We tellen af naar 2022!

Goudse Verhalen is een project van de Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland, in samenwerking met de andere bewoners van de Chocoladefabriek in Gouda. Samen zijn we op zoek naar Goudse Verhalen. Verhalen van iedereen voor iedereen. Over grote en kleine gebeurtenissen in het verleden, het heden en de toekomst.

Heb je zelf ook een verhaal? Een mooie herinnering, een opmerkelijk feitje, een leuk project of iets anders over de stad en jij? Laat het ons weten!

Elk verhaal is waardevol. Daarom krijg je als dank voor je verhaal een originele hofmuis Karel-chocolademunt! In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt de schat aan verhalen op een bijzondere manier aan de stad overhandigd. Zo wordt jouw verhaal onderdeel van de Goudse geschiedenis. Wie hofmuis Karel is en wat het verhaal is achter zijn schatkamer vol verhalen? Dat lees je in verhaal #1 op de website!

Waar: Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudse Verhalen Pellet2
20 september 2020 - 17 september 2022

De Chocoladefabriek presenteert
de Goudse Verhalen. Doe mee en schrijf je eigen verhaal

Dit jaar staat de feestelijke intocht van de Avondvierdaagse Special 750 Edition, in het teken van de historische optocht. Na 50 jaar kan iedere Gouwenaar en bezoekers zich uitdossen in historische kleding, en tip, the 70's zijn net zo goed historie als 1272!

Op dit moment zijn er geen workshops mogelijk i.v.m. de geldende coronamaatregelen. Zodra het weer kan zijn de workshops op afspraak te bezoeken in The Melting Shop zelf (Lange Groenendaal 64).

Zeg je nu, kleding maken, ik kan dat niet, ook daaraan is gedacht. Zowel patronen als kostuums en historische kleding zijn te koop of in opdracht te maken. Zodra het weer kan en de winkel weer open is. Voor vragen, bestellingen etc., neem via email contact op met de Melting Shop.

Waar: The Melting Shop, Lange Groenendaal 64, centrum.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Melting Shop4
Aanloop
Jan - mei 2022

Workshops Historische Kleding

In aanloop naar de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over het ontstaan van Gouda wordt gepresenteerd door Henkjan Sprokholt.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.Afbeelding: De ‘schilderijkaart’ van ca. 1520 met Gouda en omstreken

Bron: Streekarchief Midden-Holland

Deze lezing was oorspronkelijk gepland voor 24 janauri maar wordt i.v.m. de coronamaatregelen verzet naar 7 maart.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Lezing Januari
Aanloop
7 maart 2022

Die Goude lezing : De opkomst van Gouda 1000-1500

Aan het einde van de opwarmperiode gaan we met z'n allen onze stad lekker schoonmaken. Het motto is 'een schone stad ligt voor het oprapen!'

Dit wordt een actie van de hele stad. De Brede School, Cyclus, de Gemeente Gouda, de serviceclubs, Gouda Bruist, de Woningcorporaties en noem maar op. Iedereen schuift aan en laten we eerlijk zijn, als iedereen zijn eigen plekje in de stad een beetje aanveegt en opruimt, dan komen we een heel eind. Een schone stad om de vele bezoekers die we verwachten en elkaar gastvrij te ontvangen!

Waar: alle wijken van de stad

Stuur een mail
Heel Gouda Schoon
Aanloop
19 maart 2022

Heel Gouda Schoon

In aanloop naar en tijdens de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over cultureel Gouda tussen 1400 en 1600 wordt gepresenteerd door Bianca van den Berg.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.Afbeelding: Wouter Crabeth, Glas in de Sint-Jan met Margaretha van Parma, 1562.

Bron: Historische Vereniging Die Goude, foto: Wim Scholten.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Lezing Maart Glas Crabeth
Aanloop
24 maart 2022

Die Goude lezing : lezing Cultureel Gouda 1400-1600

Op dit moment zijn er geen workshops mogelijk i.v.m. de geldende coronamaatregelen. Zodra het weer kan zijn de workshops op afspraak te bezoeken in The Melting Shop zelf (Lange Groenendaal 64).

Zeg je nu, kleding maken, ik kan dat niet, ook daaraan is gedacht. Zowel patronen als kostuums en historische kleding zijn te koop of in opdracht te maken. Zodra het weer kan en de winkel weer open is.

Waar: The Melting Shop, Lange Groenendaal 64, Centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Melting Shop3
april-mei 2022

Workshops Historische kleding Historische Optocht Avondvierdaagse

Zes maanden feest is zes maanden Kaasmarkt in Gouda. Eindelijk is de bekende Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt na twee jaar terug met voor deze gelegenheid veel aandacht voor de specifieke Goudse ambachten zoals kaasmaken, plateel schilderen, kaarsenmaken en bierbrouwen. Ook zullen er een paar bijzondere edities van de kaasmarkt plaatsvinden.

Gouda kaas is overal in de wereld te vinden. Hij wordt ook op meer plekken gemaakt, maar nergens smaakt de kaas zo lekker als in de stad waar van oudsher de kaas komende uit de ommelanden verhandeld werd. Naast de reguliere donderdagse kaasmarkt zijn er nog allerlei ideeën over bijzondere edities en speciale tijden, dus hou de informatie in de gaten.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kaasmarkt Mea
april t/m september 2022

Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt

Bij de Boekenweek van 2022 is een speciaal Gouds Boekenweekgeschenk beschikbaar met daarin Goudse schrijvers die een kort verhaal schrijven (literaire fictie) waarin de stad en/of zijn bewoners een rol spelen. Goudse schrijvers die hun medewerking hebben toegezegd zijn o.a. Arjan van Essen, Jacob Pot, Arie de Geus, Joost Visbeen en Lianne Baltus.

Eén verhaal komt voort uit een verhalenwedstrijd met een deskundige jury, met Erna Staal (Bibliotheek Gouda), Bart Jansen (Boekhandel Verkaaik), Peterpaul Kloosterman (Drukkerswerkplaats) en Rien Fraanje. De jury kiest het winnende verhaal dat in de bundel wordt opgenomen.

Het boek is tijdens de landelijke boekenweek vanaf 8 april 2022 gratis voor klanten van meewerkende Goudse boekhandels, die in de opgeschoven Boekenweek van 2022 minimaal €15 uitgeven.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudsboekgesechenk2
Aanloop
8 april 2022

Het goudse
boekenweekgeschenk

Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. “Say Cheese, Say Gouda” Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtige pand in het hart van Gouda ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum. Tijdens de tour worden allerlei vragen gesteld door mascotte Ralfie en uiteindelijk kom je de Experience uit als Goudse Kaasmeester. Een aanrader als u in Gouda bent tijdens het feest bent maar ook daarna.

Gouda Kaas dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda werd verhandeld. De beroemde Gouda Kaas wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien in de wei, die dagelijks melk geven, waarvan deze beroemde kaas wordt gemaakt.

Vanuit de polder brachten de boeren de kazen naar de Markt rondom het stadhuis, waar ze tot in de jaren 80 van de vorige eeuw op de Goudse kaasmarkt verhandeld werden. Tegenwoordig is de kaasmarkt een toeristische trekpleister en zijn er hele andere manieren om de kaas te verhandelen.

Waar: Agnietenstraat 21, centrum

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail
Cheese Experience
Hotspot
altijd in Gouda

Gouda Cheese Experience

Het is zover. Na een opwarmperiode om ons door de koude winter heen te helpen, zijn we er klaar voor, het feest kan beginnen! Op 12 april openen burgemeester en wethouder(s) Gouda750.

Feest in Gouda, we gaan weer ontmoeten, praten, een stukje kaas en een stroopwafel eten, een drankje drinken en samen eten. Daarbij, tussendoor, omheen en tijdens gaan we van allerlei moois zien dat door Gouwenaars is bedacht en gemaakt om te laten zien waar deze stad groot in is en trots op is. De details worden in de aanloop naar het feest steeds verder onthuld.

Waar: centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Stadhuis Met Vlag CAMPAGNEBEELD
12 t/m 14 april 2022

Opening Gouda750

Het Super Cool Kidsfeest is het afscheidsfeestje van het kindercollege. Ieder jaar treedt er een nieuw kindercollege aan en neemt het oude afscheid. Tijdens dit gratis feest is er van alles te doen en te beleven voor alle kinderen in Gouda, vormgegeven naar de plannen van de aftredende leden van het college, onder begeleiding van de Brede School Gouda, de ondernemers binnenstad en de gemeente Gouda.

De Markt wordt verdeeld in een aantal pleindelen met een specifiek thema, zoals het Techniekplein, het Sportplein en het (kinder)marktplein. In 2020 en 2021 kon het feest niet op de traditionele manier doorgaan en zijn er alternatieve activiteiten op meerdere locaties georganiseerd.

Nu in 2022, tijdens de viering van 750 jaar stadsrechten, kan het eindelijk weer wel! Er zijn activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. De locatie is vanouds weer op de Markt en van 13.00 uur tot 16.00uur in de openingsweek van Gouda750 in 2022.

De foto is van Oscar Limahelu

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
SUPERCOOLKIDSFEEST 2019 7282
13 april 2022 (openingsfeesten)

Super Cool Kidsfeest

Expositie van de industriële ontwikkeling van Gouda, van industrie naar innovatie. Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Maar wat weet de Gouwenaar nu eigenlijk van de industrie en bedrijven in de stad?

Gouda is mede groot geworden door een aantal wereldbekende producten: kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Het Goudse bedrijfsleven ontstond aan de oevers van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel en is veel meer dan die bekende producten.

De expositie gaat over werken in Gouda, vroeger, nu en later in een interactieve expositie verteld in het historische gebouw de voormalige Zeepziederij Viruly aan het Buurtje 5-9, bij Croda in Gouda.

