Gouda stond al in de late middeleeuwen bekend als een stad met religieuze verdraagzaamheid. Dankzij deze verdraagzaamheid kan er 450 jaar later worden genoten van zeldzame kunstschatten die niet zijn vernietigd tijdens de beeldenstorm in 1566. Voor de tentoonstelling is de protestantse Sint-Janskerk teruggebracht naar de 16e-eeuwse katholieke staat. Terug naar de tijd van beroemde Gouwenaars zoals Erasmus en Coornhert. Met de tentoonstelling worden unieke altaarstukken herenigd met de wereldberoemde gebrandschilderde glazen, die beiden gekenmerkt worden door hun breekbaarheid. Een breekbaarheid die ook geldt voor onze samenleving. Een verdraagzame samenleving en ruimte voor het vrijdenken zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Openingsprogramma tentoonstelling
Zijne Majesteit de Koning wordt ontvangen door burgemeester Pieter Verhoeve. Tijdens de opening spreken na burgemeester Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), de Goudse Manal Moussane (Jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) en Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid). Deze sprekers worden afgewisseld met muzikale intermezzo’s door Maaike Ouboter (singer- songwriter), Pelle van Esch (trombone en winnaar Prinses Christina Concours 2017) en Jala & James Heywood (cello en piano en winnaar Koninklijke Concertgebouw Concours 2020), alle drie geboren of getogen in Gouda. Gerben Budding (stadsorganist) speelt op het Moreau-orgel en het Jeugdtheaterhuis verzorgt de theatrale omlijsting van het programma.
Geef Gouda door!
Na de opening in de Sint-Janskerk gaat Zijne Majesteit de Koning in gesprek met een aantal Gouwenaars over het thema verdraagzaamheid. Deze gesprekken vinden plaats in het Stadhuis op de Markt. In een cirkel voor het Stadhuis zijn dan 50 Goudse Iconen eenmalig samen te zien. Deze 50 iconen, gebaseerd op het beeld ‘de Kaasboerin’, zijn bewerkt door uiteenlopende groepen Gouwenaars met allerlei verschillende achtergronden. Een uiting van onze veelkleurige stad van nu. Geef Gouda door!