Bekijk de Koninklijke opening -12 april 2022- hier terug
Vandaag opende Zijne Majesteit de Koning de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. De stad viert daarom feest vanaf vandaag 12 april tot en met 17 september. De tentoonstelling in de Sint-Janskerk werd vandaag geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’. Dit thema vormt een rode draad in het verleden, heden en de toekomst van Gouda.
Gouda stond al in de late middeleeuwen bekend als een tolerante en open stad. Dankzij deze verdraagzaamheid kan er 450 jaar later worden genoten van zeldzame kunstschatten die niet zijn vernietigd tijdens de beeldenstorm in 1566. Het toenmalige stadsbestuur beschermde de kunstwerken namelijk destijds door de kerkdeur op slot te draaien. Dat is bijzonder. Kunst en cultuur worden vanwege hun belangrijke symbolische waarde vaak verwoest in een oorlog. Kijk maar naar het bombarderen van het theater in Marioepol, Oekraïne.
Burgemeester Pieter Verhoeve: "Een verdraagzame samenleving en ruimte voor het vrije denken zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ons tolerante Europa staat onder druk. Het debat is gepolariseerd, de toon feller en de reactie sneller. De beroemdste Gouwenaar, de priester Erasmus, leefde destijds ook in een onrustige tijd. Hij verlangde naar vrede. Daarvoor is het nodig aldus Erasmus dat ‘we zo weinig mogelijk vastleggen en bij veel kwesties iedereen in zijn oordeel vrijlaten. Het geweten is vrij; heers niet over een ander."
Vandaag vierden we 750 jaar vrijheid in verdraagzaamheid in Gouda. Zijne Majesteit de Koning werd vanmorgen ontvangen door burgemeester Pieter Verhoeve. Tijdens de opening spraken naast burgemeester Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), de Goudse Manal Moussane (Jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) en Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid). Want wat betekent verdraagzaamheid anno nu volgens Hoogleraar Rijpkema: ‘’Verdraagzaamheid wordt vaak gezien als een opdracht om iets niet te doen, als zelfbeheersing. Maar er is ook een andere verdraagzaamheid, één die vraagt om inspanning, je medeverantwoordelijk voelen voor de ander.’’
Na de opening in de Sint-Janskerk ging Zijne Majesteit de Koning in gesprek met een aantal Gouwenaars over het thema verdraagzaamheid. Deze gesprekken vonden plaats in het Stadhuis op de Markt. Daar stonden eenmalig 50 Goudse Iconen samen opgesteld. Deze 50 Iconen, gebaseerd op het beeld ‘de Kaasboerin’, zijn bewerkt door uiteenlopende groepen Gouwenaars met allerlei verschillende achtergronden. Ze staan nog tot en met 14 april samen voor het Stadhuis, daarna krijgen alle 50 Iconen een eigen plekje in Gouda. Een uiting van onze veelkleurige stad van nu.
Geef Gouda Door!