Pieter Verhoeve Gouwekerk klein

We tellen af naar 2022!

Op de prachtige oude markt van Gouda, vindt sinds jaren elke Woensdag een grote curiosa-, brocante en verzamelmarkt plaats.

Normaal gesproken is de markt er van medio mei t/m medio september, ijs en weder dienende. Een sfeervolle plek waar talloze mensen van binnen en buiten Gouda graag gaan snuffelen naar bijzondere objecten en herinneringen aan vroegere tijden. Een stukje Parijs in Gouda.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Montmartre
Elke woensdag tussen 1 juni en 24 augustus 2022

Gouds Montmartre

Van 26 juni tot en met 4 juli 2022, vertoont filmclub ‘Toverlint’ in de Burgerhal, onder het Stadhuis op de Markt in Gouda, op 8 grote schermen continu vijftien uur film. Deze films zijn gemaakt door de leden gedurende het 64-jarige bestaan van de filmclub. Van dubbel-8 film tot digitaal video.

De films in dit project gaan uitsluitend over Gouda en de Gouwenaars. Aan bod komen volksfeesten, ambachten, kunstenaars, waterbeheer, nieuwbouw en veel andere aspecten. Bijzonder is een gerestaureerde, ruim 50 minuten durende film over de festiviteiten tijdens de viering van Gouda-700 in 1972. Daarnaast zijn er ook opnamen van een ‘Legerdag’ uit 1917, ‘De brand van de Kaarsenfabriek’ uit 1936 en opnamen van de bevrijding uit 1945.

Op 11 en 25 augustus zijn er van 15.00-17.00 uur extra filmvoorstellingen in ‘Concordia’ aan de Westhaven.

Waar: 11 en 25 augustus in Sociëteit Concordia, Westhaven 27


juni/juli Burgerhal, ingang achterzijde stadhuis op de Markt, onder het schavot.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Toverlint 1972 2
25 augustus 2022

Toverlint toont Oud & Nieuw Gouda

"Lekker suppen door de grachten van Gouda. Beleef deze mooie stad vanaf het water.

Stap op ter hoogte van de Gouwekerk in de historische binnenstad. In juni, juli en augustus zijn er extra actiedagen ter gelegenheid van Gouda750 voor een extra voordelige Gouda750 prijs op zaterdagen en zondagen. Voor meer informatie en aanmelding, ga naar de website.

Waar: opstappen op de Hoge Gouwe bij de Gouwekerk

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Sup club gouda
medio juni, juli en augustus

Suppen op speciale Gouda750 zaterdagen in de binnenstad

Een aantal jaren geleden begon de Goudse fotograaf Bram Tackenberg met zijn fotoseries in Goverwelle en later in de Korte Akkeren van Goudse Woonkamers. Speciaal voor Gouda750 werd dit project nu uitgebreid naar een dwarsdoorsnede van Goudse woonkamers uit alle wijken van de stad: Wij de Stad

De bewoners van de stad stellen zichzelf en hun huis open: trots en kwetsbaar. Door zonder oordeel te kijken en te portretteren, legt Tackenberg iedereen op gelijke, waardige manier vast. De serie illustreert zo op een prachtig ingetogen manier de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen alle Gouwenaars.


Deze portretten worden vervolgens in de openbare ruimte van de verschillende wijken in Gouda geëxposeerd. Het project werkt als katalysator om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Op zondag 21 augustus 15.00 uur opent wethouder Tetteroo de eerste buitenexpositie bij buurtcentrum Van Noord. Tegelijkertijd zijn dan ook de exposities in de Emmastraat (Korte Akkeren) en het Anne Frankplantsoen (Goverwelle) te bezoeken. Op alle drie de locaties staan verschillende foto's

Meer info: kijk hier voor de brochure of hier voor de uitnodiging van de expo's

Waar: bij buurtcentrum Van Noord

Lekkenburg

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Wij Zijn De Stad Foto
21 augustus 2022

Wij de stad

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze het Sint Jozefpaviljoen aan aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs bijna 20 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.


Waar: Sint Jozefpaviljoen, Graaf Florisweg 77 Gouda. Dit evenement is besloten en alleen voor de bewoners toegankelijk dan wel in overleg met de organisatie.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Muzikaal Theater aan Huis met tekst kleiner
24 augustus 2022

Voor de Jeugd van Toen
In het Sint Jozefpaviljoen

De laatste weken van augustus en eerste van september staan helemaal in het teken van (amateur)kunst door Goudse kunstenaars.

De Raad van Kerken bijt het spits af met een bijzondere expositie waar inclusiviteit en meedoen centraal staat, van donderdag 25 t/m zondag 28 augustus.

Bezoek deze bijzondere kunstexpositie! Inwoners van Gouda met uiteenlopende achtergrond tonen hun eigen schilderkunst. En nieuwe Gouwenaars, de bewoners van de hotelboot laten met unieke foto's zien hoe zij Gouda sinds hun komst hebben ervaren.

De expositie is dagelijks te bezoeken van van 10-17 uur, en de toegang is gratis.

Open de flyer

Waar: de Agnietenkapel, Nieuwe Markt, Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Kunstexpositie Agnietenkapel Iedereen doet mee
25 t/m 28 augustus

Kunstexpositie Agnietenkapel “Iedereen doet mee”

Feestelijke (pre)finissage van het kunstproject I N G E Z E T E N E N. . De afgelopen periode hebben ruim 20 kunstenaars gewerkt aan een bijzondere GROEI tentoonstelling in verbinding met de omgeving, met Goudse bewoners en op het terrein aanwezige initiatieven. En dat alles in het kader van GOUDA750 en het in beeld, geluid of anderszins brengen van een stad zijn en een stad leven.

Wij zijn trots op de restultaten en vereerd dat onze burgemeester Pieter Verhoeve dit moment op officiële wijze zal markeren en wij met elkaar het tot stand gebrachte overdragen aan het Gouda van de toekomst! Op naar Gouda800!


Zorg dat je dit bijzondere moment niet mist en wees erbij op vrijdag 26 augustus, aanvang 19.30 u (inloop vanaf 19.00 u)

vrij entree


hierna is de tentoonstelling nog slechts 2 weken te bezoeken voor de 'op de valrepers', 'eindsprinters' en niet te missen toeschouwers!

Open de Flyer

waar: GOUDAsfalt, Gouderaksedijk 32, lopend, met de fiets of met pontje Gein bereikbaar.


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Uitnodiging ingezetenen 26 augustus 19 30 def kleiner
26 augustus 2022

(Pre)Finissage - we geven Gouda door
Talk of the Town

Op de plek waar hij op 29 oktober 1590 overleed, kijkt Dirck Volkertszoon Coornhert terug op zijn leven. Zijn principiële keuze voor vrijheid en tolerantie heeft veel goeds gebracht, ook in Gouda, de stad waar hij zijn ogen voor het laatste zal sluiten. Maar hij heeft er vrienden door verloren, huis en haard en zelfs de erfenis van zijn ouders. Kiezen doet verliezen is het levensmotto waarmee hij deze offers voor de vrijheid heeft gebracht.

In de eenakter “Coornhert: kiezen doet verliezen (script en regie Peter Meijer van Kleintheater Zwaan) krijgt men een inkijkje in zijn denkwereld en grote betekenis daarvan voor het denken in Nederland. Voor vrijheid en tolerantie.

Ter vermakelijke inleiding verzorgt Gouda op Schrift het Tafelspel “Twee bedelaars”: een rederijkerstekst uit de tijd van Coornhert. Ook hier is de regie in handen van Peter Meijer.

Ook na de viering van Gouda750 zal dit stuk en het voorprogramma, tafelspel 'de Twee bedelaars' nog worden opgevoerd in de aanloop naar de herdenking van de overlijdensdag van Coornhert op 29 oktober.

Organisator is de Werkgroep Coornhert500 van Historische Vereniging Die Goude

Sociëteit de Reünie, Oosthaven 17

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Coornhert eenakter
27 augustus en 3, 7 en 10 september

Kiezen doet verliezen
Coornhert maakt de balans op van zijn leven

Een oude theatervorm in een hedendaags jasje! Oud vermaak voor actueel plezier! In verleden en heden deden/doen Gouwenaars het culturele leven van hun stad sprankelen en schroomden/schromen niet om maatschappelijke kwesties met humor aan te pakken.

Gouda op Schrift (GoS)– werkgroep van Die Goude presenteert Het Rederijkers tafelspel '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst' in Sociëteit De Réunie, Oosthaven 17, 2801 PC Gouda. Het stuk zal diverse keren opgevoerd worden tijdens de feestperiode voor het stuk 'Kiezen doet verliezen, Coornhert maakt de balans op van zijn leven', en een reprise meemaken ten tijde van de sterfdag van Coornhert, 29 oktober 2022


De foto is het logo van Gouda's rederijkerskamer indertijd, De Goudsbloem.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudsbloem logo
27 augustus en 3, 7 en 10 september

Rederijkers tafelspel: '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst'

Gouda750 in de buurt! Zaterdag 27 augustus vieren we in en om Ontmoetingscentrum Van Noord feest! Alles staat deze dag in het teken van ontmoeting tussen mensen en culturen.

Kom struinen langs de kleedjes en kramen vol oude meuk en zelfgemaakte parels van buurtgenoten, leer djembé spelen, maak kunst, haak een ‘granny square’, kom spelletjes spelen, voel hoe het is om acteur te zijn of laat je voorlezen. Aan deze en nog veel meer activiteiten kun je gratis meedoen! Ook Café van Noord pakt extra uit met o.a. huisgemaakte muffins, hotdogs met alles erop & eraan en smoothies met seizoensfruit. Dit alles ook als vegan optie. En een feest is geen feest zonder muziek! Verdeeld over de dag zijn er verschillende live optredens.


Gouda750 in de buurt: Met het wijkfeest in en om Ontmoetingscentrum Van Noord halen we de viering van Gouda750 naar de buurt en laten we je tegelijkertijd kennismaken met al het sociale en culturele dat de wijk en het wijkcentrum te bieden heeft! Iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. We leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen ons daardoor thuis in onze eigen buurt.


Waar: Ontmoetingcentrum Van Noord, Lekkenburg 2, Gouda Noord

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Buurtfeest Van Noord
27 augustus 2022

Wijkfeest in & om Van Noord
Ontmoeting buurtgenoten Gouda750

Vandaag strijkt het wijkfeest met de miniparade neer bij winkelcentrum Goverwelle, op het parkeerterrein aan de achterkant van het WC.

Ontmoeten, muziek, lekker eten, oog voor duurzaamheid, een Goudse Gigant, springkussens voor de kinderen en straattheater, Gouda750 viert feest, ook in de wijken. Het wijkfeest is een mooie en gezellige bijeenkomst met de Miniparade van theater, een Goudse Gigant en muziek, uiteraard ontbreken de food trucks niet.

Winkelcentrum Goverwelle

Rolstoeltoegankelijk
Wijkfeest
27 augustus 2022

Wijkfeest Oost in Goverwelle

Wat is er heerlijker dan een wandeling op zondagmiddag met goed, vers en eerlijk eten aan het eind.

De 'Cook & Zopie Run & Walk' start bij Plus van Ee aan de Constantijn Huygensstraat 110 om 9.00 uur. Na een kleine culinaire verrassing onderweg, eindigen we met een 'Cook & Zopie Surprise' op een prachtige Goudse locatie.

Deelname is alleen mogelijk door inschrijving vóóraf via email hieronder.

Voorinschrijven kan tot en met zondag 21 augustus 21.00 uur. Deelnamekosten zijn 15 euro inclusief 'Cook & Zopie Surprise' en een andere kleine culinaire verrassing onderweg.

Open de Cook & Zopie Run Walk flyer

Waar: Korte Akkeren, start bij Plus van Ee aan de Constantijn Huygensstraat 110, om 9.00 uur

Ga naar de Facebookpagina van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Cooken Zopie
28 augustus 2022

Culiwalks & Runs: Cook & Zopie

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Houtman Amazing
28 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert
Amazing Stroopwafels

Theater en Historie: StoryTrail Stadswandeling Gouda op zondag 28 augustus

Een verteltheatervoorstelling met de straten en stegen van de binnenstad als decor: dat is de StoryTrail stadswandeling Gouda. Op zondag 28 augustus neemt acteur Godefridus van Theatergezelschap Stadsavonturen je mee naar het verre verleden. Onderweg vertelt hij de mooiste verhalen uit de stadshistorie.

