Het geheim van de Kamphuisen Siroopwafel

Napoleon leidde tot hard werken en stropen

Robbert de Rooij | Met veel plezier werk ik in de Kamphuisen Siroopwafelfabriek. De Goudse Kamphuisen Siroopwafels zijn een geliefd product. Maar wist je dat de familie achter dit heerlijke product helemaal geen kennis had van koeken en stropen? Uit financiële nood ten tijde van Napoleon is de zoon van familie Kamphuizen op zoek gegaan naar een product dat verkocht kon worden in de kousenwinkel van zijn familie. Pieter Willem Kamphuisen bedacht de siroopwafel en begon uiteindelijk een koekenbakkerswinkel. Rijen mensen stonden er voor de winkel aan De Korte 10de. In 1810 zei zijn vader tegen hem: “Schrijf dat recept op en doe het in een enveloppe met een lakzegel erop. Zo zal het geheim blijven en binnen onze familie. En als het recept moet worden overgedragen, dan doen we dat mondeling, want zo bakt ieder zijn eigen beste wafel.” Zo geschiedde, ruim 150 jaar lang bleef het geheime recept binnen de familie. Zes generaties Kamphuisen lang. Na zes generaties Kamphuisen kwam er een einde aan de familie business. Dit was in 1969. Hoe komt het dan dat er toch nog Goudse Kamphuisen Siroopwafels te koop zijn? De bekende Goudse banketbakker meneer Verweij zag wel brood in het geheime en vermaarde recept van de Kamphuisen Siroopwafel en kocht het patent, kreeg de verzegelde enveloppe met lakzegel uit 1810 en nam een van de laatste siroopwafelbakkers van de Kamphuisen bakkerij mee naar zijn bakkerij aan de Markt 69. Met de overname van bakkerij Verweij door Jan Anker van De Vlaam, in 1995, kwam het recept wederom in nieuwe handen. Jan Anker, van boerenkomaf en met een liefde voor smakelijke producten, kocht de oven en verbeterde het bakproces om wafels te bakken die smaken als nooit tevoren. Vandaag de dag ligt het recept van de Goudse Kamphuisen Siroopwafels veilig opgeborgen in een kluis op de zolder van de Siroopwafelfabriek. Lukt het jou om de kluis te kraken? Dan zou je wel eens echte siroopwafelbakker kunnen zijn!