983d43a7 6502 34ee a237 7151afbbef44

nieuws - 13 april 2022

Vorige bericht Volgende bericht

Bekijk de Koninklijke opening -12 april 2022-

Bekijk de Koninklijke opening -12 april 2022- hier terug

GOUDA - Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de dubbelexpositie 'Beleef het wonder van Gouda' geopend. Het is het startsein van een half jaar vol feesten en evenementen om de 750ste stadsverjaardag te vieren.

De koning kwam om 14.00 uur aan bij de Sint-Janskerk. In de kerk spraken burgemeester Pieter Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid) en de Goudse Manal Moussane (jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) over verdraagzaamheid en veelkleurigheid.Tussendoor was er muziek van (oud)Gouwenaars Maaike Ouboter, trombonist Pelle van Esch en Jala & James Heywood. Stadsorganist Gerben Budding speelt op het orgel en het Jeugdtheaterhuis verzorgt een aantal optredens.


Na de opening van de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda' werden nog enkele van de beroemde glas in lood ramen bekeken, waaronder het door Goudse kinderen gemaakte toekomstglas. Vervolgens ging het gezelschap naar de Markt, voor een rondje langs de 'Goudse iconen'. Dat zijn vijftig betonnen replica's van de Kaasboerin van Ineke van Dijk. Die zijn door 300 mensen versierd, van kunstenaars tot sporters, van raadsleden tot skaters. De koning sprak met enkele makers, zoals de Nina van Brownies & Downies, de senioren van verzorgingshuis De Hanepraij en de kunstenaressen uit zusterstad Solingen. Na een kort verpozen in het stadhuis en gesprekken met enkele Gouwenaars verliet koning Willem-Alexander rond 15.30 uur de stad.