Van lokaal houten stekkie tot internationale bloemenwinkel

Jan Poels | Wist je dat Gouda maar 1 gecertificeerde duurzame bloemist heeft? En dat is niet zomaar een bloemist. In de volksmond vroeger bekend als Haagse Piet, maar in Gouda als JP-Bloembinders. Haagse Piet reed met een houten bloemenkraan Gouda rond 1970. Hij verkocht de mooiste bloemen en had vele vaste klanten. Zo ook de toenmalige burgemeester.

Deze trouwe klant belandde echter op een gegeven moment in een rolstoel en kon daarom de bloemenkraam niet meer in. Haagse Piet vond het daarom tijd worden voor een vaste plek voor zijn bloemenstal, die voor iedereen toegankelijk was. Met persoonlijk hulp van de burgemeester kreeg hij dit voor elkaar en kreeg de bloemenstal aan de Ridder van Catsweg 323a een eigen stekkie.

Om zijn look niet te verliezen is er voor het idee nog wel een wiel tegenaan geplaatst. Zo leek het net alsof de bloemenkraam nog steeds kon rijden. De bloemenstal kende gouden tijden, maar die hielden op rond de jaren ’80. Haagse Piet en ik kenden elkaar uit de bloemenwereld. Om deze reden bood Haagse Piet mij zijn bloemenstal aan. Met veel plezier heb ik de zaak draaiende gehouden, maar ook ik was op een gegeven moment toe aan iets “eigen”. Na vier jaar heb ik toestemming gekregen om een gehele bloemenwinkel te bouwen. Deze is in 2000 door een Amsterdamse architect ontworpen en gebouwd.

Wat ik nou zo bijzonder vindt aan mijn bloemenwinkel is dat wij de Gouwenaar al meer dan 25 jaar blij maken met prachtige bloemen. Een van de meeste bijzondere bloemen in ons seizoensassortiment is wel de artisjok. De prachtige sterke en scherpe bladpunten en de fraaie blauw-paarse bloemenpruik maken dit een adembenemende bloem.

Hoe je JP-Bloembinders herkend? Door de steeds wisselende gekleurde paaltjes rondom de winkel. Iedere morgen beginnen we om 04:00 uur in de ochtend. Dan halen we onze eigen inkoop op de veiling op. Tegen de tijd dat men wakker is, hebben wij er al een halve dag op zitten. Het leven van een bloemist gaat niet over rozen, althans…

Ook buiten Gouda doen wij goede zaken – online verkopen wij onze bloemen wereldwijd. Dat had je niet gehad hé, van een Gouds stekkie.