Een memorabele actie van de Goudsche Courant

Hans van Raalte | De in 2005 opgeheven Goudsche Courant heeft grote maatschappelijke betekenis voor Gouda gehad. De krant die op 3 april 1862 is gestart heeft 143 jaar bestaan. Ook ik heb daar een bescheiden steentje aan mogen bijdragen als actief journalist. Ook al is 35 jaar ook weer niet niks.

Een memorabele actie van de Goudsche Courant is de bijdrage voor het behoud van de Janplezier als toeristische attractie over de markt.

In de jaren tachtig begon koetsiersbedrijf Ton van Duin een nieuwe, toeristische attractie voor Gouda. Hij reed met een Janplezier (een antiek paardenrijtuig) rondjes vanaf de Waag aan de Markt via een stukje binnenstad weer terug naar het vertrekpunt. Dat deed hij op de donderdagen wanneer er op de Markt de toeristische kaasmarkt werd gehouden. Tientallen zo niet honderden toeristen (maar ook Gouwenaars) beleefden daar veel plezier aan. Totdat toenmalig politiecommissaris Bas Boender daar een stokje voor meende te moeten steken. Hij verbood dat de Janplezier nog langer over de Markt reed. De politieman vond dat veel te gevaarlijk.

Ondanks protesten van menig Gouwenaar bleef dit verbod een tijdje van kracht. Totdat ‘Snipperaar’ zich ermee ging bemoeien. Snipperaar was de schrijver van de dagelijkse rubriek Goudse Snippers in de Goudsche Courant. Ik had zelf het genoegen die rubriek jarenlang te mogen verzorgen. Een hele periode lang eindigde ik die rubriek elke dag met de volgende zin:

‘Toch ben ik van mening dat de Janplezier over de Markt moet kunnen blijven rijden’.

Ik hield dat consequent vol. Wekenlang. Dat viel wel op, maar er veranderde niks. Totdat het ook de gemeenteraad begon op te vallen. In die raad gingen steeds meer stemmen op om politiecommissaris Bas Boender op zijn besluit te laten terugkomen. En zo geschiedde. De Janplezier met de paarden van Ton van Duin keerde terug op de Markt. Waar het ritje nu nog altijd een toeristische attractie is. Toch wel een beetje dank zij de Goudsche Courant en daar ben ik trots op!