Foto: Agaath, CC BY-SA 4.0

Waar: Buurtje 1, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Maakt MKNHT
april t/m september 2022

EXPO GOUDA MAAKT

Tijdens de opening van Gouda750 zullen een 60-tal middelbare scholieren uit het hele land door gidsen in de stad worden rondgeleid om kennis van onze mooie stad op te doen.

'Wanneer was de Guldensporenslag? Stadsrecht? Wat is dat? En wie zei de legendarische woorden 'Ich bin ein Berliner'? Zijn dit makkelijke vragen voor jou? Dan is meedoen met de Landelijke GeschiedenisQuiz misschien wel iets voor jou! Elk jaar wordt deze landelijke quiz door geschiedenisdocenten uit Boxtel georganiseerd speciaal voor middelbare scholieren. Vind je geschiedenis leuk en ben je er goed in? Geef je school dan nu op! Meer weten? Neem dan een kijkje op https://www.instagram.com/landelijkegeschiedenisquiz/

In de oude raadszaal van het stadhuis op de Markt worden ca. 60 scholieren getoetst op hun kennis over de stad Gouda. kennis die zij vooraf en met name op de dag zelf hebben opgedaan tijdens rondleidingen door de stad, gedaan door ervaren gidsen. Aan het einde van de Quiz beraadt de deskundige jury zich en zullen aansluitend de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Dit evenement is niet open toegankelijk, aanmelding en deelname loopt via de scholen z

Waar: Oude raadzaal in het Stadhuis, Markt, centrum

Landelijke Geschiedenisquiz op Facebook Stuur een mail
Geschiedenis Quiz2
14 april 2022 (openingsfeesten)

De Landelijke GeschiedenisQuiz

Geef Gouda Duurzaam Door (Less Mess by MASS Events)

Gedurende de feestperiode en erna staat in Gouda duurzaamheid centraal. De intentie van alle betrokkenen (Cyclus, MassEvents en anderen, is om alle evenementen rond Gouda750 zoveel mogelijk zonder plastic rommel, met duurzame hardcups, en goede afvalscheiding te laten verlopen.

Binnenkort wordt het design van de hardcups bekend en dan komt dat hier te staan·

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Afvalstraat Cyclus
april t/m september

Geef Gouda Duurzaam Door!

Tijdens de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda', is er nog een ander spectaculair evenement bij de Sint-Jan. Beleef Gouda op Grote Hoogte! Eénmalig is onze Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland te beklimmen en kan er gewandeld worden op het dak.

Bijna honderd meter over het dak van de Sint-Janskerk lopen, met uitzicht op de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard. Dat kan volgend jaar, als spectaculair onderdeel van de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten. Bij de langste kerk van Nederland wordt begin volgend jaar een enorme stellage van steigers opgebouwd. Bezoekers kunnen via trappen naar het dak van de Sint-Janskerk klimmen en zo op een hoogte van zeker 25 meter een flink stuk wandelen over een platform en genieten van fenomenale vergezichten. Dit unieke plan is een initiatief van de Broederschap van de Sint-Jan. De missie van de Broederschap is het rijke cultuurgoed van de Sint- Janskerk te Gouda in stand te houden, onder andere door middel van fondsenwerving en dit soort projecten.

Waar: Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Meer informatie over de Sint-Jan
Wandelenophetdak3
april t/m september 2022

Beleef Gouda op grote hoogte

Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen.

De locaties van deze opzienbarende dubbeltentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar vanaf april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.

Nadat je de 21ste eeuw hebt verlaten, beland je in de levendigheid die de Sint-Janskerk rond 1570 bood. Al je zintuigen komen aan bod. Je staat oog in oog met de wonderschone altaarstukken die er indertijd stonden. Ook zie je mystieke projecties en licht dat tikkertje met het onzichtbare speelt. Bovendien vlammen de kleuren van het gebrandschilderd glas – bijna achttienhonderd vierkante meter; een aanzienlijk deel van al het zestiende-eeuwse glas in Nederland. Je oren horen verloren geluiden, hemelse muziek en stemmen van vertellers. Zij wijzen je de weg in de zestiende eeuw. Je neus ontdekt wierook en de geur van genade. Je tastzin? Die bezorgt je tintelingen, want hier is de tijd aanraakbaar.

Waar: Sint-Janskerk en Museum Gouda, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Beleef het Wonder
april t/m september 2022

Beleef het Wonder van Gouda

In het najaar wordt gestart met de scholieren van het voortgezet onderwijs om met hen een collage te maken van afbeeldingen die te maken hebben met het thema Gouda 750, Geef Gouda door en op naar de volgende 750 jaar.

Inmiddels zijn veel docenten van het Voortgezet Onderwijs aangesloten en zal na de zomervakantie 2021 begonnen worden met dit project. De bedoeling is dan dat het resultaat, een groot wandkleed, op een toegankelijke plaats komt te hangen, zichtbaar voor de inwoners van de stad. We denken aan het Huis van de Stad of het Stadhuis op de Markt.

Het wandkleed bestaat uit 750 collages van stof. Gemaakt door scholieren van het Voortgezet Onderwijs en het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs. Samen met de docenten gaat Else Hofstede, de bedenker van dit project, workshops en lessen geven op de scholen. Aanmelden vindt plaats via de aangesloten scholen.

Volg de social media voor regelmatige updates over workshops in de middelbare scholen van Gouda.

Ga naar de website van de organisator
Porject Wandkleed
medio april 2022

Project wandkleed 750 zelfportretjes

Kijk op Straat is een fotoproject dat plaatsvindt tussen juli 2020 en september 2022. Alle straten van Gouda (1152) worden door zo’n 45 Goudse fotografen vastgelegd. De foto's worden gepresenteerd in een boek en tijdens speciale exposities.

Wachtend winkelpubliek met een mondkapje; een gebouw weerspiegeld in het water; een voordeur met een kerstkrans; een omgevallen fiets op een speelplaats; een boom in herfsttooi; een oplaadpaal …

Elke straat, steeg, elk plein, pad en plantsoen krijgt zijn eigen plaat en toch is het geen nieuw straatnamenboek. Geen totaaloverzicht, de uitdaging zit in het detail. Omwonenden herkennen de plek, anderen zien vooral een creatieve verbeelding van het leven in Gouda anno nu.

In 2022 verschijnt een boek met een selectie van deze foto’s; een erfenis voor Gouwenaars na ons. Ook staan in het jubileumjaar een of meerdere foto-expositie(s) op het programma.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kijk Op Straat1
medio april 2022

Kijk Op Straat

5 wandelingen dan wel hardloopevenementen voor groepen van ca. 20/25 mensen door Gouda met onderweg veel historie en culinaire verrassingen.

Tijdens de serie Goudse CuliRuns & Walks 750 laten we in 5 CuliRuns & Walks tussen begin april en medio september diverse mooie historische gebouwen en plekken in Gouda van buiten en binnen zien.

We rennen of wandelen door smalle oude steegjes, langs de mooie singels, door alle wijken (elke loop 1 of 2 andere) en mooie buitengebieden. Na afloop eten we op knusse of bijzondere locaties zoals het IJsselhuis Museumhavencafé, bij Gouwe Stek Natuurlijk (gevestigd in een oud gemaalhuys bij de Mallemolen) en op evenemententerrein GOUDasfalt aan de Hollandsche IJssel.

De serie ' Culi Runs & -Walks Gouda 750' bestaat uit de Goudse Moestuinen Mini Marathon, de Goudse Vegan Run, de Goudse Pasta Loop, de Goudse Kaasschaaf Loop, de Goudse Rabarber Run en de Goudse Brouwsel Loop,. Aan elke loop kun je zowel wandelend als hardlopend meedoen. Na afloop en soms al onderweg kunnen de deelnemers hun ervaringen uitwisselen onder het genot van bijvoorbeeld een lekkere maaltijd (Moestuinen Mini Marathon en Pasta Loop) of een kaasfondue en lekkere Goudse bieren.

NB: specifieke informatie over deelname. kosten en data volgen - Foto: Pim Mul

Waar: alle wijken van de stad, afhankelijk van de walk die je kiest.

Culiwalks kl
datum nog te bepalen

Culi Walks & Runs Gouda750

MoZaEnZo gaat samen met bewoners van de Vogelbuurt en de Raambuurt een aantal series van 3 stoeptegels mozaïeken, die op verschillende plekken in de stad te zien zullen zijn.

Op de tegels worden de kleuren van de Goudse vlag met de bewoners gemozaïekt. In het witte gedeelte daarvan komt de tekst GOUDA 750 JAAR. Het wordt gedaan met glastegeltjes die weer- en windbestendig zijn en een epoxylaag er overheen.

Vergelijkbare stoeptegels zijn een bekend verschijnsel in de stad. Bijvoorbeeld bij een aantal afvalcontainers. Het zijn heel kleurige tegels geworden met de teksten ZAK IN BAK en GEEN LOS VUIL. MoZaEnZo heeft dus ervaring met dergelijke projecten. De bewoners gaan heel graag weer meedoen aan deze speciale editie voor Gouda750.

Waar: Raambuurt, centrum en Vogelbuurt, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Mo Za En Zo
medio feestperiode 2022

Mozaïek Stoeptegels

Een aantal jaren geleden begon de Goudse fotograaf Bram Tackenberg met zijn fotoseries in Goverwelle en later in de Korte Akkeren van Goudse Woonkamers. Speciall voor Gouda750 wordt dit project nu uitgebreid naar een dwarsdoorsnede van Goudse woonkamers uit alle wijken van de stad.

De bewoners van de stad stellen zichzelf en hun huis open: trots en kwetsbaar. Door zonder oordeel te kijken en te portretteren, legt Tackenberg iedereen op gelijke, waardige manier vast. De serie illustreert zo op een prachtig ingetogen manier de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen alle Gouwenaars.

