Expositie van de industriële ontwikkeling van Gouda, van industrie naar innovatie. Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Maar wat weet de Gouwenaar nu eigenlijk van de industrie en bedrijven in de stad?
Gouda is mede groot geworden door een aantal wereldbekende producten: kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Het Goudse bedrijfsleven ontstond aan de oevers van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel en is veel meer dan die bekende producten.Tijdens de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda', is er nog een ander spectaculair evenement bij de Sint-Jan. Beleef Gouda op Grote Hoogte! Eénmalig is onze Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland te beklimmen en kan er gewandeld worden op het dak.
Bijna honderd meter over het dak van de Sint-Janskerk lopen, met uitzicht op de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard en soms zelfs tot aan Engeland en Duitsland kijken. Dat is een spectaculair en heel populair onderdeel van de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen.
De locaties van deze opzienbarende dubbeltentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar sinds 12 april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.Van oudsher was de Goudse Waag de plek waar de kaas uit de ommelanden van Gouda werd gewogen. Nog steeds neemt dit gebouw een markante plek op de Markt van Gouda in.
Tegenwoordig zijn in de waag het Kaas- en ambachtenmuseum, een winkel en de VVV gevestigd. Alle informatie over de stad en omgeving kunt u hier vinden.Een sociaal, inclusief, verbindend, oogverblindend en spectaculair kunstproject in de openbare ruimte door heel Gouda! 50 beelden, 50 edites van de Kaasboerin 2.0 van Ineke van Dijk, geïnspireerd op de originele kaasboerin op de Nieuwe Markt in Gouda, een Gouds en Nederlands icoon!
De 50 nieuwe versies zijn bewerkt door ca. 300 Gouwenaars, waaronder 10 kunstenaars in de periode vóór het grote feest dat 12 april losbarst. Ten tijde van de opening stonden alle 50 beelden eenmalig in één grote cirkel voor het stadhuis op de Markt.Vanaf april 2022 t/m de finale op 17 september zullen Gouwenaars van formaat evenementen en activiteiten gaan opluisteren, de Goudse Giganten. Bij de opening en bij historische optocht hebben ze een prominente rol. Tijdens wijkactiviteiten zullen zijn in wisselende samenstellingen verschillende keren hun opwachting maken.
14 mei Erasmus - wijkfeest Noord 13.00u tot 16.00u BloemendaalIn 2022 viert Gouda dat de stad 750 jaar geleden stadsrechten ontving. Om Gouwenaars en bezoekers van buiten Gouda terug te brengen in de tijd, worden historische namen van oude panden tijdelijk weer in ere hersteld.
Veel van de Goudse panden waren vroeger bekend onder een naam. Soms stond deze naam op een uithangbord of gevelsteen. De oudste naam gaat wel terug tot 1480! Deze namen zijn in de loop der eeuwen verdwenen. Huisnummers, in plaats van namen om panden aan te duiden, werden pas veel later in gebruik genomen.Van april t/m oktober is er een bijzondere expositie in het Remonstrantse poortje aan de Keizerstraat in Gouda. Het hofje is het enige overblijfsel van de Remonstrantse kerk die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaan. In de huidige bomenkathedraal buiten en binnen is er aandacht voor de 'bijbelse' humanisten Erasmus en met name Coornhert, die een unieke periode uit de Goudse geschiedenis rond het principe Vrijheid van Geweten, belichamen.
Coornhert vluchtte aan het eind van zijn leven vanuit Delft naar het veel tolerantere Gouda. Erasmus ging hier naar de Latijnse school. Beiden bekritiseerden de Rooms Katholieke kerk van binnenuit zonder haar ooit te verlaten.Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. “Say Cheese, Say Gouda” Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtige pand in het hart van Gouda ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum. Tijdens de tour worden allerlei vragen gesteld door mascotte Ralfie en uiteindelijk kom je de Experience uit als Goudse Kaasmeester. Een aanrader als u in Gouda bent tijdens het feest bent maar ook daarna.
Gouda Kaas dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda werd verhandeld. De beroemde Gouda Kaas wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien in de wei, die dagelijks melk geven, waarvan deze beroemde kaas wordt gemaakt.Op de prachtige oude markt van Gouda, vindt sinds jaren elke Woensdag een grote curiosa-, brocante en verzamelmarkt plaats.
Dwars door de stad worden schitterende ingekleurde historische foto’s tot leven gebracht met gedichten en informatie over Gouda. Zo wordt de stad zichtbaar doorgegeven van generatie op generatie.
Goudse Verhalen is een project van de Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland, in samenwerking met de andere bewoners van de Chocoladefabriek in Gouda. Samen zijn we op zoek naar Goudse Verhalen. Verhalen van iedereen voor iedereen. Over grote en kleine gebeurtenissen in het verleden, het heden en de toekomst.
Heb je zelf ook een verhaal? Een mooie herinnering, een opmerkelijk feitje, een leuk project of iets anders over de stad en jij? Laat het ons weten!Een voor Gouda750 aangepaste versie van de regenboogwandeling die gemaakt is door de Regenboogalliantie, kan vanaf 11 april 2022 in print worden afgehaald bij de bibliotheek, Museum Gouda en VVV Gouda, alle 3 onderdeel van de route van deze wandeling.
De wandeling voert langs bekende en minder bekende plekjes in de stad die van grote betekenis zijn voor de LBHTQI+ gemeenschap. De Goudse Regenboogwandeling is hier nu al digitaal beschikbaar en kan op eigen gelegenheid gelopen worden.2022 is een feestjaar; de Stad Gouda viert haar 750e verjaardag. Ook Norminstituut Bomen, gevestigd in Gouda, bestaat 10 jaar. Dubbel feest dus. Het thema van het feestjaar is Geef Gouda door! Als traktatie van de ene jarige aan de andere jarige bieden we daarom alle inwoners en bezoekers van de stad deze Goudse Bomenwandeling aan.
De wandeling voert langs de mooiste bomen in de Goudse stadsparken. Op de routebordjes is informatie opgenomen over de betreffende, meestal monumentale, bomen. Je kunt tijdens de wandeling ook de app xplre Gouda gebruiken voor aanvullende informatie over de bomen en om de route te volgen.Wethouder van Vugt opent de Buitenexpo Gouda750 op woensdag 1 juni aanstaande om 19.00. Locatie Jeruzalemstraat, tegenover Huis750. De opening wordt opgeluisterd door en met 'Johan Draait Historisch!'
De BuitenExpo is te zien aan het historische hekwerk langs de Vroesentuin richting Tiendeweg. Op groot formaat kunt u op eigen gelegenheid de historische tekeningen, gemaakt door Paul Becx, uit 'Geschiedenis van Gouda' bekijken. Ook is er een serie foto's van het Gouda Bruist project 'Kijk op Straat' te bewonderen. Vindt de verrassende foto's van je eigen straat in je eigen wijk!Het Watergilde, werkgroep van de historische vereniging Die Goude, organiseert een bijzondere, interactieve Gouda750 editie van de jaarlijkse Waterconferentie. Onderwerp is dit keer het water zelf, het verhaal over het onderscheidende, unieke en monumentale karakter van het Goudse watersysteem dat goed bewaard is gebleven.
‘Gouda leeft 750 jaar met water’
In de Waterconferentie staat het water als icoon van Gouda centraal. In het Gouda750-feestjaar is het motto “Geef Gouda door!”. Daarom richt deze Waterconferentie zich op de betekenis van 750 jaar water in Gouda en wat dit kan betekenen voor de toekomst van de stad.De Lions Gouda-Bloemendaal bieden de stad dit feestlied aan ter ere van Gouda750, voor en door Gouwenaars! Het lied is geschreven door singer/ songwriter Peter Dijkstra en kan door iedereen (mee) gezongen worden. Naast mooie plaatjes uit de stad zijn naast zanger Peter Dijkstra en zangeres Pauline van der Stadt veel bekende en onbekende Gouwenaars in de videoclip te zien. Van het college van B&W, zorgpersoneel, tot hulpdiensten, voetballers, verenigingen en vele anderen. John de Heij en de Theaterbakkerheij zijn als zanger/arrangeur en muzikanten verbonden aan dit feestlied.
De videoclip is op de website te zien en op Youtube Tijdens het feestjaar zal het lied op verschillende evenementen terugkomen.Wedstrijd.: Wie zijn de mensen achter de straatnamen? Welke beroemde Gouwenaar ligt begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat 3, waarnaar een straat, plein of park is genoemd in Gouda.
In het kader van Gouda750 organiseert de Oude Begraafplaats in de Korte Akkeren een wedstrijd. Doe mee en leer je stad en haar vroegere inwoners (nog) beter kennen. U kunt hier het wedstrijdformulier downloaden.De gidsen van het Goudse Gidsen Gilde staan ook in de feestperiode van Gouda750 voor u klaar om u de mooiste plekjes van de stad te laten zien en meer te vertellen over bijzondere momenten en plekken uit de 750 jarige stadsgeschiedenis.