In de geschiedenis van Gouda wemelt het van de sterke verhalen, dat merk je tijdens deze wandeling al snel. Je bent de eerste straathoek nog niet om of je zit al middenin een spannend avontuur. Je wordt goeie maatjes met viswijven en turfdragers. Je ontdekt de kracht van bier en kaas. Je ervaart enorme rijkdom, diepe armoe, bittere strijd en innige liefde. En je gaat samen met schipperszoon Wouter op zoek naar zijn spoorloos verdwenen vader. Zo wandel je dwars door de bewogen historie van Gouda, een belevenis die je nooit meer vergeet!

De StoryTrail stadswandeling Gouda begint op zondag 28 augustus 2022 om 14:00 uur.

Reserveren is noodzakelijk: www.StoryTrail.nl/stadswandeling/gouda. Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT en betaal slechts € 15,50 per persoon (kind: € 9,79).


Waar: Markt Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
S Tory Trail Augustus
28 augustus 2022

StoryTrail Stadswandeling Gouda

In de week van maandag 29 augustus t/m zaterdag 3 september viert Ontmoetingcentrum De Walvis feest!

Alles staat deze week in het teken van ontmoeting tussen mensen en culturen. Op vrijdagavond 2 september en zaterdag 3 september pakken we extra groots uit!


Op vrijdagavond een Movie Night voor de jeugd met popcorn en op zaterdag tussen 11:00 en 21:00 zijn er tal van leuke, gratis activiteiten voor jong en oud. Zo is er een rommelmarkt (aanmelden via dewalvis.gouda@kwadraad.nl), zijn er gratis workshops, is er spoken word, kun je luisteren naar verhalen uit verre oorden, zijn er hapjes uit verschillende windstreken, live muziek en sluiten we af met een heerlijke bbq en karaoke met Dushi!

Gouda750 in de buurt: Met het wijkfeest in en om Ontmoetingscentrum Van Noord halen we de viering van Gouda750 naar de buurt en laten we je tegelijkertijd kennismaken met al het sociale en culturele dat de wijk en het wijkcentrum te bieden heeft! Iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. We leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen ons daardoor thuis in onze eigen buurt.

'Voor de Jeugd van Toen' het muziektheater voor ouderen zal op zaterdag 31 augustus optreden. Aanvang 15.00uur


Waar: Ontmoetingcentrum de Walvis, Walvisstraat 1, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Buurtfeest Walvis
29 augustus t/m 3 september 2022

Wijkfeest in & om De Walvis
Ontmoetingen buurtgenoten Gouda750

De laatste weken van augustus en de eerste week van september staan helemaal in het teken van (amateur)kunst door Goudse kunstenaars. Na de expositie van de Raad van Kerken is er nu aandacht voor het werk van kunstenaars uit de stad met werk met het thema Gouda en Goudse plateelschilders.

Deelnemers en werk van o.a. Paul de Zeeuw, Jos van Kersbergen, René Boot, Maarten ter Meulen, Cor van Rossum, Trudy Otterspeer e.v.a.

Waar: de Agnietenkapel, Nieuwe Markt, Gouda

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Stadsrechten Paulde Zeeuw voorstudie
30 augustus t/m 4 september 2022

Expositie Goudse (amateur)kunstenaars en plateelschilders

Altijd is er aandacht geweest voor wie hulp nodig had, maar niet altijd op dezelfde manier. Evalien de Haan neemt je mee in de geschiedenis van 750 jaar zorg in Gouda. Welkom op deze bijzondere avond, aanmelden is niet noodzakelijk.

Waar: Sociëteit Concordia, Westhaven 27, van 20-22.00u

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Flyer Iedereen doet mee voorzijde
31 augustus 2022

750 jaar Omzien naar elkaar
De Zorg in Gouda

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze bburthuis de Walvis in de Korte Akkeren aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

De Walvis Buurthuis
Entree gratis, wel verplicht om aan te melden wegens beperkt aantal zitplaatsen via G750Walvis@gmail.com of inschrijven via de intekenlijst in De Walvis.

Waar: Buurthuis de Walvis, Walvisstraat 1, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
31 augustus 2022

Voor de Jeugd van Toen, Buurthuis de Walvis

De 25 Steegjeswandeling Gouda, die onder begeleiding van gidsen plaatsvindt, wordt elke eerste donderdag van de maand gedaan en op een aantal hierboven vermelde data. Van de wandeling bestaat ook een erg leuk boek. De wandeling is altijd te doen, maar nu onder deskundige begeleiding. Er staan nog een aantal nieuwe wandelingen gepland maar ook die zijn inmiddels uitverkocht maar er zijn nog wel plekken voor 4 augustus!

De deelnemers verzamelen zich voor de Goudse Waag aan de Markt.

De karakteristieken van deze mooie wandeling zijn de 25 (soms verborgen) steegjes waar u doorheen komt en die u een uniek kijkje in de oude binnenstad van Gouda geven waarbij de rijke historie en veel oude Goudse ambachten en bewoners aan bod komen. De wandeling is circa 7 kilometer lang en duurt ongeveer ± 3 uur. Goed schoeisel wordt geadviseerd.

Alle details over de wandeling, inclusief de aanmelding, staan vermeld op de website.


Het evenement staat ook op Facebook.

Waar: start voor de Goudse Waag, Markt 35 Gouda

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Stadsomroeper Steegjesloop vierkant
1 september (uitverkocht!) en met Zotte Zaterdag, 22 en 23 oktober

25 Steegjeswandeling Gouda750

‘Heropening’ Chocoladefabriek (zonder echt dicht te zijn geweest)

Op zaterdag en zondag 3 en 4 september presenteert een vernieuwde, verduurzaamde en vooral uitgebreide Chocoladefabriek zich aan de Gouwenaars. Twee dagen boordevol activiteiten en informatie over het komende seizoen, of beter nog: de komende jaren. En we bouwen een feestje: kom kijken, lezen, proeven, proberen, zingen, dansen, maken, oefenen, praten, luisteren en lachen. En ga geheel geïnspireerd weer verder op je levenspad. Tot de volgende keer in de Chocoladefabriek. Want daar is altijd wat te beleven.

Een heel jaar (juni 2021- juli 2022) is gewerkt aan de verbouwing en verduurzaming van de Chocoladefabriek. De derde verdieping is wegens slechte staat verwijderd, het dak is vernieuwd en er zijn zonnepanelen op geplaatst. Maar vooral: de al jaren leegstaande tweede verdieping is gestript en heringericht voor de nieuwe bewoners: Libertum, Mirakel Musicaltheater, de Techniekwerkplaats en VRSpace.


Samen met de huidige bewoners, de bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats en restaurant Kruim is één en één niet langer drie, maar wel vijf, of zeven – het is vooral véél!

De Chocoladefabriek laat in het (her)openingsweekend zien en beleven waarvoor je er allemaal terecht kunt: het is dé plek voor (voor)leesplezier, stapels boeken, neutrale en betrouwbare informatie, fijne studieplekken, ambachtelijk drukwerk, virtual reality-belevingen, (archief)onderzoek, tentoonstellingen, zang- en danslessen (musical!), computercursussen, mediawijsheid, techniekonderwijs, digitale vaardigheden, spreekuren van het Taalhuis, lekkere koffie, thee, lunch en diner, debatten, ontmoetingen met auteurs en kunstenaars, vergaderruimtes en nog veel meer…

De Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Chocoladefabriek
3 en 4 september 2022

De Chocoladefabriek heropent
We zijn klaar voor Gouda800

Ga mee op stap en maak kennis met inspirerende plekken van aandacht en zorg in onze stad. Bij het startpunt ontvang je de route en wat lekkers van Juuls, bij het eindpunt staat er soep met een broodje klaar. Kinderen krijgen een speciale opdracht mee voor onderweg!

De wandeling start tussen 14.00-15.00u bij Juuls op de Markt 10

Waar: Juuls, Markt 10

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Flyer Iedereen doet mee voorzijde
3 september 2022

Iedereen doet mee
Een wandeling voor Groot en Klein

ENSEMBLE ROSSIGNOL. met Alice Gort-Switynk zang/blokfluiten en Elly van Munster luit

Eerste van een serie muziekvoorstellingen rondom Erasmus, met een preview van de voorstelling van 1 oktober 2022, Erasmus Hic et Nunc in het kader van Gouda750

Zaterdag 3 september, 16.30 uur. Entree gratis

Waar: Sint-Janskerk, Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Rossignol
3 september 2022

Muziek uit Erasmus’ tijd

Cargill (voorheen Croda, sinds 1 juli Cargill) Gouda gaat dit jaar weer een open dag houden op zaterdag 3 september.

De fabriek is een begrip in Gouda, al sinds 1858 hebben duizenden Gouwenaars hier emplooi gevonden. Van alle namen, Stearine Kaarsenfabriek Gouda Apollo, Unilever Emery, Unichema Chemie, Uniqema en Croda, is de naam Kaarsenfabriek in de volksmond de meest gangbare, dan kan iedereen de weg wijzen naar het Buurtje 1.

Maakt u van de gelegenheid gebruik om meteen de gratis toegankelijke expositie over de Goudse Industriële ontwikkeling van Gouda te bezoeken, EXPOGoudaMaakt, de ingang is net iets verder in het Buurtje 9, in het gebouw van de voormalige Zeepziederij Viruly.

Ook op de Cargill site is aandacht voor Historisch Gouda i.v.m. de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.

Van 10.00 – 16.00 uur. Tot 15.00 bent u welkom om de locatie aan Buurtje 1 te betreden.

Waar: Buurtje 1 en Buurtje 9 te Gouda

Ga naar de website van de organisatie
Cargill Open Dag
3 september 2022

Open Dag Cargill

Een korte, vrolijke muzikale voorstelling van muziektheatergroep GOED WERK

Het is 1272. De stadsomroeper komt met goed nieuws van Floris V naar de Willem Vroesentuin, achter de kerk. Gouda krijgt stadsrechten!!!! Het is vastgelegd op perkament!

De stadsomroeper neemt het hele document door met de kritische 13e eeuwse bevolking op 2 en 3 juli, 6 en 7 augustus en 3 en 4 september. Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Ter lering ende vermaak. Komt allen!!


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
S Tadsrechten ende
3-4 september 2022.

Stadsrechten? Nou ende

Gezellig en toch sportief. Ontdek Gouda van vroeger en nu op een ontspannen manier in de vorm van een triathlon, in je eigen tempo. Zo kom je door en langs verschillende leuke en mooie plekken in de stad.

Een gratis alternatief triatlonevenement waaraan alle Gouwenaars kunnen deelnemen, waarbij mooie locaties in Gouda worden aangedaan met een koppeling naar de rijke historie van de stad.

Een triatlon bestaat normaal gesproken uit zwemmen, wielrennen en hardlopen. Deze Tour de Gouda 750! is een aangepaste vorm, zodat iedereen kan deelnemen. Er wordt gezwommen in het Groenhovenbad, in het buiten- of binnenbad. Daarna volgt een fietstocht langs diverse historische locaties door heel Gouda. De fietstocht zal eindigen in De Goudse Hout bij de Wielerbaan. In De Goudse Hout volgt een wandeling door de prachtige natuur.

Bij alle drie de onderdelen zijn er verschillende afstanden, zodat de deelnemers zelf kunnen bepalen welke route zij kiezen. Hierdoor kan iedereen deelnemen op zijn/haar eigen niveau. Tussendoor zijn er leuke activiteiten voor de kinderen, zo gaat de wandelroute in De Goudse Hout bijvoorbeeld langs natuurspeeltuin El Dorado.

Waar: Groenhovenbad, Tobbepad 4, Bloemendaal is de start

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Tour de gouda 750
3 september 2022

Tour de Gouda750!

In juni wordt het Zuidelijk Stationsgebied geopend. Onderdeel van deze opknapbeurt, duidelijk zichtbaar, zijn onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Ook kunst mag niet ontbreken, dat wordt de Telepoort.

Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen een ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject met veel invloed van inwoners uit Gouda(inclusief het Kindercollege), werd Atelier Ari op dinsdag 8 juni 2021 uitgeroepen tot de gelukkige winnaar met hun kunstwerk: Telepoort.

Het kunstwerk zal tijdens het Gouda750 feest in het najaar van 2022 worden onthuld.

Waar: Stationsplein, centrum

Image0
najaar 2022

Onthulling Telepoort Stationsgebied

Zondagmiddag 4 september is er om 17.00 uur de slotviering in het teken van Verdraagzaamheid in de Sint-Jan. Verdraagzaamheid is een groot goed en staat sinds lang hoog in het vaandel van de stad Gouda.

Dat blijkt ook uit het Goudse Glas nummer 1 ‘De vrijheid van Consciëntie’, dat pleit voor verdraagzaamheid om te mogen geloven wat je wilt. In de viering krijgt dit glas een plek, maar worden ook de oorspronkelijke katholieke altaren betrokken, die vanuit Museum Gouda voor even terug zijn in de Sint-Jan tijdens de dubbelexpositie Beleef Het Wonder van Gouda.

Er is feestelijke muziek te horen van Vivaldi met orkest en solisten. Ook de Goudse zangeres Elise Mannah zal zingen. Er zijn verschillende voorgangers vanuit de Goudse kerken en is er een bijzonder cadeau dat namens de kerken aan de stad Gouda zal worden aangeboden. Iedereen is welkom en na de dienst is er koffie, soep en een broodje.


Open de flyer

Waar: Sint-Janskerk, Gouda

Rolstoeltoegankelijk
Slotviering Sint Jan 1
4 september 2022

Verdraagzaamheidsviering Gouda750

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag zouden ze de Prinsenhof aandoen, maar helaas moet dat door omstandigheden worden verplaatst.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Anna van Meertenstraat 10, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
6 september 2022

Voor de Jeugd van Toen in De Prinsenhof

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis en ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Buurthuis Van Noord, Lekkenburg 1, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
7 september 2022

Voor de Jeugd van Toen, Buurthuis Van Noord

De Goudse Streek organiseert de Expositie Agnietenkapel, veel individueel werk. Wedstrijd "Ster op het Doek" - burgemeester Pieter Verhoeve.

Donderdag t/m Zaterdag open van 10-17.00 uur

Zondag van 12 t/m 16.00 uur

Waar: de Agnietenkapel, Nieuwe Markt


Ga naar de website van de organisatie Rolstoeltoegankelijk
Goudse S Treek
8 t/m 11 september 2022

Tableau Gouda750
Expositie de Goudse Streek

Op vrijdag 9 september zal, in aanloop naar de Taptoe Gouda750 van 16 september, een bijzonder voorproefje plaatsvinden door het bezoek van de harmonie uit Kongsberg, het Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps en de bekende Goudse Harmoniën de Pionier en SInt Caecilia.

Het Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps was eerder in Gouda, in 1972, ten tijde van Gouda 700 jaar stadsrechten in 1972, wat menig Gouwenaar zich nog zal herinneren. In het kader van hun eigen 90-jarige jubileum brengen ze opnieuw een bezoek aan onze jarige stad.

Op vrijdagavond 9 september zal er t.g.v. dit bijzondere bezoek een speciaal jubileumconcert gegeven worden in de Sint-Janskerk te Gouda waar de drie korpsen gezamenlijk een concert zullen geven.

Dit is het programma van de avond

Achtergrondinformatie over de te spelen stukken


Pionier Caeciliain Kongsberg
9 september 2022

Ruim 100 muzikanten voor Gouda750

De muziektheatervoorstelling Water en Vuur vertelt op een speelse manier wat er in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie gebeurde tijdens het rampjaar 1672, toen Nederland van alle kanten aangevallen werd. Het verhaal speelt zich voor een deel af in het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven en het bezette Woerden. Gouda speelt een hele belangrijke rol in de ontknoping van deze op waargebeurde momenten uit de stedelijke en landelijke geschiedenis.

'Nadat kolonel Pain et Vin (Moyse Paywin) op verzoek van een Goudse burgemeester zijn troepen naar de stad haalde, liet prins Willem III hem onthoofden. Hij ligt nu nog begraven in het koor van de Sint Janskerk. Tijdens deze musical, gespeeld in Cultuurhuis de Garenspinnerij aan de Turfsingel, kunnen de Gouwenaars dit verhaal zelf beleven , zonder het als een geschiedenisles te ervaren. Een mooie avond die er hopelijk toe leidt dat de bezoekers geïnteresseerd raken in de rijke historie van hun stad.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie kan eventueel activiteiten voor scholen aanbieden (contactgegevens hieronder). Naast Gouda zal de voorstelling o.a. ook worden gespeeld in Bodegraven, Woerden en Gorinchem. Het Goudse verhaal zal dus ook in die plaatsen worden verteld.

Waar: Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Water En Vuur
9 september (eindfeesten)

Water en vuur: rampjaar 1672

De historie van de stad Gouda was voor Ars Musica aanleiding om een educatieve voorstelling te ontwikkelen voor kinderen en volwassen van 8 tot 99 jaar. De link naar de historische tijdlijn van Gouda 750 jaar leidt automatisch naar een muzikale tijdreis of tijdlijn. De muzikale rode draad in de voorstelling zijn korte, krachtige liedjes op de melodie van Maria Blom, zoals te horen op het carillon van het Oude Stadhuis van Gouda.

Leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van basisscholen in Gouda laten we kennis maken met klassieke muziek door de eeuwen heen gekoppeld aan de historische hoogtepunten van de stad Gouda. De uitvoering vindt plaats op 10 september in de Sint-Janskerk te Gouda.

Waar: de Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Ars Musica Koorschool foto
10 september 2022 (eindfeesten)

750 jaar Gouda in muziek

Gouds Kamerconcert Gouda750

Programma:


F. Schubert:
Forellenkwintet in A Majeur D667
W.A. Mozart: Dubbelconcerto voor twee piano’s in Es Majeur KV365
C. Saint-Saëns: Het Carnaval der Dieren

Uitgevoerd door piano(2), viool(2), altviool, cello, contrabas, fluit, klarinet, xylofoon en verteller.

Aanvang 20.00 uur

Waar: Sint-Janskerk Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Goudse Kamerconcerten750
10 september 2022

Gouda750 kamerconcert in de Sint-Jan

De jaarlijkse singelloop staat in 2022 geheel in het teken van Gouda750. Wandelingen, lopen en vermaak onderweg zal voor deze gelegenheid in samenwerking met de Open Monumentendagen zijn.

De Goudse Nationale Singelloop is al meer dan 32 jaar de sportieve traditie in Gouda. Er worden voor deze special edition zo'n 5000 deelnemers verwacht, dus meldt je op tijd aan!. In 2022 beleeft het evenement haar 34e editie, die volledig in het teken staat van de viering “Gouda 750 jaar stadsrechten”. Historie en Samenleven zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Het parcours zal uitgebreid worden, de historische stad, side events met de horeca en winkels en het speciale Gouda750 tenue, een collector's item, zullen van de Gouda750 editie een onvergetelijke gebeurtenis maken.

Waar: centrum, Korte Akkeren, Nieuwe Park

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Singelloop1
10 en 11 September 2022 (eindfeesten)

Goudse Singelloop 2022

Elk jaar in het gehele tweede weekend van september, openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten in het hele land hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

In 2022 wordt voor de 36e maal de Goudse Open Monumentendag georganiseerd. Het wordt dit jaar een bijzondere editie waarbij, verspreid over twee dagen, vele Goudse monumenten hun deuren zullen openen.

Dit jaar zal de Goudse OMD in het teken staan van Gouda750 en voor deze speciale editie samenwerken met de organisatie van de Goudse Singelloop. Er worden verschillende routes en wandelingen langs veel bijzondere monumenten opgezet. Een weekend van levende geschiedenis en sport met elkaar verbonden.
Waar: centrum en wijken

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Open Monumenten Dagen
10 en 11 september (eindfeesten)

Open Monumentendag 2022

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag worden de aanleunwoningen in de Savelberg aangedaan. Aanvang 19.00 uur. Toegankelijk voor bewoners en hun genodigden.

Onder het motto ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 17 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: aanleunwoningen Savelberghof

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Muzikaal Theater aan Huis met tekst
13 september 2022

Voor de Jeugd Van Toen in de Savelberghof aanleunwoningen

Bewoners van de verzorgingshuizen kunnen vaak niet naar activiteiten toe. Daarom brengen wij het feest naar u. Wij zijn het mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Wij zingen graag liederen van de grote operakoren en de bekende mannenkoorliederen, maar ook modernere muziek. Uiteraard verpakken wij dit tussendoor met Nederlandstalige meezingliedjes. Vandaag geven we een middagconcert in de Ronssehof. De concerten zijn in principe alleen toegankelijk voor bewoners, tenzij in overleg met het huis. De concerten konden tot stand komen door medewerking van het Fonds Gouda 750.

De foto is van Hermen Buurman

Waar: De Ronssehof

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Goudas Liederentafel Hermen Buurman
14 september 2022

Gouda's Liedertafel
zingt in de Ronssehof

Internationale Taptoe Gouda750: voor wie het zich nog herinnert, ook in 1972 was er een spectaculaire taptoe met onder andere een geweldig orkest uit Canada. Ook nu wordt er een speciale editie georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten

De oude garnizoensstad Gouda is rijk aan historie en heeft zelf een rijke geschiedenis en verenigingsleven met fanfares en harmonieën. Tel daarbij op de allang bestaande band met defensie en het decor van de Markt en het stadhuis en een taptoe in deze feestperiode mag niet ontbreken. Het wordt eEen muzikaal evenement voor Jong en Oud om de Gouwenaars enthousiast te maken voor muziek. Het programma begint 's middags al als de korpsen en verschillende dweilorkesten hun opwachting zullen maken in de stad.

De datum staat nog niet vast, maar wordt z.s.m. bekend gemaakt. Dit evenement zal gratis toegankelijk zijn voor alle geïntereseerde muziekminnende Gouwenaars.

Waar: Markt, centrum

Rolstoeltoegankelijk
Taptoe kleiner2
16 september 2022 (eindfeesten)

Taptoe Gouda750

Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 september is de Grande Finale van Gouda750. Een 3-daags festival van de Markt tot in de Schouwburg vol gratis optredens met muziek, dans, (straat)theater, projectie, kortom een groots spektakel. Zet de data in je agenda en tip vrienden en familie!

Kom dansen in de silent disco, draai in een historisch rad, word omvergeblazen door de Sven Hammond Big Band en luister naar de Goudse Giganten in een muzikale eindshow. Beleef bijzondere shows in de Goudse Schouwburg en in de horeca, laat je verrassen door het ludieke straattheater en nog veel meer!


De Gouda750 Finale vindt plaats in de binnenstad van Gouda. Het festivalterrein loopt van de Markt tot in de Schouwburg. Dus ook Achter de Waag, bij de Agnietenkapel, de Nieuwe Markt en de Agnietenstraat: overal is wel iets te doen! Meer informatie over de programmering is te vinden op Gouda750finale.nl

Van de Koning tot Grande Finale
Op 12 april 2022 is het eeuwfeest geopend door de Koning. Gouda750 krijgt met het 3-daags festival de Grande Finale die het verdient. Kom je ook feesten tijdens de Gouda750 Finale? Dan sluiten we samen de citytrip van 6 maanden spectaculair af. ​Het festival wordt georganiseerd door het Programmateam Gouda750 en de Goudse Schouwburg.

Meer informatie op de website www.gouda750finale.nl

Waar: Markt, centrum tot aan de Goudse Schouwburg, Boelekade

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Finale small
15 t/m 17 september 2022

Gouda750 Finale, een 3-daags festival van de Markt tot in de Schouwburg

In aanloop en tijdens de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

Deze lezing over het verval van Gouda wordt gepresenteerd door Christiaan van der Spek en wordt verplaatst van 5 september naar 19 september.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.


Er volgen nog twee lezingen (17 oktober (Gouda in ontwikkeling 1850-1950) en 28 november (Emancipatie en verzuiling 1850-1950) die buiten deze kalender vallen.