Deze 250 portretten worden vervolgens in de openbare ruimte van de verschillende wijken in Gouda geëxposeerd. Het project werkt als katalysator om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Wil je meedoen? Meld je aan bij de projectleider, Bram Tackenberg

Waar: overal in de stad

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Woonkamerfoto Nr 158 kl
datum nog te bepalen

De Woonkamers van GOUDA

Een sociaal, inclusief, verbindend, oogverblindend en spectaculair kunstproject in de openbare ruimte door heel Gouda! 50 beelden, 50 edites van de Kaasboerin 2.0 van Ineke van Dijk, geïnspireerd op de originele kaasboerin op de Nieuwe Markt in Gouda, een Gouds en Nederlands icoon!

De 50 nieuwe versies worden gemaakt door ca. 300 Gouwenaars, waaronder 10 kunstenaars. In de periode vóór het grote feest worden de beelden bewerkt en ten tijde van de opening zullen ze in één grote cirkel voor het stadhuis op de Markt te zien zijn. Daarna gaan de beelden geplaatst worden in de binnenstad en alle wijken van Gouda voor de hele feestperiode. Er komt een beeldenroute voor fietsers en wandelaars. Zo leer je je stad kennen en de veelkleurigheid die Gouda rijk is. Van het hele project komt ook een boek en een korte documentaire uit.

Waar: alle wijken van de stad. De route wordt tijdens de feestperiode gepubliceerd.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Icoon geel
april t/m september 2022

50 Goudse Iconen

Vanaf april 2022 t/m de finale op 17 september zullen Gouwenaars van formaat evenementen en activiteiten gaan opluisteren, de Goudse Giganten. Bij de opening en bij historische optocht hebben ze een prominente rol. Tijdens wijkactiviteiten zullen zijn in wisselende samenstellingen verschillende keren hun opwachting maken.

Aan het einde van de feestperiode komt alles bij elkaar en komen alle Goudse Giganten bij elkaar in een spetterende voorstelling tijdens het laatste finale weekend.

Waar: evenementen in het centrum en in de wijken

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudse Giganten
april t/m september 2022

Goudse Giganten

De Lions Gouda-Bloemendaal bieden de stad een feestlied aan ter ere van Gouda750, voor en door Gouwenaars! Het lied is geschreven door singer/ songwriter Peter Dijkstra en kan door iedereen (mee) gezongen worden. Naast Peter Dijkstra zijn veel artiesten betrokken, zoals John de Heij als zanger/arrangeur en veel muzikanten verbonden aan de Theaterbakkerheij.

Inmiddels is er naast de akoestische versie van Peter ook een opname gemaakt met de band in de Theaterbakkerheij. Hiervan is een trailer te zien op Youtube TIjdens het feestjaar zal het lied op verschillende evenementen terugkomen.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Foto van opname Gouda750 Feestlied Gouda Gaat Nooit Voorbij
april t/m september 2022

Gouda Gaat Nooit Voorbij! Feestlied

De gidsen van het Goudse Gidsen Gilde staan ook in de feestperiode van Gouda750 voor u klaar om u de mooiste plekjes van de stad te laten zien en meer te vertellen over bijzondere momenten en plekken uit de 750 jarige stadsgeschiedenis.

Het Gouds GidsenGilde telt meer dan twintig deskundige gidsen die wandelingen verzorgen op elke dag van de week in meerdere talen.

Waar: centrum en enkele specifieke wandelingen in de wijken

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
VVV Goudse Gilden
april t/m september 2022

Historische stadswandelingen 750

Libertum wil vluchtelingschap bespreekbaar maken in het onderwijs met een serie van vijf educatieve filmpjes rondom het thema ‘Vluchteling zijn: Wat betekent dat?’. In deze filmpjes staat bewustwording centraal.

Dit project is onderdeel van een serie projecten onder de noemer 'Stadsrecht is burgerrecht'. Libertum (voorheen het Verzetsmuseum geheten) heeft een brede voorlichtende, bewustmakings- en educatieve taak rondom thema’s als verzet, vrede, identiteit, tolerantie (samenleven) en burgerschap. Die thematiek past naadloos in de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten.

Libertum wil Gouda 750 aangrijpen om met een aantal activiteiten met name de aandacht te vestigen op het thema Vluchtelingschap, acceptatie, tolerantie, burgerschap. De sleutelwoorden hierin zijn bewustwording, begripvorming, integratie en inburgering. In wezen gaat het over ‘community’. Om ‘samenlevingszin’. Iets waar ook Gouda 750 over gaat.

Waar: Libertum, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisatie Stuur een mail
Libertum
april t/m september 2022

Stadsrecht is Burgerrecht

Ter gelegenheid van Gouda750 heeft Gouda Kaasstad een geocache gemaakt. Een cache die verwijst naar KAAS. Gouda cheese capital of the world.

Gouda ligt centraal in Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart, de oorsprong van échte Gouda kaas, het gele goud van Holland. In Gouda wordt al eeuwenlang kaas verhandeld. De Goudse Waag neemt daarbij een centrale plaats in. Sinds 1668 werd hier de kaas gewogen, tegenwoordig is hier het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2019 is in Gouda ook de Cheese Experience gevestigd. 365 dagen per jaar kun je daar interactief het hele kaasmaakproces, van koeien tot kaas, ervaren.

Gouda is als kaasnaam wereldberoemd. Wat veel mensen niet weten is dat het een prachtige oudhollandse stad is met een historische centrum. Midden op de Goudse markt, waar eeuwenlang kaas is verhandeld, staat het stadhuis uit de 15e eeuw. Aan de voet van dit stadhuis wordt van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in augustus in de ochtend tot 12.30 uur de kaasmarkt georganiseerd. De kazen worden dan op de ouderwetse manier (met handje klap) verhandeld.

De geocache van Gouda Kaasstad is de hele feestperiode Gouda750, 14 april t/m 17 september, actief.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Geocache Kaasstad
april t/m september

Geocache Gouda Kaasstad

Theater in So What aan het begin van de feestperiode. We gaan terug in de jaren 70 van de vorige eeuw.

We nemen ons publiek mee naar de roerige jaren 70 in Gouda. Een groep jonge idealistische Gouwenaars zet zich op ongekende wijze in om de verpauperende binnenstad van Gouda weer leefbaar te maken. We volgen een groepje twintigers in hun idealisme, opbouw mentaliteit en schaakspel met de Goudse politiek. Dit alles gecombineerd met een vleugje branie en lef in de stijl van de jaren 70.

Aanvangstijden: vrijdag 20:00 & zaterdag 13:00 en 20:00

Foto: Martin Droog

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
229 1974 kritiese stroopwafel actiefoto
15 en 16 april 2022

De Kritiese Siroopwafel Goudse burgers roeren zich

Door de stad worden schitterende door Dick-Jan Thuis ingekleurde historische foto’s met een gedicht geplaatst van bijzondere plekkeen en momenten in Gouda, Op die plekken krijgen de mensen een historische blik op een plek zoals die er nu uitziet.

De foto's en gedichten vormen een bijzondere wandelroute door de stad.

De uitingen zijn in de feestperiode digitaal te volgen via een aparte pagina. Het plan is om stadsbreed de foto’s te plaatsen, met een belangrijke kern in de Binnenstad.

Daarnaast kunnen de afbeeldingen ook particulier door de stad heen worden geplaatst. Iedereen kan daarvoor historische foto’s voorstellen aan het kernteam. Naast de gedichten van de stadsdichter worden ook andere dichters gevraagd om teksten te leveren. De gedichten zijn vooral bedoeld om wat op de foto’s te zien valt verder tot leven te laten brengen.

Gedichten: Peter Noordhoek, Stadsdichter van Gouda en andere dichtersInkleuring: Dick-Jan ThuisBron foto's: Streekarchief Midden-Holland

Uiteindelijk is het de bedoeling de serie ook in boekvorm te publiceren.

Waar: centrum en andere plekken in de stad.

Stuur een mail
Gouda In Beeld En Gedicht4
15 april 2022

Gouda in Beeld en Gedicht

Rond 1900 maakte Gouwenaar H.P. Olifiers meer dan 170 foto's in en om Gouda. Hij gebruikte daarvoor een 3D stereocopische fotocamera. De foto's kwamen buiten Gouda terecht en zijn op het nippertje behouden voor het nageslacht, de Gouwenaars van nu!

'Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen'

In samenwerking met Streekarchief Midden-Holland en Bibliotheek Gouda ontwikkelde VRSpace en Blunderbuss Studios een te gekke beleving waarin die foto's nu in 3D met Virtual Reality bekeken kunnen worden.

Beleef Gouda in 1900 en op dezelfde plaats nu in 2022!

De eerste workshop met de jeugd van ruim honderd jaar later heeft onlangs plaatsgevonden in de Chocoladefabriek, volg deze link voor een impressie

Chocoladefabriek

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudain3 DVR 2
april t/m september 2022

Experience Gouda in 3D
by H.P Olifiers

Schuif maar aan bij het Paasontbijt op de Markt in Gouda! Maandag 18 april (tweede Paasdag) is iedereen welkom! Elk jaar ziet het er prachtig uit bij het paasontbijt met rijk gevulde tafels en vrolijke, vriendelijke bediening en heel veel mensen.

Met 750 jaar Gouda wordt het paasontbijt wel heel speciaal. Dat wordt zichtbaar op de tafels, maar ook er omheen.. Er is muziek, er zijn verhalen, én na het ontbijt mag iedereen verder genieten van nog meer muziek en gezelligheid. Het allerbelangrijkste van het Paasontbijt is dat Gouwenaars elkaar ontmoeten en elkaar letterlijk zien zitten. Wie je ook bent, wat je ook doet, rijk, arm, dik, dun, alle kleuren, maten, opvattingen, karakters en leeftijden zijn hééél welkom! Samen zijn we de stad.