Het Gouds GidsenGilde telt meer dan twintig deskundige gidsen die wandelingen verzorgen op elke dag van de week in meerdere talen. U kunt zich aanmelden voor bestaande wandelingen dan wel op afspraak.Ter gelegenheid van Gouda750 heeft Gouda Kaasstad een geocache, GeoKaashing, gemaakt. Een cache die verwijst naar KAAS. Gouda cheese capital of the world.
Gouda ligt centraal in Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart, de oorsprong van échte Gouda kaas, het gele goud van Holland. In Gouda wordt al eeuwenlang kaas verhandeld. De Goudse Waag neemt daarbij een centrale plaats in. Sinds 1668 werd hier de kaas gewogen, tegenwoordig is hier het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2019 is in Gouda ook de Cheese Experience gevestigd. 365 dagen per jaar kun je daar interactief het hele kaasmaakproces, van koeien tot kaas, ervaren.Het Goudse kinderlied ter ere van het 750 jarig bestaan van de stad Gouda.
‘Geef Gouda Door’ het speciale kinderlied voor de 750e verjaardag van de stad Gouda. Het lied was een cadeau van Sinterklaas aan alle kinderen van de stad. De officiële presentatie was tijdens de aankomst van de goedheiligman in november 2021.In het kader van Gouda750 “Geef Gouda door” trapt op vrijdag 3 juni de Goudse Vrouwen Wandeling af. De wandeling neemt ons mee langs panden in de binnenstad waar Goudse vrouwen, die belangrijk zijn geweest in de rijke geschiedenis van Gouda, gewoond of gewerkt hebben.
Kijk op Straat is een fotoproject dat plaatsvindt tussen juli 2020 en september 2022. Alle straten van Gouda (1152) worden door zo’n 45 Goudse fotografen vastgelegd. De foto's worden gepresenteerd in een boek en tijdens speciale exposities.
Wachtend winkelpubliek met een mondkapje; een gebouw weerspiegeld in het water; een voordeur met een kerstkrans; een omgevallen fiets op een speelplaats; een boom in herfsttooi; een oplaadpaal …Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.
Ieder jaar is er een bekende striptekenaar aanwezig, die werkt signeert. Dit keer staat het festival in het teken van Gouda750 en de geschiedenis van onze historische stad. In de aanloop naar Strips op de Markt, is op 20 april 'Het Gouden Geheim' gepresenteerd. Tekenaar van dit speciale jubileumboek is Franky Drappier. Vele Goudse bezienswaardigheden en lokale beroemdheden uit heden en verleden zullen aandacht krijgen in het originele verhaal, geschreven door Jan Kragt. Vanaf 1 mei zal het stripboek in Gouda te koop zijn.Op 19 juli 1272 krijgt Gouda stadsrechten. Een belangrijk historisch moment, want dit is de start van de stad! In ruil voor trouw aan graaf van Holland, ontvangt Gouda een aantal rechten en gunsten. Het dorp kan zo uitgroeien tot een welvarende stad met muren en poorten.
De originele oorkonde met het stadsrecht is verloren gegaan, maar de officiële kopie (de vidimus) uit 1335 is wel bewaard gebleven. Vanaf 29 april t/m 24 september is deze te bewonderen in Museum Gouda. Ook wordt er een nieuwe vondst tentoongesteld: het oudste stadszegel van Gouda.Aandacht voor elkaar en verbinding! Daar gaat het ook tijdens Gouda750 om. Gouda heeft al meer dan 70 Lief & Leedstraten waar buren wat meer naar elkaar omkijken.
Ontdek het verhaal achter Kamphuisen en stap zelf de wondere wereld van de Siroopwafelfabriek binnen. Eenmaal binnen komt de heerlijke, zoete geur van Kamphuisen siroopwafels je tegemoet en kun je zelf ervaren hoe de lekkerste siroopwafels van Gouda gemaakt worden.
De Siroopwafel experience is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda, aan de Markt nummer 69. Een bezoek aan de fabriek is een fantastische ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Ben jij benieuwd hoe een siroopwafel wordt gebakken? Wil jij in de wondere wereld van de siroopwafel stappen? Dan heet de Kamphuisen Siroopwafelfabriek jou welkom, kom en beleef!Tijdens de voorbereidingen van de dubbelexpositie 'Beleef het Wonder van Gouda' kregen 40 klassen met basisschoolleerlingen van Gouda de kans een nieuw, tijdelijk glas voor de Sint-Janskerk te maken.
Suzan Schuttelaar en Judith Sluijter ontwierpen een nieuw raam voor de Sint-Jan. Ruim 800 kinderen van 14 Goudse basisscholen werkten er aan mee. Het indrukwekkende en kleurrijke Toekomstraam (Regenboog-Vergeet-Me-Niet-Raam) is tijdens de tentoonstelling “Beleef het Wonder van Gouda” te zien.Velen hebben hem indertijd zien zitten, Gerrit Kloens, tekenent en schilderent in het oudste straatje van Gouda, de Molenwerf.
Voor de periode van Gouda750 zal zijn oude atelier feestelijk heropend worden en zijn de kunstwerken van 'Goudse huizen en straten', die Gerrit maakte te zien. Het atelier zal vanaf 16 april tijdens de feestperiode iedere zaterdagmiddag geopend zijn.Kunstproject met Gouds kunstenaar Jan van Lokhorst en docent en cultuurbemiddelaar Lineke van Roon - van ‘t Veer.
In het najaar van 2021 is Else Hofstede, de bedenker van het project, gestart om tijdens workshops met heel veel scholieren uit het voortgezet onderwijs een collage te maken van afbeeldingen, die te maken hebben met het thema 'Gouda 750, Geef Gouda door!' en op naar de volgende 750 jaar. Op woensdagochtend 13 april werd het wandkleed in het Huis van de Stad onthuld worden en zal het daar geruime tijd hangen. Daarna zal het in gedeeltes worden verdeeld over locaties in de stad.
Het wandkleed bestaat uit 750 collages van stof, gemaakt door scholieren van het Voortgezet Onderwijs en het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs.MoZaEnZo gaat samen met bewoners van de Vogelbuurt en de Raambuurt een aantal series van 3 stoeptegels mozaïeken, die op verschillende plekken in de stad te zien zullen zijn.
Op de tegels worden de kleuren van de Goudse vlag met de bewoners gemozaïekt. In het witte gedeelte daarvan komt de tekst GOUDA 750 JAAR. Het wordt gedaan met glastegeltjes die weer- en windbestendig zijn en een epoxylaag er overheen.'Shakespeare is hier'. In dit boek, gebaseerd op historische feiten, stapt men uit met de grote Engelse dichter en schrijver aan de Goudse Veerstal in 1609 en 1616. Onder de schuilnaam William Flut begint Shakespeare met Willem Barends de eerste pijpenmakerij in Gouda, die wereldfaam krijgt. Volgens de archieven trouwt Flut later met Barends vrouw, Martijntje Jaspersdochter. In Shakespeare’s sonnetten wordt ze Rose genoemd.
Ook de auteurs Thom Griffie voeren een pseudoniem in deze parodie op het complotdenken. Op 23 april, de geboorte- en sterfdag van the Bard of Britain is in de Theaterbakkerheij het boek gepresenteerd, opgeluisterd met gedichten, muziek, rap en natuurlijk een theaterstuk, door amateur toneelgezelschap ‘Voetlicht’ verzorgd.Ontdek de historie van de Oude Hollandse Waterlinie
350 jaar geleden, in het rampjaar 1672, keerde het tij. Het ooit zo rijke Holland leek verloren, het volk reddeloos, redeloos en radeloos. Tot wij ons eigen water als wapen inzetten en de vijand wisten te stoppen. Van het Muiderslot tot aan Slot Loevestein deed de Oude Hollandse Waterlinie haar werk.
De Tour de Waterlinie is opgedeeld in 10 etappes over 168 kilometer. Je bepaalt zelf welke etappes je aflegt. Onderweg ontdek je de mooiste plekken en historische locaties zoals: Forten, kastelen, musea, prachtige natuur en rivieren en natuurlijk gezellige lokale horeca. Kijk hier voor een impressie
Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien per etappe unieke badges waarmee je jouw medaille compleet kan makenHet is je vast niet ontgaan, Gouda bestaat 750 jaar! De stad bruist van activiteiten en tentoonstellingen en zo ook Winkelcentrum Bloemendaal. Tot en met september kunnen de bezoekers genieten van een expositie vol met de leukste plaatjes en mooiste verhalen uit de oude doos.