Afbeelding: Gijsbert Johannes Verspuy, De Veerstalpoort en de Rotterdamse Poort in 1843.

Bron: Museum Gouda

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Lezing September Stadspoort
19 september 2022

Die Goude lezing : Gouda in verval 1700-1850

Onze mooie stad Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten. Een feest voor alle inwoners met diverse activiteiten op veel plaatsen in de stad.

Bewoners van de verzorgingshuizen kunnen vaak niet naar activiteiten toe. Daarom brengen wij het feest naar u. Wij zijn het mannenkoor Gouda’s Liedertafel. Wij zingen graag liederen van de grote operakoren en de bekende mannenkoorliederen, maar ook modernere muziek. Uiteraard verpakken wij dit tussendoor met Nederlandstalige meezingliedjes. Vandaag zingen we in zorgcentrum Domus Magnus. De concerten zijn in principe alleen toegankelijk voor bewoners, tenzij in overleg met het huis. De concerten konden tot stand komen door medewerking van het Fonds Gouda 750. Door omstandigheden vindt dit concert plaats na de Feestperiode.

De foto is van Hermen Buurman

Waar: Zorgcentrum Domus Magnus, Sint Jozefpaviljoen

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Goudas Liederentafel Hermen Buurman
26 september 2022

Gouda's Liedertafel

Een sociaal, inclusief, verbindend, oogverblindend en spectaculair kunstproject in de openbare ruimte door heel Gouda! 50 beelden, 50 edites van de Kaasboerin 2.0 van Ineke van Dijk, geïnspireerd op de originele kaasboerin op de Nieuwe Markt in Gouda, een Gouds en Nederlands icoon!

De 50 nieuwe versies zijn bewerkt door ca. 300 Gouwenaars, waaronder 10 kunstenaars in de periode vóór het grote feest dat 12 april losbarst. Ten tijde van de opening stonden alle 50 beelden eenmalig in één grote cirkel voor het stadhuis op de Markt.

Daarna zijn de beelden in een route in de binnenstad en alle wijken van Gouda geplaatst voor de hele feestperiode. Er is een beeldenroute voor fietsers en wandelaars waarmee je je stad leert kennen en een inkijkje krijgt in de veelkleurigheid die Gouda rijk is. Van het hele project komen een boek en een korte documentaire uit. De beeldenroute bestaat uit 2 delen. Je kunt de kaarten downloaden: Beeldenroute Binnenstad en Beeldenroute Stad en de route staat ook in Xplre Gouda app.

Foto: Hilde Beekes

Waar: alle wijken van de stad. De route wordt tijdens de feestperiode gepubliceerd. Van 12 t/m 14 april staan alle beelden eenmalig voor het stadhuis.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
AVONDICONEN
t/m 17 september 2022

50 Goudse Iconen

Velen hebben hem indertijd zien zitten, Gerrit Kloens, tekenent en schilderent in het oudste straatje van Gouda, de Molenwerf.

Voor de periode van Gouda750 zal zijn oude atelier feestelijk heropend worden en zijn de kunstwerken van 'Goudse huizen en straten', die Gerrit maakte te zien. Het atelier zal vanaf 16 april tijdens de feestperiode iedere zaterdagmiddag geopend zijn.

Overige expositieplekken van het werk van Gerrit Kloens:

Molenwerf 22, Blomatelier - bloemstillevens

Molenwerf 9, Menno Meijer in het oudste pand van Gouda

Lange Tiendeweg 35, Boekhandel Verkaaik - Schrijversportretten (medio augustus)

Blekerssingel 40, Kunstuitleen - Goudse Vergezichten (april en mei)

Schilderij programma: Zo zag de schilder de Sint-Janskerk vanuit zijn huis op Molenwerf 20 en zo legde hij zijn blik over de muur van het kostershuis vast.

Waar: Molenwerf, tegenover nummer 20

Rolstoeltoegankelijk
Gerrit Kloens
t/m 17 september 2022

Atelier schilder Gerrit Kloens feestelijk heropend tijdens Gouda750

Tijdens de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda', is er nog een ander spectaculair evenement bij de Sint-Jan. Beleef Gouda op Grote Hoogte! Eénmalig is onze Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland te beklimmen en kan er gewandeld worden op het dak.

Bijna honderd meter over het dak van de Sint-Janskerk lopen, met uitzicht op de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard en soms zelfs tot aan Engeland en Duitsland kijken. Dat is een spectaculair en heel populair onderdeel van de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.

Bezoekers kunnen via trappen in de kerk naar het dak van de Sint-Janskerk klimmen en zo op een hoogte van zeker 25 meter een flink stuk wandelen over een platform en genieten van fenomenale vergezichten. Via een stellage loopt u dan via de trap weer naar beneden om naast de kerk uit te komen.

Dit plan is een initiatief van de Broederschap van de Sint-Jan. De missie van de Broederschap is het rijke cultuurgoed van de Sint- Janskerk te Gouda in stand te houden, onder andere door middel van fondsenwerving en dit soort projecten.

Op zondag is Beleef Gouda op Grote Hoogte gesloten. Meer informatie, kijk op de website: Sint-Jan Gouda (sintjan.com)

Waar: Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Boek tickets Stuur een mail

Betaalde entree

Beleef Gouda Op Grote Hoogte Staand Campagnebeeld
t/m september 2022

Beleef Gouda op grote hoogte

Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen.

De locaties van deze opzienbarende dubbeltentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar sinds 12 april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.

Nadat je de 21ste eeuw hebt verlaten, beland je in de levendigheid die de Sint-Janskerk rond 1570 bood. Al je zintuigen komen aan bod. Je staat oog in oog met de wonderschone altaarstukken die er indertijd stonden. Ook zie je mystieke projecties en licht dat tikkertje met het onzichtbare speelt. Bovendien vlammen de kleuren van het gebrandschilderd glas – bijna achttienhonderd vierkante meter; een aanzienlijk deel van al het zestiende-eeuwse glas in Nederland. Je oren horen verloren geluiden, hemelse muziek en stemmen van vertellers. Zij wijzen je de weg in de zestiende eeuw. Je neus ontdekt wierook en de geur van genade. Je tastzin? Die bezorgt je tintelingen, want hier is de tijd aanraakbaar.

LET OP: Op zondag is het expositie-onderdeel in de Sint-Janskerk van Beleef het wonder gesloten. Museum Gouda is vanaf heden wel 5 dagen per week geopend. Meer informatie, kijk op de website: Sint-Jan Gouda (sintjan.com) of de website van Museum Gouda

Waar: Sint-Janskerk en Museum Gouda, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Beleef het Wonder
t/m september 2022

Beleef het Wonder van Gouda

2022 is een feestjaar; de Stad Gouda viert haar 750e verjaardag. Ook Norminstituut Bomen, gevestigd in Gouda, bestaat 10 jaar. Dubbel feest dus. Het thema van het feestjaar is Geef Gouda door! Als traktatie van de ene jarige aan de andere jarige bieden we daarom alle inwoners en bezoekers van de stad deze Goudse Bomenwandeling aan.

De wandeling voert langs de mooiste bomen in de Goudse stadsparken. Op de routebordjes is informatie opgenomen over de betreffende, meestal monumentale, bomen. Je kunt tijdens de wandeling ook de app xplre Gouda gebruiken voor aanvullende informatie over de bomen en om de route te volgen.

De wandeling kan op elk gewenst punt gestart worden. De totale wandeling is 3,8 km en duurt circa 1,5 uur.

Volg deze link om de brochure van de route te openen

Waar: stadsparken Gouda

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Bomenwandelinggouda750 Lente 002
t/m Gouda800

Bomenroute Gouda

Wethouder van Vugt opent de Buitenexpo Gouda750 op woensdag 1 juni aanstaande om 19.00. Locatie Jeruzalemstraat, tegenover Huis750. De opening wordt opgeluisterd door en met 'Johan Draait Historisch!'

De BuitenExpo is te zien aan het historische hekwerk langs de Vroesentuin richting Tiendeweg. Op groot formaat kunt u op eigen gelegenheid de historische tekeningen, gemaakt door Paul Becx, uit 'Geschiedenis van Gouda' bekijken. Ook is er een serie foto's van het Gouda Bruist project 'Kijk op Straat' te bewonderen. Vindt de verrassende foto's van je eigen straat in je eigen wijk!

'Geschiedenis van Gouda' is een uitgave van de Historische vereniging 'Die Goude', die de tekeningen heeft laten maken van sleutelmomenten uit de geschiedenis van de stad, waar geen beeldmateriaal van is.

Over een aantal weken zal de expositie wijzigen, dan komen naast de historische reconstructietekeningen foto's uit twee andere projecten in de buitengalerie te hangen. Dat is een serie foto's uit het project Gouda in Beeld en Gedicht, van stadsdichter Peter Noordhoek en Olifiers VR Experience in de CHocoladefabriek.

Waar: Hekwerk Vroesentuin Jeruzalemstraat 11, Huis Gouda750

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Expo socials2
t/m 17 september 2022

BuitenExpo Gouda750

Expositie met gravures van Sjaak Kaashoek zoals Coornhert zijn gravures (in zijn woonhuis aan de Oosthaven) maakte.

10 september laat Sjaak Kaashoek de techniek van het maken van gravures zien.

Galerie de Hollandsche Maagd

Oosthaven 28, 2801 PD Gouda

Tel. 0615386063

www.dehollandschemaagd.nl

Openingstijden donderdag & vrijdag 13-17u zaterdag 11-17u & op afspraak

Waar:

Galerie de Hollandsche Maagd, Oosthaven 28, 2801 PD Gouda


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Sjaak Kaashoek Coornhert coll
18 augustus-24 september 2022

Coornhert in gravures

Van april t/m oktober is er een bijzondere expositie in het Remonstrantse poortje aan de Keizerstraat in Gouda. Het hofje is het enige overblijfsel van de Remonstrantse kerk die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaan. In de huidige bomenkathedraal buiten en binnen is er aandacht voor de 'bijbelse' humanisten Erasmus en met name Coornhert, die een unieke periode uit de Goudse geschiedenis rond het principe Vrijheid van Geweten, belichamen.

Coornhert vluchtte aan het eind van zijn leven vanuit Delft naar het veel tolerantere Gouda. Erasmus ging hier naar de Latijnse school. Beiden bekritiseerden de Rooms Katholieke kerk van binnenuit zonder haar ooit te verlaten.

De Kraamkamer van de Vrijheid in het Remonstrantse poortje is van woensdag t/m zondag toegankelijk tussen 13.00 en 17.00 uur.

Waar: Remonstrantse poortje, Keizerstraat 2, centrum

De Kraamkamer is open van woensdag t/m zondag van 13.00-17.00uur

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Bomenkathedraal Nu
t/m september 2022

Coornhert500
Kraamkamer van de Vrijheid

Goudse Verhalen is een project van de Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland, in samenwerking met de andere bewoners van de Chocoladefabriek in Gouda. Samen zijn we op zoek naar Goudse Verhalen. Verhalen van iedereen voor iedereen. Over grote en kleine gebeurtenissen in het verleden, het heden en de toekomst.

Heb je zelf ook een verhaal? Een mooie herinnering, een opmerkelijk feitje, een leuk project of iets anders over de stad en jij? Laat het ons weten!


Elk verhaal is waardevol. Daarom krijg je als dank voor je verhaal een originele hofmuis Karel-chocolademunt! In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt de schat aan verhalen op een bijzondere manier aan de stad overhandigd. Zo wordt jouw verhaal onderdeel van de Goudse geschiedenis. Wie hofmuis Karel is en wat het verhaal is achter zijn schatkamer vol verhalen? Dat lees je in verhaal #1 op de website!

Waar: Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudse Verhalen Pellet2
20 september 2020 - 17 september 2022

De Chocoladefabriek presenteert
de Goudse Verhalen. Doe mee en schrijf je eigen verhaal

Van oudsher was de Goudse Waag de plek waar de kaas uit de ommelanden van Gouda werd gewogen. Nog steeds neemt dit gebouw een markante plek op de Markt van Gouda in.

Tegenwoordig zijn in de waag het Kaas- en ambachtenmuseum, een winkel en de VVV gevestigd. Alle informatie over de stad en omgeving kunt u hier vinden.