Het Paasontbijt is een initiatief van het DoePlatform van de Ondernemers Binnenstad(SOG). Om dit mogelijk te maken wordt er samengewerkt met ruim 100 vrijwilligers uit allerlei verschillende kerken, politieke partijen en andere organisaties in Gouda. De coördinatie is in handen van Stichting Samma die in 2022 hun 50-jarig bestaan vieren. Dankzij de GoudApot, de ondernemers, kerken en individuele sponsors kan dit ontbijt en het bijbehorende feest elk jaar weer plaatsvinden.

Waar: Markt, centrum

Stuur een mail
Paasontbijt overzichtsfoto
18 april 2022

Paasontbijt Editie Gouda750

Van oudsher was de Goudse Waag de plek waar de kaas uit de ommelanden van Gouda werd gewogen. Nog steeds neemt dit gebouw een markante plek op de Markt van Gouda in.

Tegenwoordig zijn in de waag het Kaas- en ambachtenmuseum, een winkel en de VVV gevestigd. Alle informatie over de stad en omgeving kunt u hier vinden. Voor openingstijden e.d. kijk op de website.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Waag
Hotspot
altijd in Gouda

De Goudse Waag

De Historische Vereniging Die Goude leidt een project dat er toe moet leiden dat in april 2022, bij het begin van het Gouda750 feest, alle ANWB-monumentenbordjes in Gouda opgeknapt, vervangen en aangevuld zijn.

De bedoeling is dat ook eigendom en/of onderhoudsafspraken geregeld worden, zodat de ANWB-bordjes leesbaar en toonbaar zijn en ze weer 10 jaar meekunnen. De bestaande bordjes worden gecontroleerd op onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. De bordjes worden (waar nodig en mogelijk) gemoderniseerd door het aanbrengen van een QR-code en ze worden ook leesbaar in andere talen.

Indien nodig worden nieuwe bordjes aangevraagd bij monumentale panden waar ze nog niet hangen, maar waar je die normalerwijze wel zou verwachten.

Waar: centrum en omgeving Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Anwb
april 2022

ANWB bordjes revisited

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Hanepraij aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop en Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Fluwelensingel 11, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
20 april 2022

Voor de Jeugd van Toen, in De Hanepraij

Wie kent Molen 't Slot niet, op een plek van grote historische betekenis voor Gouda. Waar vroeger het Kasteel van Gouda stond, staat nu, trots op de kop van het Houtmansplantsoen, deze bekende molen.

De vereniging van de Goudse Molenaars heeft het initiatief genomen deze molen in de schijnwerpers te zetten in het jaar dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. De bedoeling is dat de aanlichting ook na de feestperiode blijft.

Waar: De Punt 17, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Molen T Slot
medio 2022

Molen 't Slot in de schijnwerpers

We vieren de verjaardag van Koning Willem-Alexander traditiegetrouw de vrijdag voor zijn verjaardag, dit jaar geheel in Goudse stijl: De Goudse kaas en stroopwafel spelen.

Gouda bestaat in 2022 750 jaar, dit gaan we groots vieren! Een mooi moment om Gouda 750 meteen met een knaller te laten beginnen voor de Goudse basisscholen. Samen met het MBO Rijnland, de Brede School Gouda en SPORT.GOUDA wordt deze speeldag vormgegeven en vieren we feest!

Wat gaan we doen tijdens deze spelen? Deze dag staat in het teken van Bewegen. We laten zien dat bewegen van belang is en vooral veel plezier geeft. Alle 2000 Goudse basisscholieren gaan samen lekker sporten en gaan plezier beleven met verschillende uitdagende spelen.

Daarnaast geven ook de Goudse verenigingen invulling aan de speldag. Op deze manier leren de basisschool leerlingen sporten kennen die Gouda te bieden heeft en kunnen verenigingen laten zien waarom zij hun sport zo leuk vinden. De spelen worden op 4 locaties georganiseerd:

ONAGroenhovenparkUiterwaarde3 schoolpleinen (voor de onderbouw) Het evenement duurt 1 dag en deelname wordt via de scholen, de Brede School en Sportpunt

De spelen worden op 4 locaties georganiseerd:

ONAGroenhovenparkUiterwaarde3 schoolpleinen (voor de onderbouw)
Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
22 april 2022

Kaas- en Stroopwafelspelen
(Koningsspelen Gouda750)

De 25 Steegjeswandeling Gouda, die onder begeleiding van gidsen plaatsvindt, wordt gehouden in april 2022. Van deze wandeling bestaat ook een erg leuk boek. De wandeling is altijd te doen, maar nu onder deskundige begeleiding.

De deelnemers op zaterdag verzamelen zich voor de Goudse Waag. Op zondag bij Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg 35 te Gouda.

De karakteristieken van deze mooie wandeling zijn de 25 (soms verborgen) steegjes waar u doorheen komt en die u een uniek kijkje in de oude binnenstad van Gouda geven waarbij de rijke historie en veel oude Goudse ambachten en bewoners aan bod komen. De wandeling is circa 7 kilometer lang en duurt ongeveer ± 2,5 uur. Goed schoeisel wordt geadviseerd.

Binnenkort komt er een aparte nieuwe website waar ook alle details vermeld zullen worden over de wandeling, inclusief de aanmelding.

Waar: centrum.

Ga naar de website van de organisator
Stadsomroeper Steegjesloop vierkant
23 en 24 april 2022

25 Steegjeswandeling Gouda

Op 23 april van 10 tot 18.00 uur vindt in de Sint-Janskerk het Gouds Inclusief Kindercongres plaats, waarbij 100 scholieren (G100) de plannen, ideeën en presentaties gaan semenbrengen naar een visie op de toekomst van de jeugd van Gouda anno 2022.

Voorafgaand aan het congres vanaf medio 2021, is er al een heel traject in de basisscholen met de kinderen van groep 7 en 8 om op school in groepsverband te bepalen wat voor hen van belang is voor de toekomst en hoe ze daaraan uiting willen geven middels voorstellen, plannen en ideeën. (Oud) middelbare scholieren nemen deel aan dit initiatief om de activiteiten, gesprekken en discussies op de basisscholen te faciliteren en begeleiden.

Tijdens die lessen wordt op verschillende manieren gesproken over welke thema’s de scholieren belangrijk vinden voor de toekomst. Via het Open-Ramen-traject kunnen kinderen op creatieve en sportieve wijze laten zien hoe zij de toekomst in Gouda vorm willen geven. Op het congres zullen de G100 kinderen hun thema’s, ideeën en presentaties samenballen tot voorstellen voor hun toekomst.

Waar: voortraject op alle basisscholen in Gouda, eindcongres in de Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
GIK 2
23 april 2022

Gouds Inclusief Kindercongres - GIK

'Shakespeare is hier'. In het drieluik, gebaseerd op historische feiten, stapt men uit met de grote Engelse dichter en schrijver aan de Goudse Veerstal in 1609 en 1616. Onder de schuilnaam William Flut begint Shakespeare met Willem Barends de eerste pijpenmakerij in Gouda, die wereldfaam krijgt. Volgens de archieven trouwt Flut later met Barends vrouw, Martijntje Jaspersdochter. In Shakespeare’s sonnetten wordt ze Rose genoemd.

Ook de auteurs Thom Griffie voeren een pseudoniem in deze parodie op het complotdenken. Op 23 april, de geboorte- en sterfdag van the Bard of Britain wordt in de Theaterbakkerheij het boek gepresenteerd, opgeluisterd met gedichten, muziek, rap en natuurlijk een theaterstuk, dat ‘Voetlicht’ verzorgd.

Waar: Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
SH4
23 april 2022

Shakespeare is hier

Ook in de feestperiode zal beiaardier Boudewijn Zwart zowel vanaf de toren als met de mobiele beiaard de Gouda carillions bespelen.

Waar; Toren van de Sint-Janskerk

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Sint Janstoren2
april t/m september 2022

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt

Bekijk de oude stadsrechten met eigen ogen!

In 1272 werd Gouda een stad nadat het al een aantal jaren gegroeid was naar een belangrijk centrum in de regio. Graaf Floris V van Holland verleende Gouda stadsrechten. Het originele document is verloren gegaan. Maar zo'n 60 jaar later heeft de bisschop van Utrecht gezegd dat hij het oude verloren gegane stadsrecht wel had gezien. Dat Vidimus (ik heb gezien) uit 1335 is wél bewaard gebleven. Duik in het verleden en kom erachter wat deze stadsrechten voor Gouda betekenen. In die tijd was de familie van der Goude de leidende partij in de stad. Uit die tijd zijn ook oude zegels van de stad bewaard gebleven. Een aantal van deze bijzondere objecten zal nu te zien zijn.

Dit project is een samenwerking van Museum Gouda, Streekarchief Midden-Holland en Bart Ibelings, historicus.

Waar: Museum Gouda, Achter de Kerk 14, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Vidimus
april - juli 2022

750 jaar stadsrechten

Traditiegetrouw, na een gedwongen onderbreking van 2 jaar, zal eindelijk in 2022 de traditionele vrijmarkt voor kinderen weer georganiseerd worden op de Raam en omgeving. iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De Oranjeboulevard is een jaarlijks terugkerend evenement op 27 april tijdens Koningsdag. De opzet bestaat uit de inmiddels bekende kindervrijmarkt, hier is voor iedereen wat leuks op de kop te tikken voor weinig geld. Naast de (kinder)vrijmarkt worden er diverse kleine optredens en activiteiten georganiseerd.

Waar: Raam en Nieuwehaven

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Oranjeboulevard1
27 april, Koningsdag

Oranjeboulevard, Koningsdag

Traditiegetrouw vieren we Koningsdag niet alleen op de Oranjeboulevard maar ook met allerlei activiteiten op de Markt.

De dag staat niet speciaal in het teken van Gouda750, maar het is wel de dag om als stad eropuit te trekken en elkaar te ontmoeten, hopelijk onder een warm oranjezonnetje. Behalve traditionele elementen, zoals de opening op het bordes van het stadhuis met het Wilhelmus, zijn er ook tal van verrassingen te verwachten.