In juni zullen voor het eerst in Gouda de deuren van Happietaria open gaan.
Onze mooie stad Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten. Een feest voor alle inwoners met diverse activiteiten op veel plaatsen in de stad.
Bewoners van de verzorgingshuizen kunnen vaak niet naar activiteiten toe. Daarom brengen wij het feest naar u. Wij zijn het mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Wij zingen graag liederen van de grote operakoren en de bekende mannenkoorliederen, maar ook modernere muziek. Uiteraard verpakken wij dit tussendoor met Nederlandstalige meezingliedjes. Vandaag zingen we in de Prinsenhof. Het programma begint om 19.00 uur. De concerten zijn in principe alleen toegankelijk voor bewoners, tenzij in overleg met het huis. De concerten konden tot stand komen door medewerking van het Fonds Gouda 750.De hele dag zijn er in en rondom de Dick van Dijkhal (gelegen aan Tobbepad 2 te Gouda), activiteiten binnen en buiten te doen. Eveneens in de de diverse sportaccommodaties in het nabijgelegen Groenhovenpark. Ook het naastgelegen Groenhovenbad is betrokken bij dit evenement. Iedereen kan meedoen met dit leuke sportieve evenement, iedereen is welkom, zowel mensen met als zonder een beperking.
Iedereen is gelijk en we gaan samen bewegen, samen met familie, vrienden of bijv. een woongroep. Behalve bewegen kan er contact gelegd worden met verschillende organisaties, lotgenoten, met iedereen die mee doet. Bewegen is goed en met dit evenement willen we mensen stimuleren tot deelname aan beweegactiviteiten, zo draagt deze dag bij aan welzijn en gezondheid. Sport en bewegen verbindt en is voor jong tot oud. Bij dit evenement brengen we de Gouwenaars op een gezellige en sportieve manier met elkaar in contact.Op zaterdag 11 juni aanstaande van 10 tot 16.00 uur vindt in het stadhuis op de Markt het Gouds Inclusief Kindercongres plaats. Zo'n 25-40 scholieren (G25) uit groep 7 en 8 bespreken hoe zij willen dat Gouda er in de toekomst uit kan zien. De jongeren ontwikkelen daarvoor nu al ideeën want ze hopen dat de gemeenteraad van Gouda iets met hun voorstellen zal doen.op weg naar Gouda800.
Zaterdag 11 juni strijkt de miniparade neer in Gouda's nieuwste wijk Westergouwe voor het Wijkfeest West.
Zaterdag 11 juni strijkt de miniparade neer in Gouda's nieuwste wijk Westergouwe voor het WijkFeest West voor alle inwoners van Gouda maar met name de inwoners van de Korte Akkeren en Westergouwe. Uiteraard is iedereen is van harte welkom van 10.00 – 17.00 uur in het nieuwste stuk van Westergouwe aan de Melkbocht / Buitenstuk bij het Klompenpad. Het Wijkfeest is gratis toegankelijk. Dè gelegenheid om dit nieuwe stuk stad beter te leren kennen.8 juni is het nationale buitenspeeldag van Jantje beton. Die middag zouden we een kinderfeest hebben maar vanwege de slechte weersvoorspellingen met langdurige regenval, is de middag verzet naar zondag 12 juni.
Sociaal Korte Akkeren organiseert deze middag een Kinderfeest in de speeltuin aan de Bosweg van 13:30- 17:00uur
Er zijn allerlei activiteiten o.a. springkussens en leuke spellen, suikerspinnen, popcorn en meer. Het wordt een leuk feestje!
Ook aan de allerkleinste kinderen van de wijk is gedacht met een aparte speelhoek voor kinderen van 2 tot 4 jaar.
We hopen jullie te zien.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Ronssehof aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkensmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.La Chapelle Rouge, a rainbow photo celebration met spetterend openingsfeest. Een prachtige foto-expositie door fotograaf Sandra Zeilstra gaat over de Drag Queens die de stad Gouda een roze hart toedragen.
Iedereen die zich graag op het water begeeft in en rond Gouda trekt naar Gouda, om de kwaliteit van deze mooie Waterstad te ontdekken.
Iedereen die zich graag op het water begeeft trekt zaterdag a.s. naar Gouda, om de 750 jaar oude waterstad te ontdekken.Kan jij al SUP’pen, kanoën en/of kajakken…. of juist nog helemaal niet? In alle gevallen ben je welkom op Gouda Peddelt.
Iedereen kan namelijk peddelen (of het in ieder geval leren). Peddelen op de wateren van Gouda is een unieke manier om de stad en haar omgeving te verkennen en te beleven. Kom dus op zaterdag 18 juni aanstaande naar Gouda voor Gouda Peddelt.
In de ochtend is er voor de jeugd de mogelijkheid tot het halen van een Sup Brevet. Je krijgt een kennismakingscursus van een uur waarbij je alle basics van het suppen leert. Na het goed afleggen van een uitgezet parcours kan een deelnemer zijn Sup Brevet halen. Er is een vrije inloop op het hele uur. Vanaf 10 uur, 11 uur en 12 uur.Sport verbindt: op zaterdag 18 juni 2022 is Gouda overal in beweging, op het land, op het water en in het zwembad. Aan de Gouda 750 Sportestafette doen veel sportaanbieders uit de stad mee met een feestelijke activiteit op de uitgebreide 'sportmenukaart’ van deze dag.
Vooral op de eigen sportlocatie wordt een open training, een clinic, een wedstrijd of bijvoorbeeld een tentoonstelling of iets anders georganiseerd, karakteristiek voor deze vereniging of sportlocatie. Gouwenaars worden uitgenodigd door middel van bijvoorbeeld een fietstocht alle of een aantal locaties te bezoeken.Dit is een loop c.q. wandeling langs diverse Goudse moestuinen en volkstuinen en bij de finisht kan van diverse oogst geproefd worden. Onderweg wordt er ook al iets geproefd in de tuinen die gepasseerd worden. Licht ontbijten dus op deze dag die valt tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek!
Algemene informatie Culiwalks & Runs:Kan jij al Suppen, kanoën en/of kajakken…. of juist nog helemaal niet? In alle gevallen ben je welkom op Gouda Peddelt. Er zijn verschillende onderdelen.
Hier vind je meer informatie over de Supwedstrijd voor de jeugd
Kan jij al Suppen, kanoën en/of kajakken…. of juist nog helemaal niet? In alle gevallen ben je welkom op Gouda Peddelt.
Hier vind je meer informatie over de Supwedstrijd voor de jeugd
In de ochtend kan de jeugd een SupBrevet. Je krijgt een kennismakingscursus van een uur waarbij je alle basis principes van het suppen leert. Na het goed afleggen van het uitgezet parcours kun je dan je SupBrevet halen. Er is een vrije inloop op het hele uur. Vanaf 10 uur, 11 uur en 12 uur. De clinic van 12:00 zal worden gegeven door Nederlands kampioen Joep van Bakel.
Denk je dat je genoeg geleerd hebt tijdens de ochtend clinic, dan kun je in de middag meedoen met wedstrijden speciaal voor de jeugd.
Voor kinderen zijn er in de middag ook nog SUP sprintwedstijden. Ook kinderen die net hun Sup brevet hebben gehaald kunnen meedoen! Alle kinderen varen op hetzelfde board, deze boards worden door de organisatie beschikbaar gesteld. Uiteraard is meedoen belangrijker dan winnen!
Kan jij al suppen, kanoën en/of kajakken…. of juist nog helemaal niet? In alle gevallen ben je welkom op Gouda Peddelt.
Hier vind je meer informatie over het rondje Motte en de peddeltoertocht/wedstrijd
In de ochtend kunnen bezoekers een rondje langs de Motte peddelen. Het rondje om de Motte is een hele unieke route van ongeveer 15 minuten langs het vroegere kasteel de Motte waar Gouda is ontstaan, Achter de Kerk. Heb je geen eigen Sup? Dan kun je deze ter plekke huren. De route langs de motte is uiteraard ook goed per kano of kajak te doen. Enige lenigheid is voor deze tocht wel gevraagd door tunnels en onder heel veel bruggen door wel vereist.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Olivier van Noort Woongroep aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.De Historische Vereniging Die Goude heeft in een omvangrijk project in het kader van Gouda750, de ANWB-monumentenbordjes in Gouda opgeknapt, vervangen en aangevuld.
