Een bijzondere vondst

Hij kwam met een grote lach en een oude kartonnen doos in zijn handen weer naar boven

Saskia Langezaal | Wie zou ooit kunnen raden dat het zien van een rode broodzak zo veel blije emoties teweeg brengt? Wij, Bas en Saskia, hadden dit nooit gedacht maar toch is het zo. Deze befaamde rode broodzak hangt als momentum aan de muur in ons eetcafé Brownies&downieS.

Zo’n 4 jaar geleden startte Bas en ik onze zoektocht naar de juiste locatie voor ons eetcafé. Van oorsprong Rotterdammers, Bas kwam uit de horeca, ik uit de zorg. We hadden altijd al een liefdevol gevoel voor Gouda en haar geschiedenis. Toen de wethouder van Gouda ons op het spoor kwam via een ander filiaal en vroeg om te vestigen in deze stad, leek ons dat een geweldig plan. De combinatie horeca en sociaal ondernemen voor jongeren met een beperking trok hem wel. Het vinden van een pand in Gouda was nog een hele uitdaging, omdat we de stad niet goed kenden. Gelukkig adviseerden veel Gouwenaren ons het pand aan de Korte Tiendeweg.

Ons werd verteld dat je hier vroeger het allerlekkerste gebak at en het verste brood kon kopen. Veel Gouwenaren hadden fijne herinneringen aan de toen gevestigde bakker Kranendonk. Zoals de lange rijen tijdens kerst en de eierkoeken met slagroom. Bas en ik zijn gek op geschiedenis en de nostalgie die het met zich meebrengt en waren al gauw verkocht.

In 2016 begonnen wij met de renovatie. Er moest in het pand veel gebeuren. Weken waren we aan het hakken, schilderen en timmeren. In de eerste weken leek het of er geen eind aan kwam, de chaos leek met de dag groter te worden. We waren moe en soms stonden de tranen nader dan het lachen. Ondernemen is leuk maar geeft ook ongelooflijk veel werk en is bijzonder stressvol.

Op een van die stressvolle momenten moesten we op zoek naar leidingen. We konden ze niet vinden en moesten lukraak weer gaan hakken. Ineens stuitte Bas op een luik. Hij opende het luik en kroop erin om te zien of hij daar de leidingen kon vinden. Tot mijn grote verbazing kwam hij met een grote lach en een oude kartonnen doos in zijn handen weer naar boven. “Leidingen gevonden?” vroeg ik.

Glimlachend zei hij van niet, maar wel iets anders. Bas opende de doos en daarin zat het enige en nog tastbare bewijs dat ooit bakker Kranendonk op de Korte Tiendeweg had gezeten. De stoffige oude doos was gevuld met rode broodzakken van de bakker. Het was alsof we een schat hadden gevonden. De zakken waren nog keurig opgevouwen en niet verkleurd.

Het vinden van deze doos gaf ons nieuwe energie en moed. We gingen stug door met verbouwen. Inmiddels mogen we ons 3-jarig bestaan vieren. Met veel liefde en plezier bakken wij de lekkerste brownies, serveren heerlijke lunches en hebben het meest vrolijke team wat je je maar kan bedenken.

Maar nooit zullen we vergeten wie ons voorgingen. Een van de rode broodzakken van Kranendonk hangt ingelijst tussen onze foto’s aan de muur, en wat zijn we er trots op! We houden de herinnering levend en zijn blij te mogen ondernemen in de mooiste stad van Nederland. Op deze bijzondere plek waar zoveel Gouwenaren een warme herinnering aan hebben.