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Waar: Markt, centrum

Koningsdag 2
27 april 2022

Koningsdag op de Markt

Wedstrijd.: Wie zijn de mensen achter de straatnamen? Welke beroemde Gouwenaar ligt begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat 3, waarnaar een straat, plein of park is genoemd in Gouda.

In het kader van Gouda750 organiseert de Oude Begraafplaats in de Korte Akkeren een wedstrijd. Doe mee en leer je stad en haar vroegere inwoners (nog) beter kennen.

Waar: Oude Begraafplaats, Prins hendrikstraat 3, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Oude Begraafplaats Van Bergen Ijzendoorn Uitvaart
medio april 2022

Ken uw stad en de (oude) Gouwenaar

Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers uit het hele land en Vlaanderen, struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.

Dit jaar zal het festival in het teken staan van Gouda750, natuurlijk is er weer het stripbier en zullen de tekenaar en schrijver signeren.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Strips Op De Markt
1 mei 2022

Strips op de Markt

Tijdens de expositie Beleef het Wonder van Gouda krijgen 40 klassen met basisschooleerlingen van Gouda de kans een nieuw, tijdelijk glas voor de Sint-Janskerk te maken.

Elke klas maakt een deel van het raam in de aanloopperiode naar het feest. Daarna zal tijdens de feetsperiode het glas in de Sint-Jan tentoongesteld worden.

Bij dit project zijn veel partijen betrokken. De Brede School, de Sint-Jan, Museum Gouda, De Driestar en Cultuurhuis Garenspinnerij.

Waar: Sint-janskerk, Achter de Kerk, centrum

Maak Met Je Klaseen Glas
april t/m september 2022

Maak met je klas een glas

Al jaren is het evenement Strips Op de markt een goed bezocht festival op de Markt, op de eerste zondag van mei. Duizenden stripliefhebbers struinen de tientallen kramen af, op zoek naar het ontbrekende stripboek in hun collectie.

Ieder jaar is er een bekende striptekenaar aanwezig, die werkt signeert. Dit keer staat het festival in het teken van Gouda750 en de geschiedenis van onze historische stad en de tekenaar van het speciale jubileumboek is Franky Drappier. Vele Goudse bezienswaardigheden en lokale beroemdheden uit heden en verleden zullen aandacht krijgen in het originele verhaal, geschreven door Jan Kragt.

Uiteraard zijn er allerlei bijzondere activiteiten waarover later meer bekend wordt gemaakt.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Strips boek
1 mei 2022

Stripboek geschiedenis van Gouda

Ingezetenen: Het zijn de mensen die de stad maken en leven, de mensen die wij zelf zijn, die wij ontmoeten, die wij herinneren en die mooie stad, ons Gouda doorgeven…

Tijd en Goudse bewoners worden zichtbaar gemaakt in dit bijzondere beeldende kunstproject van kunstenaar Arjenne Vossepoel. In aanloop naar het project en tijdens de expositie vinden er meerdere fotoshoots plaats op verschillende plaatsen in de stad. Iedere bewoner van onze stad kan hier aan deelnemen. De Goudse portretten zijn vervolgens onderdeel van het ruimtelijke kunstwerk: een almaar groeiende eregalerij voor Goudse ingezetenen bestaande uit geprepareerde stoelen, video-projecties en draadsculpturen.

Voor plaats en data fotosessies, evenementen en expositie volg de pers en social media.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
I N G E Z E T E N E N Arjenne Vossepoelf zonder logo 1
april t/m september 2022

Ingezetenen

Van mei t/m augustus is er een bijzondere expositie in het Remonstrantse poortje aan de Keizerstraat in Gouda. Het hofje is het enige overblijfsel van de Remonstrantse kerk die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaan. In de huidige bomenkathedraal buiten en binnen is er aandacht voor de 'bijbelse' humanisten Erasmus en met name Coornhert, die een unieke periode uit de Goudse geschiedenis rond het principe Vrijheid van Geweten, belichamen.

Coornhert vluchtte aan het eind van zijn leven vanuit Delft naar het veel tolerantere Gouda. Erasmus ging hier naar de Latijnse school. Beiden bekritiseerden de Rooms Katholieke kerk van binnenuit zonder haar ooit te verlaten. Het poortje is dagelijks toegankelijk.

Waar: Remonstrantse poortje, Keizerstraat 2, centrum

Bomenkathedraal
mei t/m september 2022

Coornhert500
Kraamkamer van de Vrijheid

Gouda herdenkt zijn gevallenen sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen Gouda750 activiteit maar zo belangrijk dat het wel op de agenda wordt vermeld.

Drie Stille Tochten vertrekken vanaf de R.K. Begraafplaats aan de Graaf Florisweg, de Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat en het IJsselhof aan de Goejanverwelledijk. De drie stoeten komen samen op de Markt waar we na 'the Last Post' om 20.00 uur 2 minuten stil zijn. Daarna volgen de kransleggingen, zang en toespraken.

Waar: de centrale herdenking vindt plaats op de Markt, centrum

4en5mei
4 en 5 mei 2022

4 en 5 mei, Gouda herdenkt

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom bezoekt het Muzikaal Theater de mensen thuis in de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag, op 10 mei 2022, bezoekt het Muziektheater de Baan/ Huize Groeneweg.

Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: de Baan 101, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
10 mei 2022

Voor de Jeugd van Toen
in de Baan/ Huize Groeneweg

Aandacht voor elkaar en verbinding! Daar gaat het ook tijdens Gouda750 om. Gouda heeft al meer dan 70 Lief & Leedstraten waar buren wat meer naar elkaar omkijken.

Is er iemand ziek, heeft iemand een partner verloren, is er een nieuwe bewoner in de straat of heeft iemand iets te vieren? Zogenaamde gangmakers zorgen dan voor een bloemetje, ansichtkaart of ander aardigheidje. Dit doen ze met behulp van een Lief & Leedpotje voor hun straat. Steeds meer bewoners sluiten zich aan bij ‘Lief & Leed actie Blije Buren’ omdat ze iets willen doen aan verbinding in hun straat.

Voor de gangmakers zijn er naast het potje ook regelmatig leuke acties waar ze aan mee kunnen doen met de hele straat. Komend jaar komen er zeker ook speciale acties bij in het kader van Gouda 750. Zo kan het feest worden in elke straat van Gouda!

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Lief en leedstraat Gouda
april t/m september 2022

Lief & Leedstraten en Gouda 750

Op 14 en 15 mei 2022 staan de Hofstedendagen geheel in het teken van 750 jaar Gouda. Dat betekent extra aandacht voor de statige, oude hofsteden langs de weg die van oudsher het noordelijke platteland met het centrum van de stad verbindt. Kom ook en proef de sfeer van het buitenleven – van toen en van nu!

Tijdens de Goudse Hofstedendagen openen de boerderijen langs de Bloemendaalseweg hun erven en deuren voor nieuwsgierige bezoekers van alle leeftijden. Ieder jaar bruist het een weekend lang van de activiteiten: sport en spel, natuur en cultuur, kunst en ambacht. Heel Gouda loopt uit om een kijkje te nemen achter hekken die normaal gesloten blijven, of juist om te genieten van een hapje en een drankje op vertrouwde plekken, zoals de kinderboerderij, de scouting of de ruiterclub.

Waar: Bloemendaalseweg, Bloemendaal

Hofstedendagen ganzenhouder 2 Large
14 en 15 mei 2022

Hofstedendagen 2022

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de KBO aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop en Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: locatie volgt

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
17 mei 2022

Voor de Jeugd van Toen, bij de KBO

De Goudse Avondvierdaagse is een begrip. De Jeugdavondvierdaagse vindt bij deze speciale editie voor de 6e keer plaats. En voor deze speciale gelegenheid, de viering van 750 jaar stadsrechten, komt van de volwassen Avondvierdaagse de 10 kilometer terug.

De volwassenen beginnen eerst, zij lopen de 10km in een nieuwe route waarbij op enige afstand gezwaaid kan worden naar onze buurgemeenten als Haastrecht, Reeuwijk en Moordrecht. De route voor volwassenen zal ook de wijk Westergouwe aandoen. De kinderen starten daarna en komen als eersten de stad weer binnen, waarna de volwassenen aansluiten.

Tijdens de feestelijke intocht op vrijdagavond zijn er allerlei bijzondere verrassingen in petto. Zoveel mogelijk deelnemers zullen in historische kleding de historische optocht/ intocht lopen. Hiervoor hebben the Melting Shop en de buurthuizen workshops georganiseerd om kleding te maken en, voor wie dat niet wil of kan, zijn bij diezelfde Melting shop ook patronen of complete kostuums te koop.

Natuurlijk mag iedere Gouwenaar die dat wil in historische kleding bij de intocht aansluiten. Voor de duidelijkheid, meelopen in de historische intocht levert natuurlijk niet de Gouda750 editie Medaille op, daarvoor moet je alle 4 de avonden meedoen.

Waar: alle wijken en randen van de stad. De routes per avond worden op de website van de organisator gepubliceerd.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Avondvierdaagse2
17 t/m 20 mei 2022

Avondvierdaagse Gouda750

Veel historische panden in de binnenstad van Gouda hadden namen. Huisnummers zijn van veel later datum, namen van panden waren de aanduiding waarop een pand te vinden was.

Deze namen zijn in de loop der eeuwen in onbruik geraakt. Het jubileumjaar biedt de kans om heden en verleden te verbinden door hedendaagse panden tijdelijk hun oude namen terug te geven en daarmee een kijkje in het verleden te geven. Het project is een samenwerking met diverse Goudse groepen: scholieren en scholen die de borden maken, ondernemers/ pandeigenaren- en bewoners.