Na maandenlange voorbereiding nadert het einde van het project ANWB informatieborden dat de Historische Vereniging Die Goude aanbiedt aan de gemeente Gouda ter gelegenheid van Gouda 750 jaar. Alle bestaande borden zijn geïnventariseerd en waar nodig zijn nieuwe borden met nieuwe teksten besteld. Enkele zijn al geleverd door de ANWB, de andere volgen binnenkort. Veel borden in de binnenstad hebben een QR code gekregen waardoor de teksten ook in het Engels zijn te lezen en een stadswandeling kan wordenTijdens Gouda750 vestigen we de aandacht op de stads- en schutspatroon van Gouda, Johannes de Doper, in de volksmond Sint Jan. De stadsorganist van Gouda en de Sint-Jan, Gerben Budding, componeerde een muziekstuk en speelt dit met orkest, koor en solisten op de naamdag van Sint Jan.
Het ooit in Gouda werkzame Getijdencollege zal ongetwijfeld ruime aandacht hebben besteed aan de gedenkdagen van Johannes de Doper. Wellicht heeft er in de, naar tot nu toe wordt aangenomen (!) verloren gegane, Goudse Koorboeken bijzondere muziek gestaan rond de persoon van Johannes de Doper en mogelijk hebben er processies plaatsgevonden op de naamsdag van de beschermheilige (schutspatroon) van Gouda in de Katholieke tijd van de Sint Jan.De voor Gouda750 aangepaste editie Rotary Half Xmas Santa Run, zou plaats vinden op zaterdag 25 juni. Het evenement is door een te weinig aantal deelnemers helaas geannuleerd. Deze uiterst gezellige ludieke sponsortocht door de Goudse binnenstad van ongeveer drie kilometer om geld op te halen voor goede Goudse doelen gaat niet door.
Voor meer informatie ga naar de website.Ook de Goudse Schaakclub Messemaker viert een jubileum, de denksportclub bestaat 175 jaar!
Onlangs zijn twee schaak/-damtafels geplaatst op de Nieuw Markt, achter de Agnietenkapel geplaatst. De tafels bieden een ideale gelegenheid elkaar te ontmoeten voor een schaak- of damspelletje en tevens een uitdaging mentaal fit te blijven. De tafels zijn een stimulans voor sociale cohesie.
Op zaterdag 25 juni worden de tafels officieel in gebruik genomen door wethouder Michel Klijmij-van der Laan tijdens een gezellige bijeenkomst met denksportactiviteiten en muziek.
De eerste editie van het Bluesfestival op de Markt van Gouda in 2019 was een groot succes. MassEvents gaat hard werken om in 2022 het festival terug te laten komen.
Dit jaar is er eindelijk weer een serie concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Volg het programma op de website van de Houtmansplantsoenconcerten.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis Nelson Mandela in Goverwelle aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.
Met de Gouda750 feesten hopen we ook die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ zijn bedoeld om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zich niet altijd vanzelfsprekend aangesproken voelen.Gouda is ontstaan daar waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel samenkomen. Water is nog steeds belangrijk, de bodem die zakt, we hebben er allemaal mee te maken.
Duizenden Gouwenaars gingen u voor. De tweede serie begint 29 juni aanstaande, de laatste kans, reserveer nu!Op deze woensdagavond nemen we u mee op een reis vol verhalen.
Er is prachtige kunst te zien, gemaakt door leerlingen van het VMBO Goudse Waarden.
Het programma is van 19.45 - 21.30 uur
Een nieuw festival, een nieuwe plek meerdaags en met heel veel nieuwe ingrediënten. Geen Gouda750 specifiek festival maar wel een centrale plek voor alle inwoners en bezoekers van de jarige stad Gouda, een mooie plek om elkaar te ontmoeten.
Tussen 30 juni 2022 tot en met 10 juli 2022 organiseert MassEvents dit nieuwe festival Open Air in samenwerking met verschillende partners, zoals Kaas & CousCous en So What. Het is een podium voor alle Gouwenaars en toegankelijk voor alle Gouwenaars en hun vrienden. Het gaat om eten en drinken, ontmoeten, muziek en samenzijn, dat zijn de kernwaarden van dit festival. Inmiddels is een deel van de line up bekend. Racoon, Miss Montreal en De Jeugd van Tegenwoordig staan in ieder geval al geprogrammeerd.Gouda is een waterstad. Een kant en geschiedenis waar de meeste jongeren zich niet van bewust zijn. Tijdens een zogeheten 'bootfeest' stappen (voornamelijk) jonge bezoekers aan boord om te genieten van muziek en de omgeving en meer kennis op te doen van de stad waar ze wonen.
Met 2 boottochten op 2 dagen begin juli 2022 wil het Select Festival het (jongere) uitgaanspubliek betrekken bij de viering Gouda750, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de jongeren. Een bootfeest past perfect bij het heden en verleden van Gouda, de stad die ontstond waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel elkaar ontmoeten. Het boat fest is een voor Gouda nieuw fenomeen, dat zich in andere steden al heeft bewezen. Tijdens de boottocht wordt de muziek verzorgd door voornamelijk Goudse dj’s, voor Gouds publiek, over de Gouwe.Rond 1900 maakte Gouwenaar H.P. Olifiers meer dan 170 foto's in en om Gouda. Hij gebruikte daarvoor een 3D stereoscopische fotocamera. De foto's kwamen buiten Gouda terecht en zijn op het nippertje behouden voor het nageslacht, de Gouwenaars van nu!
'Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen' - Klara Smeets stadsdichter 2011-2014Het is zover, een week voor de onthulling van het vernieuwde stationsgebied wordt op 1 juli om 13.30 uur de door Suzanne Schuttelaar beschilderde stationspiano onthuld.
Na die dag staat de piano overdag in de stationshal aan de centrumkant en mag iedereen die even tijd heeft en (een beetje) piano kan spelen, achter de toetsen plaatsnemen en er een riedel op los spelen om het wachten op de treinen te veraangenamen en zo de stationshal wat meer sfeer te geven.Vrijdag 1 juli a.s. viert Gouda Keti Koti. Die dag is het 149 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten formeel werd afgeschaft. Keti Koti betekent dan ook ‘Ketenen Gebroken’. Tijdens deze allereerste, nu nog kleinschalige viering staan we stil bij ons trans-Atlantische slavernijverleden, maar leggen we ook de link tussen toen en nu. Want nog altijd zien we vormen van slavernij; denk maar aan uitbuiting en schending van mensenrechten in de mode- en voedselindustrie. Keti Koti vormt de aftrap van een uitgebreide herdenkingskalender die is opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord ‘Geef Gouda door’.
Verdraagzaamheid in veelkleurigheidDe 6 Goudse voetbalclubs stellen een elftal samen met iconische spelers en begeleiders die met elkaar één of twee oefenwedstrijden gaan spelen tegen clubs uit het Betaald Voetbal, in ieder geval Sparta Rotterdam! Een unieke samenwerking tussen alle Goudse clubs, een groot voetbalfeest voor alle Goudse sportliefhebbers.
Deze spectaculaire wedstrijd wordt gespeeld in Goverwelle, het sportcomplex van Jodan Boys aan de Sportlaan. Wat een project met een unieke samenwerking tussen de Goudse voetbalclubs. Een feest voor de sportliefhebbers uit Gouda en de regio in een ontspannen, gezellige sfeer.Tijdens een nieuw meerdaags festival in het Groenhovenpark zal de eerste echte Kaas en Couscous nu echt gaan plaatsvinden ten tijde van de viering van Gouda750. Een feest van verbroedering en muziek.
Het wordt een prachtig festival met veel eten, wereldmuziek, fusion en volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen. In een ontspannen sfeer voor iedereen toegankelijk. Doe mee en vier mee! Het festival begint als om 12.00 uur 's middags en duurt tot 23.00 uur 's avonds.Deze zaterdagmiddag van 13.00-17.00uur is er van alles te beleven in de Oud Katholieke Kerk en in de Sint-Joostkapel.
Volg een workshop 'Wereldmuziek', bezoek de vrijwilligersmarkt, geniet bij de koffie en thee van een internationaal hapje.
Er is eveneens een bijzondere rondleiding door de stad. Deze wandeling start om 14.00u en 14.15u en duurt ongeveer 1,5 uur (inclusief bezoek aan de Sint Jan).
Wat is er nou fijner dan op een zonnige middag in de groene omgeving van het IJsselpark en de Museumhaven, in het IJsselhuis te genieten van muziekoptredens samen met vrienden.
Dit kan tijdens Gouda viert de Zomer met vier muziekacts op het programma, zaterdagmiddag 13.45u-16.30.“Raamvertellingen”
Een kleurrijke schets van de bewoners en hun geschiedenis van de Raambuurt verbeeldt door de kinderen van de buurt.
Dit jaar is er eindelijk weer een serie concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Voor meer informatie, ga naar de website van de Houtmansplantsoenconcerten.Drie exposities waar foto's uit het project 'Kijk Op Straat Gouda' te bekijken zijn
Zorgcentrum Gouwestein, Van Bergen IJzendoornpark 7, GoudaHet Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Gouwestein/ Begeleid Wonen Juliana aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.Dit jaar bestaat Gouda 750 jaar. Ik ga vanaf 21 Maart starten met het zetten van 750.000 stappen. Mijn doel is om 7.500 stappen per dag te zetten.
