Een tastbare herinnering aan de Oosthaven

Ken jij het verborgen huisje aan de Oosthaven?

De Geheugenkaart van Gouda | Achter het Joodse rusthuis op de Oosthaven in Gouda staat een verborgen huisje met een bijzondere geschiedenis. Op de binnenplaats staat namelijk het Metaheerhuisje, een lijkenhuisje waar omgekomen Joden ritueel werden gewassen en gebeden gezegend. Het lichaam van de overledene werd afgedekt met een laken en overgoten met warm water. Vervolgens sprak een select gezelschap de lijkrede en psalmen uit.

Normaal gesproken staan metaheerhuisjes op een Joodse begraafplaats, maar in Gouda staat het dus aan de achterzijde van het rusthuis op de Oosthaven. Je kunt het trouwens nog steeds bezoeken. De nieuwe eigenaar heeft ‘het huis der reiniging’ rond 1994 gerestaureerd en ingericht als gedenkplaats voor alle Goudse Joden die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het metaheerhuis van Gouda een erkend rijksmonument.

De verhalen van de Geheugenkaart van Gouda zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen. Bekijk zijn werk hier.