Kinderen van De Goudse Weekendschool op bezoek bij De Goudse

nieuws - 25 april 2022

Vorige bericht Volgende bericht

Deze keer maken we nader kennis met De Goudse verzekeringen, hoofdsponsor van Gouda750. Hoe geven zij Gouda door? 

Wie aan de centrumkant station Gouda verlaat, kan het niet ontgaan. Hier is De Goudse verzekeringen gevestigd. Een van de grootste werkgevers van onze stad. Opgericht in 1924 door Geert Bouwmeester, de grootvader van de huidige bestuursvoorzitter die, niet toevallig, ook Geert heet. De Goudse biedt uiteenlopende verzekeringsoplossingen voor particulieren en, vooral, ondernemers.

De familie Bouwmeester en daarmee ook hun bedrijf heeft ondertussen al bijna een eeuw lang een niet meer weg te denken plek in onze stad. De Goudse is bij veel activiteiten in Gouda betrokken, als sponsor of op andere manieren. Naast hun sponsoring als hoofdsponsor van Gouda750 is hun betrokkenheid bij de Goudse Weekendschool hier een mooi voorbeeld van. De Goudse Weekendschool is een bijzondere initiatief, in 2010 gestart door Woonpartners Midden-Holland, een woningcorporatie die actief is in de regio Gouda. Twee jaar later besloot De Goudse om als partner bij te gaan dragen en dat doet het verzekeringsbedrijf tot op de dag vandaag nog steeds, samen met andere partners, fondsen en de gemeente Gouda. Recent heeft De Goudse haar samenwerkingscontract opnieuw verlengd, tot en met 2024.

30 zondagen per jaar

De Goudse Weekendschool is bij uitstek een plek die aansluit bij het thema van Gouda 750: geef Gouda door. Want dat is precies wat hier gebeurt. De school verzorgt 30 zondagen per jaar gratis lessen voor ruim 80 kinderen uit alle wijken van Gouda. De lessen duren van 11.00 tot 14.30 uur en gaan over onderwerpen als de gezondheidszorg, de bouw of orde en veiligheid en worden gegeven door mensen uit de praktijk: een huisarts, een timmerman, een advocaat of een politieman. De kinderen ontdekken de wereld om hen heen met bezoeken aan onder meer het Groene Hart Ziekenhuis, politie en brandweer, de rechtbank, de Tweede Kamer en allerlei bedrijven in en om Gouda. Al doende vergroten ze zo hun algemene ontwikkeling, taalvaardigheid en zelfvertrouwen. Ook leren de kinderen beter samenwerken, communiceren en presenteren en raken ze als vanzelf steeds meer vertrouwd met hun eigen stad.

Kinderen helpen hun horizon te verbreden

De Goudse Weekendschool richt zich op kinderen van 11 tot en met 13 jaar, die van huis uit minder kansen hebben om zich te ontwikkelen, maar wel gemotiveerd zijn om aan het programma mee te doen en zo hun horizon te verbreden. Veel werk binnen de Goudse Weekendschool wordt gedaan door vrijwilligers. Denk aan de gastdocenten die de kinderen op zondag meenemen in hun wereld, de assistent-leerkrachten en aan de leden van het bestuur van de Goudse Weekendschool. Om de kwaliteit en continuïteit van de activiteiten te waarborgen is een aantal medewerkers in dienst bij de stichting.

Meedoen als leerling, vrijwilliger of betaalde kracht?

Wie meer wil weten over de Goudse Weekendschool kan terecht op de website (www.goudseweekendschool.nl). Kinderen die willen meedoen kunnen zich melden voor een meeloopdag, waarop ze met de school kunnen kennismaken. Volwassen belangstellenden, zoals iedereen die als vrijwilliger of betaalde kracht betrokken wil raken, vinden op de website meer informatie waaronder de data van presentatielessen waarbij iedereen welkom is. Leerlingen vertellen dan aan hun ouders en andere geïnteresseerden wat ze de afgelopen weken hebben gedaan en geleerd.