De Rotary Gouda organiseert een leuke dag voor ouderen die niet meer zelfstandig naar de binnenstad kunnen komen.
De mensen worden thuis opgehaald, bezoeken de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda' en gaan daarna gezellig met elkaar aan tafel.Vandaag wordt het vernieuwde stationsgebied onthuld met de vernieuwde inrichting en de herplaatsing van de beelden van Jo Uiterwaal.
In de week ervoor, op 1 juli, wordt ook de stationspiano onthuld, ontworpen door Goudse kunstenaar Suzan Schuttelaar
Houdt de (social) media in de gaten met berichtgeving vanuit de gemeente Gouda.Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
De Rotary Gouda organiseert een leuke dag voor ouderen die niet meer zelfstandig naar de binnenstad kunnen komen.
De mensen worden thuis opgehaald, bezoeken de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda' en gaan daarna gezellig met elkaar aan tafel.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze WelThuis Het Olympiadehuis aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.Terug naar normaal, So What gaat net als voor corona even dicht in de zomer. Denk niet dan gebeurt er niks, dan wordt er getimmerd, schoongemaakt, gerepareerd, gelachen, teruggekeken naar het afgelopen en vooruit gekeken naar het nieuwe seizoen.
Dit jaar, hoe kan het ook anders, is het thema 1272, de nacht van de Middeleeuwen!Dit jaar is er eindelijk weer een serie concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Gouda 750 Anthem
'Het begon met een beeld van de Markt, waarop het zwart ziet van de mensen, daarna had ik trommels in mijn hoofd en zo begon ik, zonder te weten waar het uitkomt', vertelde Garro Wiersema bij Omroep West. De muzikale Goudse mediaondernemer verwerkte Goudse geluiden in zijn anthem 'dat is naar een idee van Mara Snoeren, al is niet alles meer te herkennen.'
Ook al is het middenin de zomervakantie, Gouda is jarig! Vandaag zullen er in de hele stad feestelijkheden plaatsvinden.
Muziek en taart op de Markt in de ochtend. De Arriva Gouda750 bus brengt vertier en gebak naar de verzorgingsinstellingen.Op 19 juli 1272 krijgt Gouda stadsrechten. Een belangrijk historisch moment, want dit is de start van de stad. Op 19 juli 2022 vieren we daarom groot feest, want de stad Gouda blaast dan maar liefst 750 kaarsjes uit. En wie jarig is, trakteert!
Ingezetenen: Het zijn de mensen die de stad maken en leven, de mensen die wij zelf zijn, die wij ontmoeten, die wij herinneren en die mooie stad, ons Gouda doorgeven…
Tijd en Goudse bewoners worden zichtbaar gemaakt in dit bijzondere beeldende kunstproject van kunstenaar Arjenne Vossepoel. In aanloop naar het project en tijdens de expositie vinden er meerdere fotoshoots plaats op verschillende plaatsen in de stad. Iedere bewoner van onze stad kan hier aan deelnemen. De Goudse portretten zijn vervolgens onderdeel van het ruimtelijke kunstwerk: een almaar groeiende eregalerij voor Goudse ingezetenen bestaande uit geprepareerde stoelen en video-projectiesIn de expositieperiode open woe t/m zo 12 - 17 uurDit jaar is er eindelijk weer een serie concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
In het weekend van 28 t/m 31 juli 2022 doen ruim 200 historische bedrijfsvaartuigen Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda. Dit is tevens de Erfgoedmanifestatie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB)
Gouda vormde een belangrijk knooppunt voor de binnenvaart door Holland vanaf de Oostzee naar België nadat de graaf van Holland daarover in 1243 met de kooplieden afspraken had gemaakt. Wel moest eerst de Havenkolk worden gegraven om de schepen een goede doorgang te geven naar de Hollandsche IJssel. Dat was dan ook de aanleiding om in 1272 aan Gouda stadsrechten te verlenen.Een stad van water kan niet zonder liederen over dat water, over de zee. Wat zou Gouda geweest zijn zonder Water, Schepen en Vis. Zonder stadsrechten geen tol, zonder tol geen stad. En dan nog onze Goudse Zeehelden J(oh)an de Haen, de gebroeders De Houtman, zij zetten Gouda al vroeg op de (zee)kaart.
Daarover moet tijden Gouda 750 jaar over gezongen worden. Door Goudse en niet-Gouds groepen en koren. Songs about Fish and Ships is een ééndagsgebeuren tijdens Gouda Waterstad. Allereerst zullen in de ochtend diverse verzorgings- en verpleeghuizen worden aangedaan en aansluitend in de middag komt alles bij elkaar in de binnenstad, rond het water. Locaties zijn o.a. So What aan de Vest en het Amsterdams Verlaat.Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Opening Beleef het Wonder en Gouda750 live registratie Omroep West en RTV Gouwestad.
Wie wil rondkijken in het verleden? Nieuwste technologie maakt dat nu mogelijk. Ga terug naar het beruchte Rampjaar 1672. Of nog veel verder. Naar 1200, toen Gouda net begon. Je kunt nu op twee plekken 360° in het verleden rondkijken. Nergens kan dit zó levensecht.
Misschien was het sommigen al opgevallen. In het centrum staan al een tijdje twee vreemd uitziende palen. Het zijn de Virtual Reality-kijkers, die je laten rondkijken in het verleden. Na de testfase kan iedereen ze nu gebruiken. De ene staat langs de IJssel, bij de oude Statensluis die in 1672 werd opengezet om het achterland onder water te zetten en zo de Franse legers te stoppen. De andere kijker staat in het hart van de binnenstad, naast de Hoornbrug. In 1200 sta je hier op de Gouwe-oever. Nog geen brug of haven, wél het motte-kasteel.Met Gouda inDRUK – Rub the City brengt de Drukkerswerkplaats de kunst van het drukken – waar Gouda zo’n belangrijke rol in speelde door de eeuwen met drukkers als Gerard Leeu, Jasper Tournay, het drukkersgeslacht van Goor en drukkerij Koch & Knuttel. De Drukkerswerkplaats zet deze rijke ambachtelijke drukkerstraditie al 10 jaar voort en is gevestigd in de Chocoladefabriek. Onder de noemer Gouda inDRUK laat de Drukkerswerkplaats Gouda je de stad op een nieuwe manier ontdekken en in druk vastleggen, ontdek een oervorm van drukken en drukhistorie.
In juli en juli organiseert de werkgroep van Die Goude voor de Oud-Hollandse Waterlinie een expositie over Gouda en de OHWL
Gouda ontving 750 jaar geleden stadsrechten, dat is lang geleden, maar een goede reden om te vieren. De haven was net gegraven en er werden huizen op de dijk gebouwd. Water werd de bepalende factor voor de stadseconomie. Eeuwenlang hebben we er als stad ons geld mee verdiend.Dit jaar is er eindelijk weer een serie van concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Martha Flora aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.Een poëzieavond - GOUDen / GOUDse woorden -
Goudse dichters over 750 jaar Gouda
Onderdeel van de Exposities Ingezetenen en Talk of the Town. Aanvang 20.00 uurAandacht voor sterke Goudse vrouwen. Hoe zou je Gouda 750 kunnen vieren zonder aandacht te schenken aan de helft van de inwoners, de Goudse vrouwen? De Stichting Gouds Vrouwennetwerk heeft daarom een aantal van deze sterke maar veelal onbekende vrouwen “op de kaart gezet”.
Dit jaar is er eindelijk weer een serie concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Volg het programma op de website van de Houtmansplantsoenconcerten.In de laatste week van de zomervakantie van 15 t/m 19 augustus, zouden we ook in het Groenhovenpark weer Huttenbouwen. Helaas was er niet gfenoeg animo en vervalt deze editie.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom bezoekt het Muzikaal Theater de mensen thuis in de instellingen en verzorgingshuizen. 19 juli zou op de 750e verjaardag van de stad, het Muziektheater de Savelberg bezoeken, maar i.v.m. de verwachte hitte wordt dit concert verplaatst naar 16 augustus om 19.00 uur.
Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.Onze mooie stad Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten. Een feest voor alle inwoners met diverse activiteiten op veel plaatsen in de stad.