Van 1 april t/m 31 oktober dagelijks geopend van 10 tot 17.00uur

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Waag
Hotspot
altijd in Gouda

De Goudse Waag

Een theaterstuk en randprogramma over Erasmus

''Erasmus, hic et nunc'' is een theatrale voorstelling over Desiderius Erasmus Roterodamus (ca. 1466-1536). Over zijn leven, zijn persoon en over de verrassende actualiteit van zijn ideeën in het 'hier en nu'. Een nieuw geschreven voorstelling, die in de 4 steden wordt gespeeld waar Erasmus zijn jeugd doorbracht. We beginnen in Gouda (première) dan naar Deventer, Den Bosch en Rotterdam.

Met een bijzonder accent op zijn jaren in Gouda en zijn ontwikkeling tot ''rebel'', tot ''big influencer''. Het script is mede gebaseerd op het succesvolle boek 'Erasmus, de dwarsdenker'' van Sandra Langereis.

Met medewerking van het muzikaal ensemble Rossignol, zang/luit/gitaar/fluit, het Gregoriaans koor ''In honorum Dei'', 4 Goudse kinderen en Peter Lems als Erasmus.


Bekijk de Flyer

Voor tickets en informatie, ga naar de website.

Locatie: Sint-Janskerk Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Erasmus Hic3
1 oktober 2022

Erasmus Hic et Nunc

Expositie van de industriële ontwikkeling van Gouda, van industrie naar innovatie. Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Maar wat weet de Gouwenaar nu eigenlijk van de industrie en bedrijven in de stad?

Gouda is mede groot geworden door een aantal wereldbekende producten: kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Het Goudse bedrijfsleven ontstond aan de oevers van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel en is veel meer dan die bekende producten.


De expositie gaat over werken in Gouda, vroeger, nu en later in een interactieve expositie verteld in het historische gebouw de voormalige Zeepziederij Viruly aan het Buurtje 5-9, bij Croda in Gouda.

ExpoGoudaMaakt is niet alle dagen van de week geopend. Voor openingstijden en meer informatie kijk op de website.

Voor bezoeken met groepen, stuur een email naar de organisatie

Foto: Agaath, CC BY-SA 4.0

Waar: Buurtje 9, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Gouda Maakt MKNHT
t/m 25 september 2022

EXPO GOUDA MAAKT

Ingezetenen: Het zijn de mensen die de stad maken en leven, de mensen die wij zelf zijn, die wij ontmoeten, die wij herinneren en die mooie stad, ons Gouda doorgeven…

Tijd en Goudse bewoners worden zichtbaar gemaakt in dit bijzondere beeldende kunstproject van kunstenaar Arjenne Vossepoel. In aanloop naar het project en tijdens de expositie vinden er meerdere fotoshoots plaats op verschillende plaatsen in de stad. Iedere bewoner van onze stad kan hier aan deelnemen. De Goudse portretten zijn vervolgens onderdeel van het ruimtelijke kunstwerk: een almaar groeiende eregalerij voor Goudse ingezetenen bestaande uit geprepareerde stoelen en video-projectiesIn de expositieperiode open woe t/m zo 12 - 17 uur


Alle informatie over de tentoonstelling en het programma vindt u op de website.

Voor meer informatie stuur een email.


Waar: GOUDasfalt, Gouderakse dijk 32, 2808 NG Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Ingezetenen voor website GOUDA750
20 juli t/m 11 september 2022

Expo Ingezetenen


Laat je verrassen door de veelzijdige en inspirerende expositie annex kunstroute op het terrein van GOUDasfalt. Meerdere Goudse kunstenaars tonen hun visie op verleden, heden en toekomst van onze mooie stad en haar inwoners. Hoe geven wij haar door? Hetgeen u op het terrein binnen en buiten aantreft zorgt zeker voor gespreksstof en een hele leuke dag. Neemt u vooral ook een kijkje bij de andere initiatieven en projecten in het kader van Gouda750 op het terrein en aan de overkant van de IJssel. Wij laten naast bijzondere kunstwerken ook graag de verbinding zien die we met elkaar maken!


Deelnemende kunstenaars: Birgitta Sundström-Jansdotter, Jan Mostert, Johan Sietzema, Kees Hendriks, Manja Kindt, Matthé van Oostrom, Paul Daelmans, Ria Volk, Ruben van Veen, Stellan Aanhane (binnenkort volgt hier de volledige line-up!)

Projectleider: Arjenne Vossepoel is tijdens de expositieperiode aanwezig woe t/m zo 12 - 17 uur

Locatie: Goudasfalt, Gouderakse Dijk

Ga naar de website voor de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
The TALK of the TOWN voor website GOUDA750
20 juli t/m 11 september 2022

Expo Talk of the Town

Het Goudse kinderlied ter ere van het 750 jarig bestaan van de stad Gouda.

‘Geef Gouda Door’ het speciale kinderlied voor de 750e verjaardag van de stad Gouda. Het lied was een cadeau van Sinterklaas aan alle kinderen van de stad. De officiële presentatie was tijdens de aankomst van de goedheiligman in november 2021.

Het nummer bevat veel verwijzingen naar Gouda, zoals natuurlijk kaas en stroopwafels, maar ook de veengronden en de Gouwe. Samen met de Brede School Gouda, Museum Gouda en Mirakel Musicaltheater en kinderen uit alle wijken van Gouda, hebben talloze vrijwilligers gezongen, gedanst en geholpen bij het tot stand komen van het lied. De rode draad in de clip is de speciale Gouda750-vlag, die wordt doorgegeven op bekende Goudse plekken om uiteindelijk terecht te komen bij het Stadhuis op de Markt.

Het kinderlied is speciaal voor de 750e verjaardag van Gouda geschreven door Mark Haayema, bekend van Kinderen voor Kinderen en recentelijk nog het kinderboekenweeklied ‘Worden wat je wil’. Zijn liedtekst is overal in Gouda te horen bij (kinder)activiteiten als de sinterklaasintocht, de kinderkaasmarkt, de Koningsspelen en noem maar op.

Klik hier voor voor de dansinstructie https://youtu.be/eClVRroospg

Hier vind je de liedtekst en het audio bestand

De hele stad Gouda

Ga naar de videoclip op youtube
Thumb2 Kinderlied
t/m 17 september

GEEF GOUDA DOOR
Hét kinderlied voor de 750e verjaardag van de stad

Ter gelegenheid van Gouda750 heeft Gouda Kaasstad een geocache, GeoKaashing, gemaakt. Een cache die verwijst naar KAAS. Gouda cheese capital of the world.

Gouda ligt centraal in Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart, de oorsprong van échte Gouda kaas, het gele goud van Holland. In Gouda wordt al eeuwenlang kaas verhandeld. De Goudse Waag neemt daarbij een centrale plaats in. Sinds 1668 werd hier de kaas gewogen, tegenwoordig is hier het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2019 is in Gouda ook de Cheese Experience gevestigd. 365 dagen per jaar kun je daar interactief het hele kaasmaakproces, van koeien tot kaas, ervaren.

Gouda is als kaasnaam wereldberoemd. Wat veel mensen niet weten is dat het een prachtige oudhollandse stad is met een historische centrum. Midden op de Goudse markt, waar eeuwenlang kaas is verhandeld, staat het stadhuis uit de 15e eeuw. Aan de voet van dit stadhuis wordt vanaf 14 april tot en met 15 september 2022 de Gouda Kaas- en Ambachtenmarkt georganiseerd. De kazen worden dan op de ouderwetse manier (met handjeklap) verhandeld. In de week van de opening en de week van de sluiting duren de kaasmarkten de hele dag.

De geocache is de hele feestperiode Gouda750, 14 april t/m 17 september, actief.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Geocache Kaasstad
t/m 17 september

GeoKaashing
Geocache Gouda Kaasstad

Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. “Say Cheese, Say Gouda” Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtige pand in het hart van Gouda ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum. Tijdens de tour worden allerlei vragen gesteld door mascotte Ralfie en uiteindelijk kom je de Experience uit als Goudse Kaasmeester. Een aanrader als u in Gouda bent tijdens het feest bent maar ook daarna.

Gouda Kaas dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda werd verhandeld. De beroemde Gouda Kaas wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien in de wei, die dagelijks melk geven, waarvan deze beroemde kaas wordt gemaakt.

Vanuit de polder brachten de boeren de kazen naar de Markt rondom het stadhuis, waar ze tot in de jaren 80 van de vorige eeuw op de Goudse kaasmarkt verhandeld werden. Tegenwoordig is de kaasmarkt een toeristische trekpleister en zijn er hele andere manieren om de kaas te verhandelen.


De Gouda Cheese Experience is alle dagen van de week geopend, van 10.00-17.00 uur. Verblijfsduur ca. 1 uur.

Waar: Agnietenstraat 21, centrum

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Cheese Experience
Hotspot
altijd in Gouda

Gouda Cheese Experience

De Lions Gouda-Bloemendaal bieden de stad dit feestlied aan ter ere van Gouda750, voor en door Gouwenaars! Het lied is geschreven door singer/ songwriter Peter Dijkstra en kan door iedereen (mee) gezongen worden. Naast mooie plaatjes uit de stad zijn naast zanger Peter Dijkstra en zangeres Pauline van der Stadt veel bekende en onbekende Gouwenaars in de videoclip te zien. Van het college van B&W, zorgpersoneel, tot hulpdiensten, voetballers, verenigingen en vele anderen. John de Heij en de Theaterbakkerheij zijn als zanger/arrangeur en muzikanten verbonden aan dit feestlied.

De videoclip is op de website te zien en op Youtube Tijdens het feestjaar zal het lied op verschillende evenementen terugkomen.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda750 Feestlied Gouda Gaat Nooit Voorbij
t/m 17 september 2022

Gouda Gaat Nooit Voorbij!
Feestlied Gouda750

Dwars door de stad worden schitterende ingekleurde historische foto’s tot leven gebracht met gedichten en informatie over Gouda. Zo wordt de stad zichtbaar doorgegeven van generatie op generatie.

De foto's en gedichten vormen de basis voor 5 wandelroutes en een fietsroute. Met het bijbehorende boek en je eigen mobiele telefoon kan je via QR-codes overal terecht en ook de XPLRE App wijst de weg. Met inkleuringen van de foto’s door Dick-Jan Thuis en met gedichten van 21 (stads)dichters onder leiding van de huidige stadsdichter van Gouda, vormt dit project een unieke manier om de stad op een andere manier te bekijken. Alle gedichten en routes staan met aanvullende info ook .


Daarnaast kunnen particulieren ook afbeeldingen door de stad heen plaatsen. Iedereen kan hiervoor historische foto’s voorstellen OF VRAGEN aan het (kern)team. Het team zorgt voor een passend gedicht en middelen om de foto via website en posters e.d. te communiceren. Een unieke manier om het eigen pand te onderscheiden en deel te laten nemen aan Gouda750.

Initiatief: Peter Noordhoek, Stadsdichter van Gouda
Inkleuring: Dick-Jan Thuis
Broninformatie: Jean-Philippe van der Zwaluw

Met steun van het Streekarchief Midden-Holland, Stichting Stadsdichters Gouda, De Goudse Dichtersschool, Rotary Gouda Binnenstad.

Klik hier voor meer informatie over het boek en de routes, het waarom van het project en beelden van het team.


Waar: centrum en andere plekken in de stad.

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Gouda In Beeld En Gedicht4
t/m 17 september 2022

Gouda in Beeld en Gedicht

Met Gouda inDRUK – Rub the City brengt de Drukkerswerkplaats de kunst van het drukken – waar Gouda zo’n belangrijke rol in speelde door de eeuwen met drukkers als Gerard Leeu, Jasper Tournay, het drukkersgeslacht van Goor en drukkerij Koch & Knuttel. De Drukkerswerkplaats zet deze rijke ambachtelijke drukkerstraditie al 10 jaar voort en is gevestigd in de Chocoladefabriek. Onder de noemer Gouda inDRUK laat de Drukkerswerkplaats Gouda je de stad op een nieuwe manier ontdekken en in druk vastleggen, ontdek een oervorm van drukken en drukhistorie.

