Een nieuwe poort naar de binnenstad

Een droom voor 2022

Sjaak de Keijzer | Af en toe droom ik over de stad Gouda in het jaar van 2022. In mijn droom zie ik een verlichtte stadspoort - het zou toch een mooi cadeau zijn voor onze stad als zo’n poort in het kader van ‘Gouda 750 jaar’ kon worden gerealiseerd.

Vroeger had Gouda meerdere stadspoorten, waaronder een op de Kleiweg. Het Kleiwegplein is een belangrijke schakel tussen de Vredebest en de Kleiweg. Zij verbinden het eigentijdse zakencentrum rondom het NS station met de historische binnenstad. Zij vormen de drukste voetgangersroute in Gouda. Maar de inrichting van dit belangrijkste verkeersplein is op dit moment bepaald geen visite kaartje voor onze stad. Het wordt ervaren als rommelig, emotieloos, vol ergernis, en gevaarlijk.

Het creëren van een verlichtte stadspoort op de plek waar ooit de Kleiwegpoort stond zou een grote bijdrage leveren aan ons stadscentrum. Dit is namelijk de plek waar je graag wilt zijn en je veilig voelt. De plek waar je elkaar ontmoet, winkelt, werkt, woont en waar je cultuur vindt en recreëert. En zeg nou zelf de openbare ruimte hoort toch sociaal, feestelijk en uitnodigend te zijn? Met aangename loop- en fiets routes?

Mijn droom: vijf naar elkaar toegebogen lichtmasten die boven het plein een kroon spannen.

Droom jij ook mee richting Gouda 750 jaar en een verlichtte stadspoort?