Bewoners van de verzorgingshuizen kunnen vaak niet naar activiteiten toe. Daarom brengen wij het feest naar u. Wij zijn het mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Wij zingen graag liederen van de grote operakoren en de bekende mannenkoorliederen, maar ook modernere muziek. Uiteraard verpakken wij dit tussendoor met Nederlandstalige meezingliedjes. Het programma begint om 14.30u. De concerten zijn in principe alleen toegankelijk voor bewoners, tenzij in overleg met het huis. De concerten konden tot stand komen door medewerking van het Fonds Gouda 750.Expositie met gravures van Sjaak Kaashoek zoals Coornhert zijn gravures (in zijn woonhuis aan de Oosthaven) maakte.
10 september laat Sjaak Kaashoek de techniek van het maken van gravures zien.Een aantal jaren geleden begon de Goudse fotograaf Bram Tackenberg met zijn fotoseries in Goverwelle en later in de Korte Akkeren van Goudse Woonkamers. Speciaal voor Gouda750 werd dit project nu uitgebreid naar een dwarsdoorsnede van Goudse woonkamers uit alle wijken van de stad: Wij de Stad
De bewoners van de stad stellen zichzelf en hun huis open: trots en kwetsbaar. Door zonder oordeel te kijken en te portretteren, legt Tackenberg iedereen op gelijke, waardige manier vast. De serie illustreert zo op een prachtig ingetogen manier de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen alle Gouwenaars.De GoudaCache750 is een geocaching speurtocht door verleden, heden en toekomst, langs bekende en minder bekende plekken in Gouda.
Er zijn twee varianten: een route voor kinderen en een multi-geocache voor volwassenen. Je kan de routes op eigen gelegenheid zelfstandig of in kleine groepjes lopen tijdens de feestperiode van Gouda750 of erna, want ook dan blijft de Goudacache bestaan.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze het Sint Jozefpaviljoen aan aan.
Van 26 juni tot en met 4 juli 2022, vertoont filmclub ‘Toverlint’ in de Burgerhal, onder het Stadhuis op de Markt in Gouda, op 8 grote schermen continu vijftien uur film. Deze films zijn gemaakt door de leden gedurende het 64-jarige bestaan van de filmclub. Van dubbel-8 film tot digitaal video.
De films in dit project gaan uitsluitend over Gouda en de Gouwenaars. Aan bod komen volksfeesten, ambachten, kunstenaars, waterbeheer, nieuwbouw en veel andere aspecten. Bijzonder is een gerestaureerde, ruim 50 minuten durende film over de festiviteiten tijdens de viering van Gouda-700 in 1972. Daarnaast zijn er ook opnamen van een ‘Legerdag’ uit 1917, ‘De brand van de Kaarsenfabriek’ uit 1936 en opnamen van de bevrijding uit 1945.De laatste weken van augustus en eerste van september staan helemaal in het teken van (amateur)kunst door Goudse kunstenaars.
De Raad van Kerken bijt het spits af met een bijzondere expositie waar inclusiviteit en meedoen centraal staat, van donderdag 25 t/m zondag 28 augustus.
Bezoek deze bijzondere kunstexpositie! Inwoners van Gouda met uiteenlopende achtergrond tonen hun eigen schilderkunst. En nieuwe Gouwenaars, de bewoners van de hotelboot laten met unieke foto's zien hoe zij Gouda sinds hun komst hebben ervaren.
De expositie is dagelijks te bezoeken van van 10-17 uur, en de toegang is gratis.
Feestelijke (pre)finissage van het kunstproject I N G E Z E T E N E N. . De afgelopen periode hebben ruim 20 kunstenaars gewerkt aan een bijzondere GROEI tentoonstelling in verbinding met de omgeving, met Goudse bewoners en op het terrein aanwezige initiatieven. En dat alles in het kader van GOUDA750 en het in beeld, geluid of anderszins brengen van een stad zijn en een stad leven.
Wij zijn trots op de restultaten en vereerd dat onze burgemeester Pieter Verhoeve dit moment op officiële wijze zal markeren en wij met elkaar het tot stand gebrachte overdragen aan het Gouda van de toekomst! Op naar Gouda800!Expo Salon Gouda750 in de Agnietenkapel open
De laatste weken van augustus en de eerste week van september staan helemaal in het teken van (amateur)kunst door Goudse kunstenaars. Na de expositie van de Raad van Kerken is het nu de beurt aan Salon Gouda750. Deze spontaan ontstane expositie is deze week open in de Agnietenkapel op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag van 12.00-16.00 uur en woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
(Amateur) kunstenaars tonen hun werk met het thema Gouda. Daarnaast zal er werk te zien zijn van de laatste 3 echte Goudse Plateelschilders: Trudy Otterspeer, René Boot (De Drietand) en Ria Nobel. Er zijn schilderijen en tekeningen van o.a. Paul de Zeeuw, Jos van Kersbergen, René Boot, Margriet Zegel, Maarten ter Meulen, Siem Brand, Mees Meijer, Cor van Rossum e.v.a.
Expo Salon Gouda750 is samengesteld door Annette Meijer, Ben Boere, Janjaap van Elst en Ineke Volbeda. Zij zijn het team die de GoudGevers, de vrijwilligers Gouda750, aansturen.
Vandaag strijkt het wijkfeest met de miniparade neer bij winkelcentrum Goverwelle, op het parkeerterrein aan de achterkant van het WC.
Ontmoeten, muziek, lekker eten, oog voor duurzaamheid, een Goudse Gigant, springkussens voor de kinderen en straattheater, Gouda750 viert feest, ook in de wijken. Het wijkfeest is een mooie en gezellige bijeenkomst met de Miniparade van theater, een Goudse Gigant en muziek, uiteraard ontbreken de food trucks niet.Gouda750 in de buurt! Zaterdag 27 augustus vieren we in en om Ontmoetingscentrum Van Noord feest! Alles staat deze dag in het teken van ontmoeting tussen mensen en culturen.
Op de plek waar hij op 29 oktober 1590 overleed, kijkt Dirck Volkertszoon Coornhert terug op zijn leven. Zijn principiële keuze voor vrijheid en tolerantie heeft veel goeds gebracht, ook in Gouda, de stad waar hij zijn ogen voor het laatste zal sluiten. Maar hij heeft er vrienden door verloren, huis en haard en zelfs de erfenis van zijn ouders. Kiezen doet verliezen is het levensmotto waarmee hij deze offers voor de vrijheid heeft gebracht.
In de eenakter “Coornhert: kiezen doet verliezen (script en regie Peter Meijer van Kleintheater Zwaan) krijgt men een inkijkje in zijn denkwereld en grote betekenis daarvan voor het denken in Nederland. Voor vrijheid en tolerantie.De binnenstad van Gouda ligt op de kruising van de Hollandse IJssel en de Gouwe, en is verbonden met de Reeuwijkse Plassen. Deze ligging biedt veel mogelijkheden voor waterrecreatie, zoals kanoën suppen en sloepvaren.
De bediening van de bruggen en sluis tussen Gouda en Reeuwijk is normaal op vaste tijden en drie keer per dag. In het hoogseizoen (juni, juli en augustus) is dit op zaterdag en zondag vier keer per dag.
Tijdens deze Doorvaardag hoef je geen rekening te houden met bedieningstijden. Tussen 10 en 19.30u kan er in hoge frequentie heen en weer worden gevaren door de waterliefhebbers.
Deze Doorvaardag wordt ook gebruikt om te onderzoeken of er bij een hoge frequentie van brugopeningen meer bezoekers gebruik maken van de vaarroute. Ook ligt er de vraag of dezee vaarroute tussen de Reeuwijkse Plassen en de binnenstad van Gouda verbeterd kan worden door de sluis en bruggen elektrisch te maken. De gemeente Gouda heeft het intentiebesluit genomen de sluis en vier bruggen samen met andere partijen, zoals de provincie en het bedrijfsleven, elektrisch te maken. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt Gouda een medestander.
Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.
Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.Wat is er heerlijker dan een wandeling op zondagmiddag met goed, vers en eerlijk eten aan het eind.
De 'Cook & Zopie Run & Walk' start bij Plus van Ee aan de Constantijn Huygensstraat 110 om 9.00 uur. Na een kleine culinaire verrassing onderweg, eindigen we met een 'Cook & Zopie Surprise' op een prachtige Goudse locatie.
Deelname is alleen mogelijk door inschrijving vóóraf via email hieronder.Theater en Historie: StoryTrail Stadswandeling Gouda op zondag 28 augustus
Een verteltheatervoorstelling met de straten en stegen van de binnenstad als decor: dat is de StoryTrail stadswandeling Gouda. Op zondag 28 augustus neemt acteur Godefridus van Theatergezelschap Stadsavonturen je mee naar het verre verleden. Onderweg vertelt hij de mooiste verhalen uit de stadshistorie.
In de week van maandag 29 augustus t/m zaterdag 3 september viert Ontmoetingcentrum De Walvis feest!