Met steun van Fonds Gouda750 heeft de Drukkerswerkplaats speciaal voor de viering van Gouda750 een pakketje samengesteld waarmee je op straat afdrukken kunt maken van allerlei objecten die reliëf hebben, zoals putdeksels, bestrating, gedenkstenen of kunstwerken. Het is geïnspireerd op de traditie van brass-rubbing en op de kunst van het drukken. Met het pakket Gouda inDRUK leer je de stad op een actieve en creatieve manier beter kennen. Door middel van rubbing (wrijven) breng je een reliëf over op papier.


Je legt er een vel papier op en wrijft erover met krijt, zodat er een afdruk ontstaat. Zo simpel is het. Je wordt je bewust van waar je loopt, je ontdekt nieuwe dingen en wordt verrast door wat er aan intrigerende reliëfs in de straat en in de stoep opgesloten liggen. Een mooie bezigheid voor kinderen en volwassenen, voor Gouwenaars en bezoekers!

Wethouder Thierry van Vugt gaf woensdag 3 augustus het startsein voor deze mooie zomerse activiteit voor kinderen én volwassenen. Het pakket Gouda inDRUK kost slechts €2,50 en is verkrijgbaar bij de Chocoladefabriek/KRUIM, The Gouda Shop, De Goudse Waag, Cheese Experience en de Firma van Drie

Een mooie zomerse activiteit voor kinderen en volwassenen, Gouwenaars en bezoekers in het kader van Gouda750. ontdekken deelnemers vanuit een nieuw perspectief op een actieve manier de stad. Rubbing is een procedé waarbij een reliëf oppervlak wordt overgebracht op papier. Door een vel papier op het oppervlak te leggen en druk en wrijving toe te passen met krijt ontstaat een afdruk.


Ga op onderzoek in de (historische) binnenstad naar een mooi Rub-object en doe het volgende:


1 Kies een mooi Rub-object op een stoep of muur.

2 Maak je Rub-object met doekje schoon en droog.

3 Leg het papier glad tegen je Rub-oppervlak aan. (extra handen helpen!)

4 Beweeg met zachte druk de platte kant van het krijtje over het papier.

Bekijk hier de flyer

Ga zo door tot de gehele afdruk op je papier is verschenen. Tip: oefen op een (chocolade)munt!

Foto’s van resultaten kunnen worden gedeeld via sociale media met #RubTheCity. Of stuur je resultaat naar: info@drukkerswerkplaats.nl of twitter met #RubTheCity via @drukwerkplaats en @gouda750 óf facebook.com/groups/kijkopstraat


Waar: Overal in de (binnen)stad

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Rub The City
t/m 17 september 2022

Gouda inDRUK – Rub the City

Zes maanden feest is zes maanden Kaasmarkt in Gouda. Eindelijk is de bekende Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt na twee jaar terug met voor deze gelegenheid veel aandacht voor de specifieke Goudse ambachten zoals kaasmaken, plateel schilderen, kaarsenmaken en bierbrouwen. Ook zullen er een paar bijzondere edities van de kaasmarkt plaatsvinden.

Gouda kaas is overal in de wereld te vinden. Hij wordt ook op meer plekken gemaakt, maar nergens smaakt de kaas zo lekker als in de stad waar van oudsher de kaas komende uit de ommelanden verhandeld werd. De eerste kaasmarkt is een bijzondere, want hij duurt de hele dag! Daarnaast zullen er naast de reguliere donderdagse kaasmarkt nog een aantal bijzondere edities en speciale tijden zijn tijdens de feestperiode, dus hou de website van de organisatie in de gaten.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Kaasmarkt Mea
Elke donderdagochtend t/m 15 september 2022

Gouda Kaas- en Ambachtenmarkt

Gouda 750 Anthem

'Het begon met een beeld van de Markt, waarop het zwart ziet van de mensen, daarna had ik trommels in mijn hoofd en zo begon ik, zonder te weten waar het uitkomt', vertelde Garro Wiersema bij Omroep West. De muzikale Goudse mediaondernemer verwerkte Goudse geluiden in zijn anthem 'dat is naar een idee van Mara Snoeren, al is niet alles meer te herkennen.'

Dat laatste gaat niet op voor het bekende deuntje van het klokkenspel op de Markt, begin jaren zestig gecomponeerd door stadsbeiaardier Maria Blom. Korte fragmenten uit het anthem zijn te horen in landelijke reclamespotjes voor het Goudse feestseizoen, maar de radiomaker droomt groot: 'Ik heb stilletjes de wens dat het Metropole Orkest dit gaat spelen. De musici zouden dit fantastisch kunnen doen, ik heb al een klein lijntje die kant opgezet.' Bron: Gouwestad, Goudse feestliederen: pulserend anthem, kinderlied en luisterlied (gouwestad.nl)

Inmiddels kan het anthem beluisterd worden en Gouwenaars zullen veel geluiden in dit stuk herkennen. Ook op Spotify

Gouda

Open de anthem in soundcloud
Gouda750 Anthem
t/m 17 september 2022

Gouda750 Anthem

Het is je vast niet ontgaan, Gouda bestaat 750 jaar! De stad bruist van activiteiten en tentoonstellingen en zo ook Winkelcentrum Bloemendaal. Tot en met september kunnen de bezoekers genieten van een expositie vol met de leukste plaatjes en mooiste verhalen uit de oude doos.

Expositie


Het winkelcentrum bestaat inmiddels ook al heel wat jaartjes. Zo werd het winkelcentrum 46 jaar geleden (1976) opgeleverd. Veel winkels van toen de tijd, zoals Angelina's Platenzaak of de oude groenteboer, zijn inmiddels vervangen door nieuwe winkels. Maar sommige zitten er ook al zolang als dat wij ons kunnen herinneren! Zo kan je lezen hoe een jonge Coen in 1985 begon als de eigenaar van de Keurslager en ondertussen de zaak met zijn nieuwe vennoten runt.

Verhalen van ondernemers

Van het verhaal achter de eerste paal in de grond tot alle verhuizingen van de Verhage, alles komt voorbij. Zo verteld Ron Broer van Broer Haarverzorging over het ontstaan van hun kapperszaak. ''Mijn Vader Cor Broer kwam in zijn pauze een winkelcentrum in aanbouw tegen waar een briefje hing met: 'Winkelcentrum zoekt kapper', toen is het balletje gaan rollen." Hij heeft zijn eigen kapperszaak geopend in het nieuwe winkelcentrum en ze zitten er nog steeds. Zo zijn er nog veel meer verhalen te lezen op de website van Winkelcentrum Bloemendaal.

Verschillende activiteiten waaronder 1 minuut gratis winkelen!

Rondom het thema Gouda750 worden de bezoekers verrast met een aantal leuke activiteiten. Zo kunnen consumenten 1 minuut gratis winkelen winnen met de speciale bonnenactie van €750,-, worden er (geheel in stijl) 750 tompouces uitgedeeld en staat de 750ste consument nog een leuke verrassing te wachten. Alle aankondigingen en foto's worden gedeeld op de social media pagina's van het winkelcentrum: https://www.facebook.com/winkelcentrumbloemendaal/


Waar: Winkelcentrum Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Wc Bloemendaal
t/m 17 september

Gouda750 in winkelcentrum Bloemendaal, terug in de tijd!

Vanaf april 2022 t/m de finale op 17 september zullen Gouwenaars van formaat evenementen en activiteiten gaan opluisteren, de Goudse Giganten. Bij de opening en bij historische optocht hebben ze een prominente rol. Tijdens wijkactiviteiten zullen zijn in wisselende samenstellingen verschillende keren hun opwachting maken.

14 mei Erasmus - wijkfeest Noord 13.00u tot 16.00u Bloemendaal

14 mei Floris V – Nacht van de Goudse Verhalen 17.00u Chocoladefabriek

15 mei Coornhert – Stadsdichtersgala Goudse Schouwburg

17 mei Kaasmeisje – Ronssehof

20 mei Alle Giganten – Avondvierdaagse

11 juni Coornhert – Wijkfeest West 13.00u tot 16.00u Westergouwe

2 juli Floris V – Wijkfeest Oost 13.00 tot 16.00u

19 juli Alle Giganten – Verjaardag van Gouda op de Markt en in de Arrivabus langs de verzorgingstehuizen

17 sept Alle Giganten – Finale op de Markt, alle Goudse Giganten bij elkaar in een spetterende voorstelling tijdens het laatste finale weekend.


Foto: Ronald van Rossum

Waar: houdt de agenda in de gaten voor evenementen in het centrum en in de wijken. Als de giganten meedoen, dan wordt het vermeld.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Koning Bordes Rv R
t/m 17 september 2022

Goudse Giganten

Een voor Gouda750 aangepaste versie van de regenboogwandeling die gemaakt is door de Regenboogalliantie, kan vanaf 11 april 2022 in print worden afgehaald bij de bibliotheek, Museum Gouda en VVV Gouda, alle 3 onderdeel van de route van deze wandeling.

De wandeling voert langs bekende en minder bekende plekjes in de stad die van grote betekenis zijn voor de LBHTQI+ gemeenschap. De Goudse Regenboogwandeling is hier nu al digitaal beschikbaar en kan op eigen gelegenheid gelopen worden.

Binnenstad van Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Regenboogalliantie
t/m 17 september 2022

Goudse Regenboogwandeling 750

Wie wil rondkijken in het verleden? Nieuwste technologie maakt dat nu mogelijk. Ga terug naar het beruchte Rampjaar 1672. Of nog veel verder. Naar 1200, toen Gouda net begon. Je kunt nu op twee plekken 360° in het verleden rondkijken. Nergens kan dit zó levensecht.

Misschien was het sommigen al opgevallen. In het centrum staan al een tijdje twee vreemd uitziende palen. Het zijn de Virtual Reality-kijkers, die je laten rondkijken in het verleden. Na de testfase kan iedereen ze nu gebruiken. De ene staat langs de IJssel, bij de oude Statensluis die in 1672 werd opengezet om het achterland onder water te zetten en zo de Franse legers te stoppen. De andere kijker staat in het hart van de binnenstad, naast de Hoornbrug. In 1200 sta je hier op de Gouwe-oever. Nog geen brug of haven, wél het motte-kasteel.


Op deze plekken kun je ook zelf met de telefoon-app rondkijken en informatie opvragen over wat je ziet. Of ga online naar www.canals5d.nl

De Goudse Tijdreis is een VR-kijker, app én website ineen! De koppeling van ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) heet 5D-reconstructie. Dit is de allernieuwste en meest toegankelijke manier om geschiedenis te ontdekken. Achter 5D gaat geavanceerde software schuil.

Goudse Tijdreis is het resultaat van een bijzondere Goudse samenwerking. Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting Verborgen Stad, de Archeologische Vereniging Golda en stadshistoricus Henkjan Sprokholt. Het project wordt ondersteund door de Gemeente Gouda (Afdeling Ruimte, Beleid en Advies), het IJsselhuis en Tijdmachine Gouda, waaraan zowel de Historische Vereniging Die Goude als het Streekarchief Midden-Holland zijn verbonden. De virtuele reconstructies zijn gemaakt door 3D-artiest Paul Becx. De VR-kijkers zijn ontwikkeld door ECCE VR.

Goudse Tijdreis verbindt ook twee jubilea met elkaar. Gouda750 zet de rijke Goudse geschiedenis in de spotlights. En met de herdenking van het Rampjaar 1672 is er volle aandacht voor de Oud Hollandse Waterlinie die dat jaar de Fransen tegenhield. Gouda750 en de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Oud Hollandse Waterlinie) zijn dan ook de financiers.

Vanaf augustus is het mogelijk bij de Hoornbrug niet alleen in 1200 rond te kijken, maar ook in 1350. Na Gouda750 blijft Goudse Tijdreis bestaan en wordt verder uitgebreid.

Bekijk Flyer Hoornsbrug en de Flyer Hoornsbrug

Waar: Hoornbrug (vaste brug tussen Hoge Gouwe, Lage Gouwe en Wijdstraat) en

de Statensluis, vlakbij de huidige Mallegatsluis bij de Museumhaven, de Hollandse IJssel

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
5 D Statensluis
t/m 17 september 2022

Goudse Tijdreis
Gouda in 5D

In het kader van Gouda750 “Geef Gouda door” trapt op vrijdag 3 juni de Goudse Vrouwen Wandeling af. De wandeling neemt ons mee langs panden in de binnenstad waar Goudse vrouwen, die belangrijk zijn geweest in de rijke geschiedenis van Gouda, gewoond of gewerkt hebben.