Enkele maanden lang gedurende de feestperiode Gouda750 worden panden aan de Markt, Hoogstraat en Wijdstraat voorzien van (uithang)borden met daarop een geschilderde afbeelding van de historische naam. Deze namen gaan deels terug tot ca 1500. Heden en verleden worden op een beeldende manier met elkaar verbonden. Bij het bekijken van de uithangborden, kunnen Gouwenaars en bezoekers een een stap terugdoen in de tijd. Scholieren kunnen zich verdiepen in een deel van de historie van de stad en dat omzetten in creativiteit en verbeelding. Ondernemers, pandeigenaren en huurders komen te weten welke naam hun pand vroeger droeg en kunnen dat letterlijk en figuurlijk uitdragen.

Waar: markt, Hoogstraat, Wijdstraat, centrum

Stuur een mail
Zalm2
medio mei 2022

Gouda Tijdmachine: historische uithangborden

In September 2020 begon de Chocoladefabriek als geheel (Bibliotheek, Streekarchief Midden-Holland, Kruim en Libertum) het project Goudse Verhalen. Ondertussen zijn al honderden verhalen te lezen op de website. 14 mei 2022 wordt rond dit fantastische project een verhalenfestival georganiseerd.

Een festival vol verhalen! Van bekende en onbekende Gouwenaars, jong en oud, maar ook van mensen die inmiddels verhuisd zijn of hier werken. Ze vertellen over belangrijke gebeurtenissen en kleine dingen in de stad. Over het heden, het verleden én de toekomst. Zo geven we samen Gouda door. De inloop voor het festival begint om 20.30uur in de Chocoladefabriek, Klein Amerika. De aanvang is dan om 21.00 uur en de sluiting om 24.00 uur.

Waar: Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Kort Haarlem

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudse Verhalen LOGO Rood Zwart Klein 2
14 mei 2022

Nacht van de Goudse Verhalen

Sinds 2020 werd er gewerkt aan het Zuidelijk Stationsgebied. De opknapbeurt is duidelijk zichtbaar door onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Kunst mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken.

Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen hun ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject met veel invloed van inwoners uit Gouda(inclusief het Kindercollege), werd Atelier Ari op dinsdag 8 juni 2021 uitgeroepen tot de gelukkige winnaar met hun kunstwerk: Telepoort.

Het kunstwerk zal tijdens het jubilieumjaar Gouda750 in 2022 worden onthuld.

Waar: Stationsplein, centrum

Image0
voorjaar 2022

Onthulling Telepoort Stationsgebied

Dit festival, een markt ‘Gouda Maakt De Toekomst’, brengt alle Goudse toekomstmakers bij elkaar. Kramen vol lokale en eerlijke producten, workshops om je klaar te stomen voor de toekomst, sprekers die hun tijd ver vooruit zijn, theater met toekomstvoorspellingen, muziek van alle tijden en nog veel meer!

Het wordt een feest om te vieren dat de makers en doeners die Gouda in het verleden groot hebben gemaakt ook nu weer vooroplopen richting een duurzame toekomst.

Stuur een mail
Gouda Duurzaam Markt
21 mei 2022

Gouda Maakt De Toekomst

In aanloop naar de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

De lezing over Religieus Gouda wordt gepresenteerd door Paul Abels

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Afbeelding: 1500-1700 Hendrik Cornelis van Vliet, Interieur van de Sint-Janskerk, 1662.

Bron: The National Gallery of Victoria, Melbourne.

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Lezing Mei Interieur
23 mei 2022

Die Goude lezing : Religieus Gouda 1500-1700

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Irishof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Middenmolenplein 266, Goverwelle

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
24 mei 2022

Voor de Jeugd van Toen in De Irishof

Op de prachtige oude markt van Gouda, vindt sinds jaren elke Woensdag een grote curiosa-, brocante en verzamelmarkt plaats.

Normaal gesproken is de markt er van medio mei t/m medio september, ijs en weder dienende. Een sfeervolle plek waar talloze mensen van binnen en buiten Gouda graag gaan snuffelen naar bijzondere objecten en herinneringen aan vroegere tijden. Een stukje Parijs in Gouda.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Montmartre
mei t/m september

Gouds Montmartre

Eindelijk zijn ze er weer, de keramiekdagen. Geen specifiek Gouda750 evenement, maar wel tijdens de feestperiode op Hemelvaartsdag 2022.

Gouda heeft een lange historie in de keramiek, zowel ambachtelijk als artistiek. Daarvoor is veel belangstelling van keramiekliefhebbers. Dat blijkt uit de Goudse Keramiek Tweedaagse die we jaarlijks organiseren op hemelvaartsdag en de vrijdag erna. Het evenement trok de laatste jaren rond de 25.000 bezoekers.

Tijdens die twee dagen vindt niet alleen een keramiekmarkt plaats met 100 exposanten maar ook wedstrijden, keramiekexposities, concerten, stadswandelingen en andere activiteiten voor jong en oud. In 2020 en 2021 konden de keramiekdagen niet plaatsvinden door de Corona pandemie, maar voor 2022 zijn er grootse plannen. In samenwerking met Museum Gouda, De Sint Jan en andere Goudse instellingen zullen de keramiekdagen weer en in volle luister worden georganiseerd en door de festiviteiten rond Gouda 750 jaar stad belooft het een bijzondere aflevering te worden.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Keramiekdagen
26 en 27 mei 2022, Hemelvaartsdag

De Goudse Keramiekdagen

Al lang in de 750 jarige stadsgeschiedenis is Gouda een plek waar mensen op de Vlucht naartoe komen. Coornhert was de eerste bekende vluchteling, maar ook de vele Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog kwamen naar Gouda voor hun veiligheid. En nog steeds komen mensen van huis en haard verdreven in Gouda aan. Vluchteling zijn is een verhaal dat gehoord en verteld moet worden.

Libertum organiseert een nachtwandeling, in de late uurtjes van de nacht of eigenlijk de vroege uurtjes van de ochtend. We gaan dauwtrappen op Hemelvaartsdag door en om de stad. Een oeroude traditie waarbij vandaag gemengde groepjes wandelaars, bestaande uit vluchtelingen en Gouwenaars, wandelen in het teken van verdraagzaamheid, samenleven, gastvrijheid en compassie.

De ongedwongen sfeer van een wandeling als deze, leent zich bij uitstek voor interactie en goede gesprekken over vluchten, alles kwijtraken, (opnieuw) hechten en een nieuw bestaan opbouwen in een andere onbekende samenleving. Gouda haakt daarmee op geheel eigen wijze in op de Dag van de Vluchteling die later in het jaar wordt georganiseerd.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Dauwtrappen
26 mei 2022

Vluchtelingen en Gouwenaars aan de wandel

Eindelijk, we mogen weer! Riverdale, 18+ dancefestival met Techno, Urban en Housemuziek is terug! Na twee edities voor corona op verschillende locaties, strijkt dit topfestival nu neer op Sluiseiland bij de Julianasluizen.

Hoewel niet een specifiek Gouda750 evenement, mag dit grote muziekfeest niet op de programmering ontbreken. Om 13:00 uur is de aanvang en we kunnen dansen en chillen tot 00:00 uur. Ook tijdens dit festival duiken de duurzame Gouda750 cups op. Er zal er met allerlei partijen gewerkt worden aan afvalscheiding en een duurzaam festival.

Waar: Sluiseiland, Korte Akkeren/ Westergouwe

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Riverdale Festival 1
28 mei 2022

Riverdale Dance Festival

Ontdek het verhaal achter Kamphuisen en stap zelf de wondere wereld van de Siroopwafelfabriek binnen. Eenmaal binnen komt de heerlijke, zoete geur van Kamphuisen siroopwafels je tegemoet en kun je zelf ervaren hoe de lekkerste siroopwafels van Gouda gemaakt worden.

De Siroopwafel experience is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda, aan de Markt nummer 69. Een bezoek aan de fabriek is een fantastische ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Ben jij benieuwd hoe een siroopwafel wordt gebakken? Wil jij in de wondere wereld van de siroopwafel stappen? Dan heet de Kamphuisen Siroopwafelfabriek jou welkom, kom en beleef!

Waar: Markt 69, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Siroopwafelexperience
Hotspot
altijd in Gouda

Siroopwafelfabriek

Deze bijzondere Cursus Goudologie is geheel gewijd aan Coornhert en de doorwerking van zijn gedachtegoed in Gouda. Coornhert werd verbannen door de calvinistische stadsbestuurders en predikanten in Delft en vluchtte op het eind van zijn leven naar Gouda, waar een liberaler stadsbestuur de scepter zwaaide. Het gevolg daarvan was meer vrijheid voor andere opvattingen. I.v.m. de coronamaatregelen wordt de cursus naar later in de feestperiode doorgeschoven. Verdere informatie volgt.

Eerder heeft het Historisch Platform een cursus Goudalogie rond Erasmus georganiseerd. Tijdens vier opeenvolgende zaterdagochtenden in de opwarmperiode, zullen vooraanstaande sprekers hun licht laten schijnen over de invloed van Coornhert op de libertijnse koers in Gouda. Vier opeenvolgende zaterdagochtenden in Cinema Gouda van 10 tot 12.uur 's ochtends, zullen vooraanstaande sprekers hun licht laten schijnen over de invloed van Coornhert op de libertijnse koers in Gouda. In deze cursus zal er ook aandacht zijn voor de humanist Erasmus als wegbereider voor Coornhert, zijn drukker Jasper Tournay, het Goudse stadsbestuur en de remonstranten als zijn geestelijke ‘erfgenamen.

Waar: Cinema Gouda, Burgemeester Jamessingel 25, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Coornhert
Aanloop
medio juni 2022

Goudologie
Coornhert en de Goudse vrijheid

Gouda is een waterstad. Een kant en geschiedenis waar de meeste jongeren zich niet van bewust zijn. Tijdens een zogeheten 'bootfeest' stappen (voornamelijk) jonge bezoekers aan boord om te genieten van muziek en de omgeving en meer kennis op te doen van de stad waar ze wonen.