Alles staat deze week in het teken van ontmoeting tussen mensen en culturen. Op vrijdagavond 2 september en zaterdag 3 september pakken we extra groots uit!Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze bburthuis de Walvis in de Korte Akkeren aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.Altijd is er aandacht geweest voor wie hulp nodig had, maar niet altijd op dezelfde manier. Evalien de Haan neemt je mee in de geschiedenis van 750 jaar zorg in Gouda. Welkom op deze bijzondere avond, aanmelden is niet noodzakelijk.
De 25 Steegjeswandeling Gouda, die onder begeleiding van gidsen plaatsvindt, wordt elke eerste donderdag van de maand gedaan en op een aantal hierboven vermelde data. Van de wandeling bestaat ook een erg leuk boek. De wandeling is altijd te doen, maar nu onder deskundige begeleiding. Er staan nog een aantal nieuwe wandelingen gepland maar ook die zijn inmiddels uitverkocht maar er zijn nog wel plekken voor 4 augustus!
De deelnemers verzamelen zich voor de Goudse Waag aan de Markt.‘Heropening’ Chocoladefabriek (zonder echt dicht te zijn geweest)
Op zaterdag en zondag 3 en 4 september presenteert een vernieuwde, verduurzaamde en vooral uitgebreide Chocoladefabriek zich aan de Gouwenaars. Twee dagen boordevol activiteiten en informatie over het komende seizoen, of beter nog: de komende jaren. En we bouwen een feestje: kom kijken, lezen, proeven, proberen, zingen, dansen, maken, oefenen, praten, luisteren en lachen. En ga geheel geïnspireerd weer verder op je levenspad. Tot de volgende keer in de Chocoladefabriek. Want daar is altijd wat te beleven.
Een heel jaar (juni 2021- juli 2022) is gewerkt aan de verbouwing en verduurzaming van de Chocoladefabriek. De derde verdieping is wegens slechte staat verwijderd, het dak is vernieuwd en er zijn zonnepanelen op geplaatst. Maar vooral: de al jaren leegstaande tweede verdieping is gestript en heringericht voor de nieuwe bewoners: Libertum, Mirakel Musicaltheater, de Techniekwerkplaats en VRSpace.Gezellig en toch sportief. Ontdek Gouda van vroeger en nu op een ontspannen manier in de vorm van een triathlon, in je eigen tempo. Zo kom je door en langs verschillende leuke en mooie plekken in de stad.
Een gratis alternatief triatlonevenement waaraan alle Gouwenaars kunnen deelnemen, waarbij mooie locaties in Gouda worden aangedaan met een koppeling naar de rijke historie van de stad.ENSEMBLE ROSSIGNOL. met Alice Gort-Switynk zang/blokfluiten en Elly van Munster luit
Eerste van een serie muziekvoorstellingen rondom Erasmus, met een preview van de voorstelling van 1 oktober 2022, Erasmus Hic et Nunc in het kader van Gouda750
Zaterdag 3 september, 16.30 uur. Entree gratis
Ga mee op stap en maak kennis met inspirerende plekken van aandacht en zorg in onze stad. Bij het startpunt ontvang je de route en wat lekkers van Juuls, bij het eindpunt staat er soep met een broodje klaar. Kinderen krijgen een speciale opdracht mee voor onderweg!
De wandeling start tussen 14.00-15.00u bij Juuls op de Markt 10
Een korte, vrolijke muzikale voorstelling van muziektheatergroep GOED WERK
Het is 1272. De stadsomroeper komt met goed nieuws van Floris V naar de Willem Vroesentuin, achter de kerk. Gouda krijgt stadsrechten!!!! Het is vastgelegd op perkament!
De stadsomroeper neemt het hele document door met de kritische 13e eeuwse bevolking op 2 en 3 juli, 6 en 7 augustus en 3 en 4 september. Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Ter lering ende vermaak. Komt allen!!
Een oude theatervorm in een hedendaags jasje! Oud vermaak voor actueel plezier! In verleden en heden deden/doen Gouwenaars het culturele leven van hun stad sprankelen en schroomden/schromen niet om maatschappelijke kwesties met humor aan te pakken.
Cargill (voorheen Croda, sinds 1 juli Cargill) Gouda gaat dit jaar weer een open dag houden op zaterdag 3 september.
De fabriek is een begrip in Gouda, al sinds 1858 hebben duizenden Gouwenaars hier emplooi gevonden. Van alle namen, Stearine Kaarsenfabriek Gouda Apollo, Unilever Emery, Unichema Chemie, Uniqema en Croda, is de naam Kaarsenfabriek in de volksmond de meest gangbare, dan kan iedereen de weg wijzen naar het Buurtje 1.
Maakt u van de gelegenheid gebruik om meteen de gratis toegankelijke expositie over de Goudse Industriële ontwikkeling van Gouda te bezoeken, EXPOGoudaMaakt, de ingang is net iets verder in het Buurtje 9, in het gebouw van de voormalige Zeepziederij Viruly.
Ook op de Cargill site is aandacht voor Historisch Gouda i.v.m. de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.
Van 10.00 – 16.00 uur. Tot 15.00 bent u welkom om de locatie aan Buurtje 1 te betreden.
Zondagmiddag 4 september is er om 17.00 uur de slotviering in het teken van Verdraagzaamheid in de Sint-Jan. Verdraagzaamheid is een groot goed en staat sinds lang hoog in het vaandel van de stad Gouda.
Dat blijkt ook uit het Goudse Glas nummer 1 ‘De vrijheid van Consciëntie’, dat pleit voor verdraagzaamheid om te mogen geloven wat je wilt. In de viering krijgt dit glas een plek, maar worden ook de oorspronkelijke katholieke altaren betrokken, die vanuit Museum Gouda voor even terug zijn in de Sint-Jan tijdens de dubbelexpositie Beleef Het Wonder van Gouda.Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart elke donderdag en zaterdagochten vanaf de toren van de Sint-Janskerk de Goudse carillions. In de Gouda750 feestperiode zal er ook weer een serie van concerten vanaf de toren van de Sint Jan worden gespeeld. Drie daarvan zal Boudewijn spelen.
Ook dit jaar is er weer een concertreeks op het carillon van de Sint Janstoren. Deze concerten worden georganiseerd door de stadsbeiaardier in opdracht van gemeente Gouda. Het eerste concert staat helemaal in het teken van Gouda 750 jaar stad, composities en bewerkingen van Goudse stadsbeiaardiers. Boudewijn Zwart speelt drie edities van deze concertserie.Ook dit jaar is er weer een concertreeks op het carillon van de Sint Janstoren. Deze concerten worden georganiseerd door de stadsbeiaardier in opdracht van gemeente Gouda. Het eerste concert staat ook in teken van Gouda 750 jaar stad, composities en bewerkingen van Goudse stadsbeiaardiers.
De concerten vinden plaats vanaf de Sint Janstoren en zijn te beluisteren in de hele binnenstad en er is een speciale luisterplaats in de museumtuin die speciaal open is hiervoor. Bovendien is er ook weer een live webstream via YouTube waarbij de beiaardier boven in de toren aan het werk gezien kan worden. Elke maandag vanaf 25 juli t/m 5 september.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag zouden ze de Prinsenhof aandoen, maar helaas moet dat door omstandigheden worden verplaatst.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis en ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg aan.
Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.De Goudse Streek organiseert de Expositie Agnietenkapel, veel individueel werk. Wedstrijd "Ster op het Doek" - burgemeester Pieter Verhoeve.
Donderdag t/m Zaterdag open van 10-17.00 uurDe muziektheatervoorstelling Water en Vuur vertelt op een speelse manier wat er in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie gebeurde tijdens het rampjaar 1672, toen Nederland van alle kanten aangevallen werd. Het verhaal speelt zich voor een deel af in het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven en het bezette Woerden. Gouda speelt een hele belangrijke rol in de ontknoping van deze op waargebeurde momenten uit de stedelijke en landelijke geschiedenis.
'Nadat kolonel Pain et Vin (Moyse Paywin) op verzoek van een Goudse burgemeester zijn troepen naar de stad haalde, liet prins Willem III hem onthoofden. Hij ligt nu nog begraven in het koor van de Sint Janskerk. Tijdens deze musical, gespeeld in Cultuurhuis de Garenspinnerij aan de Turfsingel, kunnen de Gouwenaars dit verhaal zelf beleven , zonder het als een geschiedenisles te ervaren. Een mooie avond die er hopelijk toe leidt dat de bezoekers geïnteresseerd raken in de rijke historie van hun stad.Op vrijdag 9 september zal, in aanloop naar de Taptoe Gouda750 van 16 september, een bijzonder voorproefje plaatsvinden door het bezoek van de harmonie uit Kongsberg, het Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps en de bekende Goudse Harmoniën de Pionier en SInt Caecilia.