In Gouda zijn veel meer straten genoemd naar mannen dan naar vrouwen en daarmee zijn vele Goudse vrouwen die zo belangrijk zijn geweest, nog te onbekend. Het zit onvoldoende in onze cultuur om ook markante en inspirerende vrouwen op deze wijze te eren. Daarom organiseert stichting Gouds Vrouwennetwerk tijdens Gouda750 een wandeltocht die belangrijke Goudse vrouwen die een straatnaam zouden verdienen, in de schijnwerper plaatst.

De QR-code op elk alternatief straatnaambordje verwijst naar de site van de stichting Gouds Vrouwennetwerk en geeft daar uitgebreide informatie over de betreffende persoon. Vrijdag 3 juni om 16:00 uur geven we het startsein, bij de oudste winkel van Gouda: tabaksspeciaalzaak Van Vreumingen (Wijdstraat 20). Boven deze winkel woonde Elisabeth Stoffers (1881-1971), de eerste Nederlandse kunstenares die abstract werk maakte. Zij was de grootmoeder van voormalig eigenaar van de tabakszaak Loet van Vreumingen. Van haar worden o.a. in het Centraal Museum Utrecht en in het Rijksmuseum Amsterdam werken bewaard.


Open de brochure bij de straatnamenroute om via de QR-code meer te weten te komen over Elisabeth Stoffers, en over de andere bijzondere vrouwen die in de wandelroute zijn opgenomen. Na de opening is het voor geïnteresseerden tot en met eind september mogelijk om de route zelfstandig te wandelen en via QR codes informatie te lezen over deze belangrijke vrouwen. Op een aantal zaterdagen in de zomervakantie zijn vertelsters aanwezig om over de vrouwen te vertellen.

Kijk op https://www.goudsvrouwennetwer... voor meer informatie (ook in het Engels).

Waar: Gouda Centrum en Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Goudse Vrouwen Op De Kaart
t/m 17 september 2022

Goudse Vrouwenwandeling

Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.

Ieder jaar is er een bekende striptekenaar aanwezig, die werkt signeert. Dit keer staat het festival in het teken van Gouda750 en de geschiedenis van onze historische stad. In de aanloop naar Strips op de Markt, is op 20 april 'Het Gouden Geheim' gepresenteerd. Tekenaar van dit speciale jubileumboek is Franky Drappier. Vele Goudse bezienswaardigheden en lokale beroemdheden uit heden en verleden zullen aandacht krijgen in het originele verhaal, geschreven door Jan Kragt. Vanaf 1 mei zal het stripboek in Gouda te koop zijn.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Stripsboek Gouden Geheim
Te koop sinds 1 mei 2022

Het Gouden Geheim
Stripboek geschiedenis van Gouda

De gidsen van het Goudse Gidsen Gilde staan ook in de feestperiode van Gouda750 voor u klaar om u de mooiste plekjes van de stad te laten zien en meer te vertellen over bijzondere momenten en plekken uit de 750 jarige stadsgeschiedenis.

Het Gouds GidsenGilde telt meer dan twintig deskundige gidsen die wandelingen verzorgen op elke dag van de week in meerdere talen. U kunt zich aanmelden voor bestaande wandelingen dan wel op afspraak.

Waar: centrum en enkele specifieke wandelingen in de wijken

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
VVV Goudse Gilden
t/m 17 september 2022

Historische stadswandelingen 750

Kijk op Straat is een fotoproject dat plaatsvindt tussen juli 2020 en september 2022. Alle straten van Gouda (1152) worden door zo’n 45 Goudse fotografen vastgelegd. De foto's worden gepresenteerd in een boek en tijdens speciale exposities.

Wachtend winkelpubliek met een mondkapje; een gebouw weerspiegeld in het water; een voordeur met een kerstkrans; een omgevallen fiets op een speelplaats; een boom in herfsttooi; een oplaadpaal …

Elke straat, steeg, elk plein, pad en plantsoen krijgt zijn eigen plaat en toch is het geen nieuw straatnamenboek. Geen totaaloverzicht, de uitdaging zit in het detail. Omwonenden herkennen de plek, anderen zien vooral een creatieve verbeelding van het leven in Gouda anno nu.

In 2022 verschijnt een boek met een selectie van deze foto’s; een erfenis voor Gouwenaars na ons. Ook staan in het jubileumjaar een of meerdere foto-expositie(s) op het programma.


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Kijk Op Straat1
Te koop sinds 9 april 2022

Kijk Op Straat

Drie exposities waar foto's uit het project 'Kijk Op Straat Gouda' te bekijken zijn

Zorgcentrum Gouwestein, Van Bergen IJzendoornpark 7, Gouda

Op zaterdag 2 juli geopend een tentoonstelling van 20 foto's in Zorgcentrum Gouwestein.


De foto's blijven er tot eind september hangen. Openingstijden: ma-vr 8.30-16.30 en za-zo 9.30 - 16.00 uur.

Korte Akkeren, binnenexpositie in gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121C, Gouda (voormalige H. Sacramentskerk).


Een tentoonstelling van twintig andere foto's van het project. Openingstijden: ma-vr 8.00-17.00 en za-zo gesloten.

Kijk op Straat op groot formaat!
Een serie Kijk op Straatfoto's uit het felbegeerde boek in een grote uitvoering aan het historische hekwerk langs de Vroesentuin, tegenover Huis750, Jeruzalemstraat.


Deze buitenexpositie is 24/7 te bewonderen tot het eind juli. De expositie wordt gecombineerd met de historische tekeningen van archeologisch tekenaar Paul Becx uit 'Geschiedenis van Gouda' (2021). In deze uitgave van de Historische vereniging 'Die Goude' staan 6 tekeningen van sleutelmomenten uit de geschiedenis van de stad, waar geen beeldmateriaal van is.

Gouda Studio's


De foto's in Gouda Studio's zijn te bezichtigen tot het einde van de Gouda750-feestelijkheden in september. Openingstijden: elke dag van 13 tot 18 uur.


Hier en in de boekhandel kun je ook nog steeds de Kijk Op Straat boeken kopen, maar de stapel slinkt snel!


Waar: diverse locaties in de stad zoals boven genoemd

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kijk Op Straat Expos
t/m 17 september

Kijk Op Straat - Exposities

Kunstproject met Gouds kunstenaar Jan van Lokhorst en docent en cultuurbemiddelaar Lineke van Roon - van ‘t Veer.

Kerk de Lichtwijzer heeft gehoor gegeven aan een oproep van de Raad van Kerken om in het kader van Gouda750 mee te doen aan het project Kunst in de Kerk. Het resultaat is een muurschildering in de Poort (de toegang vanaf de Hoge Gouwe naar het kerkgebouw), geschilderd door gemeenteleden van de kerk, onder supervisie van de Goudse kunstschilder Jan van Lokhorst. De muurschildering Anno Domini verbeeldt de Bijbel in beeld, geïnspireerd op het scheppingsverhaal. Ook is er een expositie in de hal van de kerk van een zevenluik over de schepping.
De thema's van het Goudse feest, duurzaamheid, vlucht en migratie en Inclusiviteit komen in de kunstwerken terug.

Waar: Kerk de Lichtwijzer, Hoge Gouwe 141 Gouda

Elke woensdagmorgen open van 10.00 tot 12.00 uur

Rolstoeltoegankelijk
Kerk en Kunst Lichtwijzer Gouda
t/m 17 september

Kunst in de kerk
Kunstproject in Kerk de Lichtwijzer

Aandacht voor elkaar en verbinding! Daar gaat het ook tijdens Gouda750 om. Gouda heeft al meer dan 70 Lief & Leedstraten waar buren wat meer naar elkaar omkijken.

Is er iemand ziek, heeft iemand een partner verloren, is er een nieuwe bewoner in de straat of heeft iemand iets te vieren? Zogenaamde gangmakers zorgen dan voor een bloemetje, ansichtkaart of ander aardigheidje. Dit doen ze met behulp van een Lief & Leedpotje voor hun straat. Steeds meer bewoners sluiten zich aan bij ‘Lief & Leed actie Blije Buren’ omdat ze iets willen doen aan verbinding in hun straat.


Voor de gangmakers zijn er naast het potje ook regelmatig leuke acties waar ze aan mee kunnen doen met de hele straat. Komend jaar komen er zeker ook speciale acties bij in het kader van Gouda 750. Zo kan het feest worden in elke straat van Gouda!


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Lief en leedstraat Gouda
april t/m september 2022

Lief & Leedstraten en Gouda 750

Tijdens de voorbereidingen van de dubbelexpositie 'Beleef het Wonder van Gouda' kregen 40 klassen met basisschoolleerlingen van Gouda de kans een nieuw, tijdelijk glas voor de Sint-Janskerk te maken.

Suzan Schuttelaar en Judith Sluijter ontwierpen een nieuw raam voor de Sint-Jan. Ruim 800 kinderen van 14 Goudse basisscholen werkten er aan mee. Het indrukwekkende en kleurrijke Toekomstraam (Regenboog-Vergeet-Me-Niet-Raam) is tijdens de tentoonstelling “Beleef het Wonder van Gouda” te zien.


Het project “Maak met je klas een glas” werd georganiseerd door Museum Gouda, Sint-Jan Gouda, Suzan Schuttelaar en Studiojuut, Cultuurhuis Garenspinnerij, Bredeschool Gouda en het Driestar College

Waar: Sint-janskerk, Achter de Kerk, centrum

Rolstoeltoegankelijk
Maak Met Je Klaseen Glas
t/m september 2022

Maak met je klas een glas

Wie kent Molen 't Slot niet, op een plek van grote historische betekenis voor Gouda. Waar vroeger het Kasteel van Gouda stond, staat nu, trots op de kop van het Houtmansplantsoen, deze bekende molen.

De vereniging van de Goudse Molenaars heeft het initiatief genomen deze molen in de schijnwerpers te zetten in het jaar dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. De bedoeling is dat de aanlichting ook na de feestperiode blijft.

Waar: De Punt 17, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Molen T Slot
medio 2022

Molen 't Slot in de schijnwerpers

MoZaEnZo gaat samen met bewoners van de Vogelbuurt en de Raambuurt een aantal series van 3 stoeptegels mozaïeken, die op verschillende plekken in de stad te zien zullen zijn.

Op de tegels worden de kleuren van de Goudse vlag met de bewoners gemozaïekt. In het witte gedeelte daarvan komt de tekst GOUDA 750 JAAR. Het wordt gedaan met glastegeltjes die weer- en windbestendig zijn en een epoxylaag er overheen.


Vergelijkbare stoeptegels zijn een bekend verschijnsel in de stad. Bijvoorbeeld bij een aantal afvalcontainers. Het zijn heel kleurige tegels geworden met de teksten ZAK IN BAK en GEEN LOS VUIL. MoZaEnZo heeft dus ervaring met dergelijke projecten. De bewoners gaan heel graag weer meedoen aan deze speciale editie voor Gouda750.

Waar: Raambuurt, centrum en Vogelbuurt, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Mo Za En Zo
Sinds Januari 2022

Mozaïek Stoeptegels

Rond 1900 maakte Gouwenaar H.P. Olifiers meer dan 170 foto's in en om Gouda. Hij gebruikte daarvoor een 3D stereoscopische fotocamera. De foto's kwamen buiten Gouda terecht en zijn op het nippertje behouden voor het nageslacht, de Gouwenaars van nu!

'Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen' - Klara Smeets stadsdichter 2011-2014

Beleef Gouda in 1900 en op dezelfde plaats nu in 2022!

In samenwerking met Streekarchief Midden-Holland en Bibliotheek Gouda ontwikkelde VRSpace en Blunderbuss Studios een te gekke beleving waarin die foto's nu in 3D met Virtual Reality bekeken kunnen worden.


Er kan maar een klein aantal mensen tegelijkertijd deze waanzinnig mooie 3D expositie bezoeken. Het is daarom noodzakelijk om via onderstaand emailadres een tijdslot voor bezoek af te spreken.