Met 2 boottochten op 2 dagen medio juni 2022 wil het Select Festival het (jongere) uitgaanspubliek betrekken bij de viering Gouda750, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de jongeren. Een bootfeest past perfect bij het heden en verleden van Gouda, de stad die ontstond waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel elkaar ontmoeten. Het boat fest is een voor Gouda nieuw fenomeen, dat zich in andere steden al heeft bewezen. Tijdens de boottocht wordt de muziek verzorgd door voornamelijk Goudse dj’s, voor Gouds publiek, over de Gouwe.

Waar: Gouwe en Hollandse IJssel

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Select
medio juni 2022

Select Boat Fest 750

Het Watergilde, werkgroep van de historische vereniging Die Goude, organiseert een bijzondere, interactieve Gouda750 editie van de jaarlijkse Waterconferentie. Onderwerp is dit keer het water zelf, het verhaal over het onderscheidende, unieke en monumentale karakter van het Goudse watersysteem dat goed bewaard is gebleven.

De deelnemers wandelen in groepen langs de verschillende belangrijke plekken waar het watersysteem zichtbaar is vanaf verschillende startpunten zoals bijvoorbeeld Cultuurhuis de Garenspinnerij en de Goudse Schouwburg. Op die verschillende locaties worden workshops en activiteiten georganiseerd.

Waar: langs grachten en singels om en door het centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Jan Salie Watergilde
2 juni 2022

Waterconferentie Gouda750

In juli en juli organiseert de werkgroep van Die Goude voor de Oud-Hollandse Waterlinie een expositie over Gouda en de OHWL

Gouda ontving 750 jaar geleden stadsrechten, dat is lang geleden, maar een goede reden om te vieren. De haven was net gegraven en er werden huizen op de dijk gebouwd. Water werd de bepalende factor voor de stadseconomie. Eeuwenlang hebben we er als stad ons geld mee verdiend.

350 Jaar geleden speelde Gouda een belangrijke rol in het tegenhouden van de Franse troepen van Lodewijk XIV, zodat de residentie Den Haag niet veroverd kon worden. Dat kwam door onze functie als waterstad, het waren onze sluizen die het water leverden voor de inundaties (het onder water zetten van gronden) in de Oude Hollandse Waterlinie. Deze twee historische gebeurtenissen komen samen in een opvallende tentoonstelling in de Agnietenkapel aan de Nieuwe Markt, met de naam Gouds Water. Open in de maanden juni en juli 2022, 7 dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur, de toegang is vrij

Waar: Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Prins Willem III aan de O Hwaterlinie
juni - juli 2022

Gouds Water
Gouda & Oude Hollandse Waterlinie

OP 1e en 2e Pinksterdag zijn 3 fietstochten en 5 wandeltochten uitgezet, die vanaf 4 start- en finish plaatsen in de stad zijn uitgezet.

Vanaf 4 start- en finishlocaties starten 3 fietstochten en 5 wandeltochten:

*Goudasfalt

*Atletiekvereniging Gouda

*Wielervereniging Excelsior

*Speeltuinvereniging de Sluis.

Karakteristieken:

• Ontdek Gouda op een nieuwe manier• Ontdek nieuwe plekjes in andere wijken• Ontdek de charme van Gouda als middelpunt van het groene hart• Ontdek de omliggende dorpen tijdens de 55 kilometer-tocht• Ontdek de buitengebieden van Gouda d.m.v. 4 natuurwandelingen• Luister naar mini-concerten van ensembles, singer-songwriters, dichters en voordrachtkunstenaars onderweg.

Zorg voor een volle stempelkaart voor het aandenken.

Informatie over aanmelding en website volgt binnenkort.

Heel Gouda Fietst En Wandelt
Pinksteren 2022

Heel Gouda fietst en wandelt

In en rondom de Dick van Dijkhal gelegen aan Tobbepad 2 te Gouda. Activiteiten binnen en buiten in de de diverse sportaccommodaties in het nabijgelegen Groenhovenpark. Ook het naastgelegen Groenhovenbad is betrokken bij dit evenement. Iedereen kan meedoen met dit leuke sportieve evenement, iedereen is welkom, zowel mensen met als zonder een beperking.

Iedereen is gelijk en we gaan samen bewegen, samen met familie, vrienden of bijv. een woongroep. Behalve bewegen kan er contact gelegd worden met verschillende organisaties, lotgenoten, met iedereen die mee doet. Bewegen is goed en met dit evenement willen we mensen stimuleren tot deelname aan beweegactiviteiten, zo draagt deze dag bij aan welzijn en gezondheid. Sport en bewegen verbindt en is voor jong tot oud. Bij dit evenement brengen we de Gouwenaars op een gezellige en sportieve manier met elkaar in contact.

Waar: Dick van Dijkehal, Tobbepad 2, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Iedereen Doet Mee
11 juni 2022

Sportief evenement
‘Iedereen kan meedoen!’

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Ronssehof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkensmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Ronsseweg 410, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
14 juni 2022

Voor de Jeugd van Toen in De Ronssehof

Optimist On tour omvat een aantal dagen en wordt afgesloten op die langste dag, 18 juni de Langste ZaterWaterdag, ten tijde van het Water Beweeg Weekend. Kinderen krijgen gratis zeilles van professionele en gekwalificeerde instructeurs, kunnen kanovaren, suppen en lopen in een waterbal.

Naast een uitdagend sportprogramma, is Optimist on Tour een prachtig middel om kinderen in tweetallen te laten samenwerken. In overleg is het mogelijk dat de kinderen les krijgen van sporters uit TeamNL Zeilen, zoals Kiran Badloe of Marit Bouwmeester. Overal waar Optimist on Tour aanmeert is één ding hetzelfde: enthousiaste koppies en heel veel plezier. Een hoop nieuwe watersporters!

Daarnaast kenmerkt Optimist on Tour zich door een educatief lesprogramma De Wereld van Water waarbij kinderen in de klas leren over belangrijke thema’s als veilig water, schoon water, natuur, en wind. En natuurlijk leren ze alles over verschillende knopen, onderdelen van de boot en hoe je zo snel mogelijk tussen boeien kan varen. Daarnaast is er de mogelijkheid om hier lokaal een educatief thema aan toe te voegen.

Naast zeilen zijn er verschillende andere watersportactiviteiten mogelijk die variëren per locatie. Zoals suppen (Stand Up Paddleboards), windsurfen, kanovaren, lopen in een waterbal en een educatief lesprogramma in een waterlaboratorium, waar kinderen op een speelse manier leren over alles wat met water en wind te maken heeft.

Dit initiatief is een samenwerking van Brede School Gouda, SportPunt Gouda, Exventuresports en het Watersportverbond.

Waar: Reeuwijk -> Gouda, waterverbindingen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Optimist On Tour
14 t/m 18 juni 2022

Optimist On Tour
Water Beweeg Weekend

Gouda is ontstaan daar waar de rivieren de Gouwe en de Hollandse IJssel samenkomen. Water is nog steeds belangrijk, de bodem die zakt, we hebben er allemaal mee te maken.

De voorstelling gaat over de relatie van Gouda met dat water. Zeer actueel, nu zelfs de Volkskrant zich afvraagt of er nog toekomst is voor de Gouwenaars. In een zinderende, muzikale en spectaculaire voorstelling, waarbij verschillende invalshoeken, belangen, onderliggende intriges en andersdenkenden bij elkaar komen, gaan we op zoek naar een nieuwe woonobject. Er moet immers gebouwd worden; desnoods op of rond het water.

In 10 voorstellingen ontvangen we 1000 bezoekers per avond, waarbij elke avond 75 wijkbewoners worden uitgenodigd voor een kleine, maar belangrijke rol. Daarnaast zijn talloze figuranten actief, zoals muzikanten, dansers, boeren, motorrijders en loslopende, nietsvermoedende voorbijgangers. We laten zien dat er een toekomst is voor de gouwenaars met een visie; met een gevoel voor realiteit, maar ook met gevoel voor humor, fantasie en creativiteit. Het is tenslotte wel (muziek)theater!

Deze -puur Goudse- voorstelling wordt geproduceerd door een ervaren Gouds team, o.l.v. John de Heij, Niek van der Sprong, Ruud Bakker, Inge Bos, Demi Bakker en tekstschrijver Ruud Broekhuizen.

Waar: Goudasfalt, Gouderaksedijk 32, Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Op Sterk Water
16 t/m 26 juni 2022

Gouda Op Sterk Water

La Chapelle Rouge, a rainbow photo celebration. Een prachtige foto expositie door fotograaf Sandra Zeilstra gaat over de Drag Queens die de stad Gouda een roze hart toe dragen.


Alleen de regenboogvlag hijsen is niet genoeg. Gouda vierde in juni 2018 al roze zaterdag. Een groot feest waar duizenden Gouwenaars en mensen van buiten de stad Gouda als regenbooggemeente op de kaart zetten. In Gouda is ook een drag queen community, waarvan het cafeetje Heeeurlijk het warm kloppende hart is. Deze expositie met hopelijk mooie activiteiten erom heen zal nu, 4 jaar na Roze Zaterdag, de stad laten zien dat het regenbooghart nog steeds vurig klopt.

Waar: Stadhuis, Markt, centrum (beoogde locatie)

Chapelle Rouge
17 t/m 19 juni 2022

Chapelle Rouge
a rainbow photo celebration

Gedurende 10 dagen, van 17 tot 27 juni 2022, vertoont filmclub ‘Toverlint’ in de Burgerhal, onder het Stadhuis op de Markt in Gouda, op 8 grote schermen continu vijftien uur film. Deze films zijn gemaakt door de leden gedurende het 64-jarige bestaan van de filmclub. Van dubbel-8 film tot digitaal video.

