Huis Gouda750 foto Maaike Hoonhout MKHNHT

nieuws - 6 maart 2020

Vorige bericht Volgende bericht

Vanwege de maatregelen om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan is de officiële opening van Huis Gouda750 uitgesteld tot nader bericht. We hopen jullie dan zeker te ontmoeten!


originele bericht:

Gouda750 krijgt een fysieke plek in de binnenstad in de vorm van een Huis Gouda750 aan de Jeruzalemstraat. Op zaterdagochtend 28 maart 11.00 uur opent wethouder Thierry van Vugt het Huis Gouda750. Voor deze bijzondere gelegenheid is het Vidimus van het Goudse stadrecht eenmalig in het Huis Gouda750 te bezichtigen, in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland. Iedereen die een band heeft met Gouda is van harte welkom!

Fysieke plek
Gouda750 komt steeds dichterbij en de voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Er is nu ook een Huis Gouda750 aan de Jeruzalemstraat 11. Gouda krijgt hiermee een plek in de stad waar gewerkt wordt aan het feestjaar Gouda750 en waar geïnteresseerden elkaar kunnen treffen. Het bezoek aan het Huis en inloopspreekuur is op afspraak. Het huis blijft op 28 maart tot 13.00 uur open voor inloop van nieuwsgierige Gouwenaars.

Voor velen is het gebouw bekend als de Schoolmeesterswoning naast de Jeruzalemkapel voor anderen de oude Gonz. Huis Gouda750, met uitzicht op de Sint-Janskerk en op een steenworp afstand van het oudste stukje Gouda. Vastgoedondernemer Whitehouse Development stelt Huis Gouda750 kosteloos beschikbaar en doet daarmee een fantastische bijdrage aan het feestjaar.

Huis Gouda750, foto: Maaike Hoonhout | MKHNHT

Spreekuur met programmateam
Het programmateam Gouda750 werkt vanuit Huis Gouda750. Overleg met het programmateam is mogelijk. Vanaf 1 april is er elke donderdag een spreekuur van 16-17 uur. Aanmelden is nodig en kun je doen door een mail te sturen aan info@gouda750.nl.

Gouda 750 jaar stad, kom jij ook op ons feest?
Op 19 juli 2022 heeft Gouda 750 jaar stadsrechten. Van juli 2021 tot augustus 2022 viert Gouda haar verjaardag uitgebreid in het 750ste levensjaar van de stad. Hét moment om onze stad nog mooier en leuker te maken, dus onthoud deze datum! Het feestjaar is voor iedereen, jong en oud, groot en klein, Gouwenaar en bezoeker. Samen vieren we Gouda750. Voor meer informatie over de programmering kijk op www.gouda750.nl

Vidimus van het Goudse Stadrecht
Het oorspronkelijke stadsrecht is lang geleden verloren gegaan. Het ‘Vidimus’ (wij hebben gezien) is de akte uit 1335 waarbij bisschop Jan van Utrecht verklaart de oorkonde over de aan Gouda verleende stadsrechten te hebben gezien.

Vidimus Stadsrecht Gouda, afbeelding: Streekarchief Midden-Holland