De kaplaarzen van Gouda

Wat te doen met hevige regenval in Gouda?

Sjaak de Keijzer | Wat niet is kan nog komen. Beeld je het eens in: Midden in het uitgestrekte poldergebied van Zuid-Holland, aan de oever van de Hollandse IJssel, is een mooi klein stadje gelegen genaamd Gouda. De stadsbestuurders zijn stavast, en de burgers nijver en praktisch ingesteld. Er is welvaart en men heeft vertrouwen in de toekomst. Men voelt zich er veilig achter de dijken en laat zich niet opjagen door rampscenario's van milieuactivisten. Want men heeft immers al vele malen het hoofd kunnen bieden aan bijvoorbeeld wateroverlast vanwege klimaatverandering door daar snel toepasbare oplossingen voor te bedenken.

Maar soms droom ik toch dat het marktplein onder water komt te staan na hevige regenval. Zelfs de riolering kan het dan niet verwerken. Het plein wordt in die gevallen door het stadsbestuur, net zoals het San Marcoplein in Venetië, aangeprezen als een toeristische attractie. En de gemeente biedt in die dagen, aan de voorzijde van het stadhuis, voor een zacht prijsje kaplaarzen aan, als typisch Hollands toeristisch product (zoals klompen) en als service aan haar burgers en toeristen.

Tevreden stel ik dan vast dat Gouda ondernemend is. Ook uit mindere situaties weet de Gouwenaar is positiefs voort te brengen. Zo ook tijdens enorme regenval!