Chocoladefabriek

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Olifiers vierkant versie met banner 750 jaar PNG
t/m 17 september 2022

Olifiers Experience
Tijdreis door Gouda in 3D

In het najaar van 2021 is Else Hofstede, de bedenker van het project, gestart om tijdens workshops met heel veel scholieren uit het voortgezet onderwijs een collage te maken van afbeeldingen, die te maken hebben met het thema 'Gouda 750, Geef Gouda door!' en op naar de volgende 750 jaar. Op woensdagochtend 13 april werd het wandkleed in het Huis van de Stad onthuld worden en zal het daar geruime tijd hangen. Daarna zal het in gedeeltes worden verdeeld over locaties in de stad.

Het wandkleed bestaat uit 750 collages van stof, gemaakt door scholieren van het Voortgezet Onderwijs en het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs.

Het kleed is nu te zien tijdens de openingsuren in het Huis van de Stad, de koffiecorner bij de ingang meteen naar rechts voor de trap. Toegang is gratis.


Locatie: Huis van de Stad aan Burgemeester Jamesplein 1

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Porject Wandkleed
t/m 17 september 2022

Project wandkleed 750 zelfportretjes

'Shakespeare is hier'. In dit boek, gebaseerd op historische feiten, stapt men uit met de grote Engelse dichter en schrijver aan de Goudse Veerstal in 1609 en 1616. Onder de schuilnaam William Flut begint Shakespeare met Willem Barends de eerste pijpenmakerij in Gouda, die wereldfaam krijgt. Volgens de archieven trouwt Flut later met Barends vrouw, Martijntje Jaspersdochter. In Shakespeare’s sonnetten wordt ze Rose genoemd.

Ook de auteurs Thom Griffie voeren een pseudoniem in deze parodie op het complotdenken. Op 23 april, de geboorte- en sterfdag van the Bard of Britain is in de Theaterbakkerheij het boek gepresenteerd, opgeluisterd met gedichten, muziek, rap en natuurlijk een theaterstuk, door amateur toneelgezelschap ‘Voetlicht’ verzorgd.


Waar: Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

SH4
Te koop sinds 23 april 2022

Shakespeare is hier

Ontdek het verhaal achter Kamphuisen en stap zelf de wondere wereld van de Siroopwafelfabriek binnen. Eenmaal binnen komt de heerlijke, zoete geur van Kamphuisen siroopwafels je tegemoet en kun je zelf ervaren hoe de lekkerste siroopwafels van Gouda gemaakt worden.

De Siroopwafel experience is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda, aan de Markt nummer 69. Een bezoek aan de fabriek is een fantastische ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Ben jij benieuwd hoe een siroopwafel wordt gebakken? Wil jij in de wondere wereld van de siroopwafel stappen? Dan heet de Kamphuisen Siroopwafelfabriek jou welkom, kom en beleef!

Waar: Markt 69, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Siroopwafelexperience
Hotspot
altijd in Gouda

Siroopwafelfabriek

Op 19 juli 1272 krijgt Gouda stadsrechten. Een belangrijk historisch moment, want dit is de start van de stad! In ruil voor trouw aan graaf van Holland, ontvangt Gouda een aantal rechten en gunsten. Het dorp kan zo uitgroeien tot een welvarende stad met muren en poorten.

De originele oorkonde met het stadsrecht is verloren gegaan, maar de officiële kopie (de vidimus) uit 1335 is wel bewaard gebleven. Vanaf 29 april t/m 24 september is deze te bewonderen in Museum Gouda. Ook wordt er een nieuwe vondst tentoongesteld: het oudste stadszegel van Gouda.

Als de stad jarig is, vieren we extra feest! Op 19 juli kan iedereen het stadsrecht gratis komen bekijken. Dit project is een samenwerking van Museum Gouda en het Streekarchief Midden-Holland.

Openingstijden
Zondag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Prijzen
Entree volwassenen: €19,50
CJP pas: €15,-
Goudse Museumvrienden, Crabeth Club en Crabeth Club Gouda, Gouds Catharina Gilde,
Partners Museum Gouda, Vrienden van de Sint-Jan, Firma van Drie: € 5,-

Van maandag tot en met zaterdag bezoek je Beleef het Wonder van Gouda in de Sint-Janskerk en Museum Gouda de entree is dan 19,50 euro.

Het museum is tevens op zondag geopend. Je betaalt dan 13 euro in plaats van 19,50 euro.

Online reserveren is niet meer nodig; koop je ticket bij de entree van het museum.

Gratis entree:

 • Kinderen t/m 17 jaar
 • Museumkaart, Vriendenloterij VIP-Kaart, Rotterdampas, ICOM, Vereniging Rembrandt
Waar: Museum Gouda, Achter de Kerk 14, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail

Betaalde entree

Beeld Start van de stad
t/m 24 september 2022

Start van de Stad
750 jaar stadsrechten

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart elke donderdag en zaterdagochten vanaf de toren van de Sint-Janskerk de Goudse carillions. In de Gouda750 feestperiode zal er ook weer een serie van concerten vanaf de toren van de Sint Jan worden gespeeld. Drie daarvan zal Boudewijn spelen.

Ook dit jaar is er weer een concertreeks op het carillon van de Sint Janstoren. Deze concerten worden georganiseerd door de stadsbeiaardier in opdracht van gemeente Gouda. Het eerste concert staat helemaal in het teken van Gouda 750 jaar stad, composities en bewerkingen van Goudse stadsbeiaardiers. Boudewijn Zwart speelt drie edities van deze concertserie.

Alel concerten vinden plaats vanaf de Sint-Janstoren en zijn te beluisteren in de hele binnenstad. Het is good toeven op de Markt of in de speciale luisterplaats in de museumtuin, die speciaal wordt geopend hiervoor.

Bovendien is er ook weer een live webstream via YouTube waarbij de beiaardier boven in de toren aan het werk gezien kan worden. Elke maandag vanaf 25 juli t/m 5 september.


Meer informatie op de website

Waar; Vanaf de Toren van de Sint-Janskerk: Markt, Museumtuin, Centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail Rolstoeltoegankelijk
Boudewijn
15 augustus en 5 september 2022

Torenmuziek Gouda750
Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt

Ook dit jaar is er weer een concertreeks op het carillon van de Sint Janstoren. Deze concerten worden georganiseerd door de stadsbeiaardier in opdracht van gemeente Gouda. Het eerste concert staat ook in teken van Gouda 750 jaar stad, composities en bewerkingen van Goudse stadsbeiaardiers.

De concerten vinden plaats vanaf de Sint Janstoren en zijn te beluisteren in de hele binnenstad en er is een speciale luisterplaats in de museumtuin die speciaal open is hiervoor. Bovendien is er ook weer een live webstream via YouTube waarbij de beiaardier boven in de toren aan het werk gezien kan worden. Elke maandag vanaf 25 juli t/m 5 september.

Misschien kan dit in het overzicht van Gouda 750 opgenomen worden?

Meer informatie op de website: https://carillontorens.nl/carillon-van-gouda/

Waar: vanaf de toren van de SInt-Janskerk, Markt, Museumtuin, Centrum

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk
Torenconcerten
25 juli t/m 5 september

Torenmuziek Gouda750
Beiaardiers bespelen de Goudse Carillons

Ontdek de historie van de Oude Hollandse Waterlinie

350 jaar geleden, in het rampjaar 1672, keerde het tij. Het ooit zo rijke Holland leek verloren, het volk reddeloos, redeloos en radeloos. Tot wij ons eigen water als wapen inzetten en de vijand wisten te stoppen. Van het Muiderslot tot aan Slot Loevestein deed de Oude Hollandse Waterlinie haar werk.

De Tour de Waterlinie is opgedeeld in 10 etappes over 168 kilometer. Je bepaalt zelf welke etappes je aflegt. Onderweg ontdek je de mooiste plekken en historische locaties zoals: Forten, kastelen, musea, prachtige natuur en rivieren en natuurlijk gezellige lokale horeca. Kijk hier voor een impressie

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien per etappe unieke badges waarmee je jouw medaille compleet kan maken


Registreer je voor 1 of alle etappes van de Tour de Oude Hollandse Waterlinie, geniet van de prachtige omgeving van de Oude Hollandse Waterlinie en verzamel alle 10 de etappe badges op de unieke Tour de Oude Hollandse Waterlinie medaille.

Wat krijgt je als je bent ingeschreven voor de Tour de Oude Hollandse Waterlinie?

 • Uitgeschreven routes inclusief parcourskaart
 • Online routes inclusief parcourskaart
 • Deelnemersboekje met achtergrondinformatie van de bezienswaardigheden waar je langs loopt
 • Een unieke medaille
 • De badgets voor de medaille van de door jou gekozen etappes
 • Indien je een shirt hebt besteld, krijg je natuurlijk ook het unieke Tour de Oude Hollandse Waterlinie shirt
 • En natuurlijk een mooie wandelroute langs de Oude Hollandse Waterlinie, die je kunt lopen wanneer je maar wilt!
Meedoen kan tot en met 31 oktober. Je loopt, rent, fietst of skate de 10 verschillende routes op het moment dat voor jou goed uitkomt.

Bekijk hier de video's van de Tour de Waterlinie op het Youtubekanaal

Schrijf je in via de website van de organisatie

Gouda zit in etappe 8, als eindpunt en etappe 9 als beginpunt. Beiden bij de Goudse Waag op de Markt in Gouda

Ga naar de website van de organisator Rolstoeltoegankelijk

Betaalde entree

Tour De Waterlinie
t/m 17 september 2022

Tour de Waterlinie
Beleef de Oude Hollandse Waterlinie

Dit jaar bestaat Gouda 750 jaar. Ik ga vanaf 21 Maart starten met het zetten van 750.000 stappen. Mijn doel is om 7.500 stappen per dag te zetten.


Er zijn al veel activiteiten uitgezet maar als leefstijlcoach voeg ik er graag één toe die jezelf kan doen wanneer het jou uitkomt. Een activiteit die een goede gezondheid bevordert.


Vanaf 21 Maart ga ik starten met het zetten van 7.500 stappen per dag. Mijn doel is om in totaal 750.000 stappen te zetten in het kader van Gouda750.

Doe je mee? Minder stappen per dag zetten is natuurlijk ook goed, als je maar in beweging bent. Doe wat bij jou past en daag jezelf zo af en toe uit om meer stappen per dag te zetten. Iedereen kan de eigen stappen bijhouden via een app of stappenteller. Motiveer anderen en elkaar om mee te gaan.

Sinds de pandemie zijn veel mensen gaan wandelen. Wandelen en praten gaan bovendien heel goed samen dus het is ook nog eens verbindend. Wat zal de lente goed van start gaan met al dat wandelen! Veel wandelplezier.

Wandelen levert je een hoop op:

 • Het verbetert je humeur
 • Het ondersteunt bij stressvermindering omdat wandelen vertragend werkt en helpt bij onthaasten
 • Het maakt je creatief
 • Het ondersteunt een goede slaap
 • Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte
 • Het verbetert de conditie van je hart- en bloedvaten
Wandel je liever samen, sluit je dan aan bij een wandelclub of zet zelf een buurtwandelclubje op.

Andere beweeg/wandel mogelijkheden:

https://www.facebook.com/GoSportief/?ref=page_internal

https://www.sportpuntgouda.nl/sport-activiteiten

https://powerwalkingclub.com/locatie/gouda-noord/

https://www.sportpartner.com/nl/wandelmaatje?gclid=Cj0KCQiAmKiQBhClARIsAKtSj-mQkW6U9UruY35eS48sf2MdIw1wTUVMCCms5SNDNFaUO-tqxP4df7saApdgEALw_wcB

Heel Gouda

Rolstoeltoegankelijk
Foto wandelen 750000 stappen
t/m 17 september 2022

Zelf doen: 750.000 stappen zetten! Stap je mee?

Nadat de gemeente een begin maakte met de storting van een prachtig bedrag in Fonds Gouda750, sluiten steeds meer bedrijven uit Gouda en omstreken daarbij aan om straks het feest mogelijk te maken. Een feest van en voor iedereen!

Sponsors
aanloop en feestperiode

Mede Mogelijk gemaakt door de volgende partijen