Het Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps was eerder in Gouda, in 1972, ten tijde van Gouda 700 jaar stadsrechten in 1972, wat menig Gouwenaar zich nog zal herinneren. In het kader van hun eigen 90-jarige jubileum brengen ze opnieuw een bezoek aan onze jarige stad.Om 9/9 om 9 over 9 in de avond brengen de Eenvoudige Vrouwen de performance FLUISTERZINGEN op GOUDasfalt
In de schemering, vlak langs de Hollandse IJssel, worden 'zwevende' Koele torens zichtbaar. Vlakbij de plek waar het Gouda van nu ooit ontstond en van grote betekenis was in de binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland.
Op vrijdag 9 september om 16.30 uur openen de voorzitters van Jodan Boys en GSV de buitenexpo Kijk op Straat aan de Sportlaan.
De fototentoonstelling is komende maanden te bekijken aan de buitenhekken naast het GSV-veld.
De jaarlijkse singelloop staat in 2022 geheel in het teken van Gouda750. Wandelingen, lopen en vermaak onderweg zal voor deze gelegenheid in samenwerking met de Open Monumentendagen zijn.
De Goudse Nationale Singelloop is al meer dan 32 jaar de sportieve traditie in Gouda. Er worden voor deze special edition zo'n 5000 deelnemers verwacht, dus meldt je op tijd aan!. In 2022 beleeft het evenement haar 34e editie, die volledig in het teken staat van de viering “Gouda 750 jaar stadsrechten”. Historie en Samenleven zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Het parcours zal uitgebreid worden, de historische stad, side events met de horeca en winkels en het speciale Gouda750 tenue, een collector's item, zullen van de Gouda750 editie een onvergetelijke gebeurtenis maken.Elk jaar in het gehele tweede weekend van september, openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten in het hele land hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.
In 2022 wordt voor de 36e maal de Goudse Open Monumentendag georganiseerd. Het wordt dit jaar een bijzondere editie waarbij, verspreid over twee dagen, vele Goudse monumenten hun deuren zullen openen.De historie van de stad Gouda was voor Ars Musica aanleiding om een educatieve voorstelling te ontwikkelen voor kinderen en volwassen van 8 tot 99 jaar. De link naar de historische tijdlijn van Gouda 750 jaar leidt automatisch naar een muzikale tijdreis of tijdlijn. De muzikale rode draad in de voorstelling zijn korte, krachtige liedjes op de melodie van Maria Blom, zoals te horen op het carillon van het Oude Stadhuis van Gouda.
Leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van basisscholen in Gouda laten we kennis maken met klassieke muziek door de eeuwen heen gekoppeld aan de historische hoogtepunten van de stad Gouda. De uitvoering vindt plaats op 10 september in de Sint-Janskerk te Gouda.Uitgevoerd door piano(2), viool(2), altviool, cello, contrabas, fluit, klarinet, xylofoon en verteller.
Aanvang 20.00 uur
De viering van 750 jaar stadsrechten voor de stad Gouda, van april tot eind september 2022, is een mooie aanleiding om stil te staan bij een unieke verbinding tussen Rotterdam, Gouda en de tussenliggende gemeenten: de route van het Gouds Wagenveer die van 1653 tot 1853 het personenvervoer verzorgd heeft over de speciaal daarvoor in 1679 aangelegde straatweg tussen Rotterdam en Gouda.
De route had twee start en aankomstpunten: het Commissarishuis van het Wagenveer aan de Veerstal 32 in Gouda en het Commissarishuis van het Wagenveer op de hoek van de Hoogstraat en het Oostplein in Rotterdam. Met diverse stops in o.a. Moordrecht, Nieuwerkerk en Capelle. Dit wagenveer was voor die tijd een unieke innovatie: er waren nog maar weinig straatwegen in Nederland (ongeveer 10), want het meeste vervoer ging via trekschuiten. En er waren toen ook nog heel weinig geregelde verbindingen, met vaste vertrek en aankomsttijden. De straatweg is tot 1818, toen de weg van ‘s-Hertogenbosch naar Luik voltooid werd (start aanleg in 1741…), dus bijna 150 jaar lang, de langste straatweg van Nederland geweest.Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag worden de aanleunwoningen in de Savelberg aangedaan. Aanvang 19.00 uur. Toegankelijk voor bewoners en hun genodigden.
Onder het motto ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 17 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.Internationale Taptoe Gouda750: voor wie het zich nog herinnert, ook in 1972 was er een spectaculaire taptoe met onder andere een geweldig orkest uit Canada. Ook nu wordt er een speciale editie georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten |
Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 september is de Grande Finale van Gouda750. Een 3-daags festival van de Markt tot in de Schouwburg vol gratis optredens met muziek, dans, (straat)theater, projectie, kortom een groots spektakel. Zet de data in je agenda en tip vrienden en familie!
Kom dansen in de silent disco, draai in een historisch rad, word omvergeblazen door de Sven Hammond Big Band en luister naar de Goudse Giganten in een muzikale eindshow. Beleef bijzondere shows in de Goudse Schouwburg en in de horeca, laat je verrassen door het ludieke straattheater en nog veel meer!Zes maanden feest is zes maanden Kaasmarkt in Gouda. Eindelijk is de bekende Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt na twee jaar terug met voor deze gelegenheid veel aandacht voor de specifieke Goudse ambachten zoals kaasmaken, plateel schilderen, kaarsenmaken en bierbrouwen.
Gouda kaas is overal in de wereld te vinden. Hij wordt ook op meer plekken gemaakt, maar nergens smaakt de kaas zo lekker als in de stad waar van oudsher de kaas komende uit de ommelanden verhandeld werd. De eerste kaasmarkt is een bijzondere, want hij duurt de hele dag! Tijdens de laatste feestelijke kaasmarkt op 15 september vinden ook de Gouda Cheese Award verkiezingen plaats. Tijdens deze feestelijk gebeurtenis is Rudolf van Veen lid van de jury en geeft hij een kook workshop. Anita Witzier presenteert deze feestelijke ochtend.Rudolf van Veen stapt in de jury van de Gouda Cheese Awards: Hij is de enige Nederlander met zowel de titel Meesterkok als Meester Patissier, is bekend van tv en heeft zijn eigen bakery: het erejurylid van de Gouda Cheese Awards 2022 is niemand minder dan Rudolph van Veen!
Samen met Goudse burgemeester Pieter Verhoeve, die de jury voorzit, én culinair journalist Myra Madeleine keurt hij de zes genomineerde kazen tijdens de spannende finale van de landelijke kaaswedstrijd op donderdag 15 september. De presentatie van het live-event is in handen van Anita Witzier.In aanloop en tijdens de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.
Deze lezing over het verval van Gouda wordt gepresenteerd door Christiaan van der Spek en wordt verplaatst van 5 september naar 19 september.
Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.Onze mooie stad Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten. Een feest voor alle inwoners met diverse activiteiten op veel plaatsen in de stad.
Bewoners van de verzorgingshuizen kunnen vaak niet naar activiteiten toe. Daarom brengen wij het feest naar u. Wij zijn het mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Wij zingen graag liederen van de grote operakoren en de bekende mannenkoorliederen, maar ook modernere muziek. Uiteraard verpakken wij dit tussendoor met Nederlandstalige meezingliedjes. Vandaag zingen we in zorgcentrum Domus Magnus. De concerten zijn in principe alleen toegankelijk voor bewoners, tenzij in overleg met het huis. De concerten konden tot stand komen door medewerking van het Fonds Gouda 750. Door omstandigheden vindt dit concert plaats na de Feestperiode.Een theaterstuk en randprogramma over Erasmus
''Erasmus, hic et nunc'' is een theatrale voorstelling over Desiderius Erasmus Roterodamus (ca. 1466-1536). Over zijn leven, zijn persoon en over de verrassende actualiteit van zijn ideeën in het 'hier en nu'. Een nieuw geschreven voorstelling, die in de 4 steden wordt gespeeld waar Erasmus zijn jeugd doorbracht. We beginnen in Gouda (première) dan naar Deventer, Den Bosch en Rotterdam.In juni wordt het Zuidelijk Stationsgebied geopend. Onderdeel van deze opknapbeurt, duidelijk zichtbaar, zijn onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Ook kunst mag niet ontbreken, dat wordt de Telepoort.
Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen een ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject met veel invloed van inwoners uit Gouda(inclusief het Kindercollege), werd Atelier Ari op dinsdag 8 juni 2021 uitgeroepen tot de gelukkige winnaar met hun kunstwerk: Telepoort.Nadat de gemeente een begin maakte met de storting van een prachtig bedrag in Fonds Gouda750, sluiten steeds meer bedrijven uit Gouda en omstreken daarbij aan om straks het feest mogelijk te maken. Een feest van en voor iedereen!