De verrassingen van Muziekpand50.

Een vondst die klinkt als muziek in de oren

John Bijleveld | Het is een opvallend stenen gebouwtje aan de Bodegraafsestraatweg 50, net tegen de rand van de sportvelden van voetbalclub Olympia. Met grote letters staan het getal 50 en het woord Muziekpand op de gevel.

Zo’n 12 jaar geleden liep ik, als beginnend saxofonist, tijdens de Goudse Hofstedendagen een muziekvereniging tegen het lijf, die daar aan het spelen was, genaamd Stedelijke Harmonie Caecilia. Ze hadden me al snel zover dat ik een keer bij ze kwam kijken. En waar moest ik heen? Juist, Muziekpand50. Van binnen bleken er een veertigtal muzikanten te repeteren. Helemaal geen popbandje, zoals ik eigenlijk verwachtte. Wat voor mij ook niet onbelangrijk was, was dat er een gezellige bar aanwezig was. Dat was nog eens een leuk geheimpje, want ik had er nooit eerder van gehoord. Het besluit om lid te worden was snel genomen.

Het gebouw bleek begin jaren '70 gebouwd te zijn als nieuwe kantine van de voetbalvereniging GSV. Deze vereniging verhuisde echter al na enkele jaren naar Oosterwei. Het pand stond vervolgens tot 1980 leeg, toen de Stedelijke Harmonie Caecilia het betrok. Het pand is sinds 2009 in eigendom van de vereniging en wordt ook onderverhuurd aan andere (culturele) gezelschappen.

Bijzonder is de oude altsaxofoon die ik vond bij het opruimen van allerlei spullen die al jaren in het gebouw lagen. Deze bleek geschonken te zijn door een oud-lid, Annie Ratten. Zij was het eerste vrouwelijke lid bij de muziekvereniging begin jaren ’50, wat zeer ongebruikelijk was in die tijd. Men liep toen nog op straat en veiligheidshalve liep zij dan ook altijd in het midden. Zij heeft zo’n 50 jaar bij de vereniging meegespeeld. Die sax zag er niet meer uit, maar bij verdere bestudering bleek dit een Selmer Mark VI, een saxofoon die inmiddels een collectorsitem is. Weer zo’n leuk geheim! Hij is verkocht aan een lid van de vereniging en na revisie speelt hij weer geweldig.

Caecilia bestaat in 2018 inmiddels 110 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er in het pand ook een nieuwjaarsreceptie en een reünie gehouden. Behalve als ex-bewaarplaats voor een mooi instrument en oefenruimte, voldoet Muziekpand50 dus ook prima als ontmoetingsruimte! Ik hoop er nog vaak te blijven komen.