Mokveld Sponsor foto

nieuws - 9 juli 2022

Vorige bericht Volgende bericht

Dit jaar vieren we dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft, maar ook een van onze sponsoren heeft iets te vieren. Mokveld bestaat dit jaar namelijk 100 jaar!

Al 100 jaar is Mokveld een thuis voor technici. De heer Mokveld was in 1922 de grondlegger van het bedrijf, dat van meet af aan koerste op innovatie. Wat begon als een reparatiewerkplaats voor machines, kon zo uitgroeien tot de baanbrekende fabrikant van op maat gemaakte afsluiters die het tegenwoordig is. Een verleden van 100 jaar vernieuwingsdrang, helemaal gericht op de toekomst.

Meebewegen met de markt, vooroplopen in technologische ontwikkeling: destijds vanuit Gouda en voor Gouda, tegenwoordig voor de hele wereld met het Nederlandse Gouda nog steeds als hoofdvestiging. Algauw ging Mokveld met zijn machineherstelplaats ook eigen producten maken: eerst stroopwafelbakstellen, daarna kogelmolens voor de plaatselijke aardewerkindustrie en verfmengmachines. Het was een blijk van aanpassingsvermogen en innovatief karakter dat in de eeuw die volgde goed van pas zou komen.

De volgende stap waren de producten voor de gasindustrie, een ontwikkeling die halverwege de jaren vijftig een vlucht nam met de ontdekking van gas in Groningen. Het is de markt waarin Mokveld sindsdien excelleert: afsluitersystemen en diensten voor de veeleisende regel- en veiligheidsapplicaties in de energie- en water industrieën. Een niche in deze markten waar de axiale afsluiters van Mokveld zich bewezen hebben en tot de betrouwbaarste en duurzaamste in hun soort te horen. Het gaf een impuls aan de groei van het bedrijf, dat vestigingen opende in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Noorwegen, Oekraïne, Maleisië, China en Brazilië.

Mokveld en Geef Gouda Door

In de fabriek en op het kantoor in Gouda werken ongeveer 300 mensen, waarvan een gedeelte ook uit Gouda en de directe omgeving komt. Het thema Geef Gouda Door is in ons geval drieledig vertelt de HR Manager Marieke Blok. “Als Gouds maakbedrijf vinden wij het belangrijk dat wij onze kennis kunnen doorgeven aan een volgende generatie en zoeken altijd naar talent. Mokveld is een erkend leerbedrijf voor BBL en BOL en wij bieden stageplekken binnen vakrichtingen als werktuigbouw en mechatronica waar leerlingen en studenten een kans krijgen zicht te ontwikkelen.”

Ook vanuit maatschappelijk oogpunt willen wij Gouda doorgeven, vervolgt Marieke. “Daarom sponsoren we sportclubs als AV Gouda en de diverse lokale initiatieven als de Goudse IJsbaan en Gouda Beach en nu natuurlijk ook Gouda750. Daarbinnen hebben wij extra aandacht besteedt aan twee onderdelen. Het cultuurproject met de Goudse Iconen waar diversiteit een groot aandeel heeft. Wij hebben een van de iconen geadopteerd en tonen die in onze voortuin als onderdeel van de wandel- en fietsroute.

Het andere initiatief dat we supporten is Expo Gouda Maakt, waar wij als 100-jarig maakbedrijf ook in beeld gebracht zijn door een enthousiaste club vrijwilligers. Deze expositie waar de maakindustrie in Gouda door de tijd heen in beeld is gebracht, is echt een aanrader om eens te gaan kijken het komende half jaar.”

Niet alleen lokaal geeft Mokveld Gouda door, maar ook wereldwijd, vult haar collega en Marketing Communicatie Manager Chris van Assem aan. “De energietransitie, reductie van broeikasgassen, waterstof transport zijn allemaal zaken die veel aandacht krijgen bij de ontwikkeling van onze producten. Niet nu pas, maar altijd al was de duurzaamheid van onze producten een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling.

Iedereen bij Mokveld is zich bewust dat ze met de fabricage van onze afsluiters een bijdrage leveren aan een toekomst waarin de vraag naar energie of water op een duurzame manier kan worden ingevuld. Door de wereldwijde export van onze producten, geven we zo ons aandeel in de industrieën die wij bedienen door aan de volgende generatie.”