niet zou kunnen vinden - daarom dwaalt ze nu hier rond. Is er nog iets meer bekend over het weesmeisje?

Niemand weet of het waar is. De technici denken ook dat het een verhaal met een knipoog is, maar toch… Soms voelen zij achter het toneel opeens een kouwe tocht in hun nek of klapt opeens een deur hard dicht. Zelfs de lift komt weleens op onverklaarbare reden uit zichzelf in beweging. Soms denken zij ook weleens iemand te horen lopen, dan kijken zij op en dan blijken ze alleen op het toneel te zijn.

Zou het dan toch waar zijn?

De verhalen van de Geheugenkaart van Gouda zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen. Bekijk zijn werk hier.