De films in dit project gaan uitsluitend over Gouda en de Gouwenaars. Aan bod komen volksfeesten, ambachten, kunstenaars, waterbeheer, nieuwbouw en veel andere aspecten. Bijzonder is een gerestaureerde, ruim 50 minuten durende film over de festiviteiten tijdens de viering van Gouda-700 in 1972. Daarnaast zijn er ook opnamen van een ‘Legerdag’ uit 1917, ‘De brand van de Kaarsenfabriek’ uit 1936 en opnamen van de bevrijding uit 1945.

Ook zijn er in augustus nog enkele filmvoorstellingen gepland in gebouw ‘Concordia’ aan de Westhaven en voor de bewoners van verzorgingstehuizen.

Waar: Burgerhal, ingang achterzijde stadhuis op de Markt, onder het schavot

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Toverlint 1972 2
17 t/m 27 juni en augustus 2022

Toverlint toont Oud & Nieuw Gouda

Iedereen die zich graag op het water begeeft in en rond Gouda trekt naar Gouda, om de kwaliteit van deze mooie Waterstad te ontdekken. Gouda, Bodegraven en de Reeuwijkse Plassen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze langste dag van het jaar zet de Langste ZaterWaterDag Gouda als stad van water in de spotlights speciaal voor Gouda750.

Normaal trekken recreatieve watergebruikers massaal naar de natuur, Krimpenerwaard of de plassengebieden, nu wordt iedereen verleid om juist ook de Goudse Waag, het Tolhuis, de Cheese Experience of de Turfmarkt aan te doen.Iedereen die in het Groene Hart graag op het water is, wordt met kleinschalige buitenactiviteiten verleid om de Goudse Binnenstad over het water te bezoeken.

Kom met de boot, je SUPboard, je surfplank of huur een kano om mee te doen. De roeivereniging start de dag met dauwroeien, de peddelvereniging maakt een langere tocht en de motorbootjes varen gezamenlijk richting Gouda. Ook vinden op deze ZaterWaterdag de peddel marathon van GoudaPeddelt plaats.

De dag eindigt met een lange lint vletten, pramen, schouwen en sloepen die vanaf 21u30 vanaf de Oosthaven richting de Hollandsche IJssel en richting Reeuwijk-Bodegraven varen. Als het lukt gaan we dit bootjeslint verlichten in de kortste zaterdagnacht. Verwacht eindpunt van de dag zijn na de laatste schuttingen van de Driewegsluis/ Breevaart/ Burgvlietkade waar peddelaars en omwonenden wordt gevraagd de vertrekkende bootjes uit te zwaaien. Gelukkig zullen de recreatieve zeilers op de Reeuwijkse Plassen tot de dag erna 13u00 doorvaren om de wacht te houden én voor ons te kijken hoe laat het alsnog donker wordt in ons waterrijke Groene Hart.

Dit evenement wordt samen met én door de watersportverenigingen in en rond Gouda georganiseerd tussen 08u00 's ochtends tot middernacht.

Organiserende/ deelnemende verenigingen: Elfhoeven, Goudse Roei & Zeil, De Goudse Peddel, MWR, JCR en WSV Gouda. Ondersteund door ExventureSports en Watersportverbond.

Waar: Reeuwijk -> Gouda, waterverbindingen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Langste Zater Waterdag
18 juni 2022

Langste ZaterWaterdag

Kun jij een beetje SUPpen of kanoen, wil je je meten met sportprofessionals van het water? Kom dan 18 juni naar GoudaPeddelt. Iedereen kan peddelen, zeker deze wat kortere marathons. Hoe lang je erover doet hangt af van je voorbereiding en doorzettingsvermogen of misschien ook door de afleiding die dit prachtige veenweidegebied in het Groene Hart biedt.

De route van de (tour)tocht voor kano en SUP is ca. 17,5 km lang en zal starten in het hart van Gouda aan de Oosthaven (ter hoogte Noodgodstraat). Over de stadsgrachten, langs historische monumenten en onder de vele mooie bruggen door varen de deelnemers richting de Reeuwijkse Plassen. Na de Karnemelksloot is het spannendste punt voor de professionals: de historische Driewegsluis. Een peddelpassage/ overstapplaats vormt voor de ene sporter juist positief het verschil, de andere verliest er tientallen secondes. Zo wordt naast materiaal ook de voorbereiding belangrijk om te winnen. Na de Breevaart wordt over de ’s Gravenbroekse plas een ronde gepeddeld. Voor de recreatieve deelnemer is hier ruim mogelijkheid om een pitstop te maken. Bijvoorbeeld bij De Roei en Zeil. Vervolgens peddelt het deelnemersveld via een lus op de Plas Elfhoeven terug naar Gouda.Voor iedere finisher, ligt er een mooi aandenken te wachten. De winnaars van de wedstrijden zullen uiteraard gehuldigd worden. De eerste GoudaPeddelt titels Marathon SUP en Sprint Marathon Kano worden een uur na de eerste finisher uitgereikt. Er kan ook ingeschreven worden als als recreant. De routes van de peddel marathons worden door de wedstrijdleiding aan de hand van de weersvoorspellingen professioneel uitgezet, het evenement vindt plaats onder begeleiding van professionele wedstrijdleiding.

Waar: Reeuwijk -> Gouda, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Peddelt
18 juni 2022

Gouda Peddelt!

Sport verbindt: op zaterdag 18 juni 2022 is Gouda overal in beweging, op het land, op het water en in het zwembad. Aan de Gouda 750 Sportestafette doen vrijwel alle sportaanbieders uit de stad mee met een feestelijke activiteit op de uitgebreide 'sportmenukaart’ van deze dag.

Vooral op de eigen sportlocatie wordt een open training, een clinic, een wedstrijd of bijvoorbeeld een tentoonstelling of iets anders georganiseerd, karaketeristiek voor deze vereniging of sportlocatie. Gouwenaren worden uitgenodigd door middel bv van een fietstocht, alle of een aantal locaties te bezoeken.

De dag start met een openingsceremonie op de Markt. Daar wordt het ‘Goudse ('olympische') vuur’ ontstoken. Deze fakkel begint aan een estafettetocht langs de highlights van het programma. Aan het einde van de dag eindigt de fakkel weer op de markt. Dit is tevens de start van ‘ de Goudse Sportstrijd’. Op en rond de velden van Gouda Beach Experience op de Markt, strijden teams van diverse sportverenigingen tegen elkaar. Welke vereniging komt als winnaar uit de bus?

Waar: sportlocaties in alle wijken van de stad

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Sportpunt3
18 juni 2022

Sportestafette Gouda750

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Olivier van Noort Woongroep aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Olivier van Noortlaan 11, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
21 juni 2022

Voor de Jeugd van Toen, bij de Olivier van Noort Woongroep

Tijdens Gouda750 vestigen we de aandacht op de stads- en schutspatroon van Gouda, Johannes de Doper, in de volksmond Sint Jan. De stadsorganist van Gouda en de Sint-Jan, Gerben Budding, componeert een muziekstuk en speelt dit met orkest, koor en solisten op de naamdag van Sint Jan, 24 juni in de Sint-Janskerk te Gouda.

Het ooit in Gouda werkzame Getijdencollege zal ongetwijfeld ruime aandacht hebben besteed aan de gedenkdagen van Johannes de Doper. Wellicht heeft er in de, naar tot nu toe wordt aangenomen (!) verloren gegane, Goudse Koorboeken bijzondere muziek gestaan rond de persoon van Johannes de Doper en mogelijk hebben er processies plaatsgevonden op betreffende gedenkdagen. Daaruit volgt dat traditionele kerkelijk teksten een rol moeten spelen in de compositie en dat het ritueel ‘processie’ een plaats moet krijgen in deze uitvoering. Daarnaast gaat in de dubbelexpositie 'Beleef het Wonder van Gouda in de Sint-Janskerk en Museum Gouda het herbeleven van de Sint Jansdagsprocessie een belangrijke rol spelen, waar deze compositie een hoogtepunt wordt.

Waar: Sint-Janskerk, Achter de Kerk

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Moreau Orgel Sint Jan
24 juni 2022

Compositie ‘Johannes de Doper’

De 6 Goudse voetbalclubs stellen een elftal samen met iconische spelers en begeleiders die met elkaar één of twee oefenwedstrijden gaan spelen tegen clubs uit het Betaald Voetbal, in ieder geval Sparta Rotterdam! Een unieke samenwerking tussen alle Goudse clubs, een groot voetbalfeest voor alle Goudse sportliefhebbers.

Deze spectaculaire wedstrijd wordt gespeeld in Goverwelle, het sportcomplex van Jodan Boys aan de Sportlaan. Wat een project met een unieke samenwerking tussen de Goudse voetbalclubs. Een feest voor de sportliefhebbers uit Gouda en de regio in een ontspannen, gezellige sfeer.

Waar: Jodan Boys Sportcomplex, Sportlaan 8, Goverwelle

Stuur een mail
Gouda Sparta3
eind juni - begin juli 2022

Goudse sterrenelftal tegen Sparta!

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten1
26 juni 2022

Houtmansplantsoenconcert

De eerste editie van het Bluesfestival op de Markt van Gouda in 2019 was een groot succes. MassEvents gaat hard werken om in 2022 het festival terug te laten komen.

Het festival begint om 14:00 en duurt tot 23:00uur 's avonds. Genieten van blues, en rock. De toegang is gratis.

Waar: Markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Bluesfestival
26 juni 2022

Bluesfestival Gouda

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis Nelson Mandela in Goverwelle aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Buurthuis Nelson Mandela, Bernadottelaan 79, Goverwelle

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
28 juni 2022

Voor de Jeugd van Toen, Buurthuis Nelson Mandela

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is groot en we zien deze festiviteiten als win-win!

Waar: Nelson Mandelacentrum, Bernadottelaan 79, Gouda Oost

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Nelson Mandela Centrum voor programma 750 countryline dance
28 juni 2022

Muliculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda750 in Nelson Mandelacentrum

Een nieuw festival, een nieuwe plek meerdaags en met heel veel nieuwe ingrediënten. Geen Gouda750 specifiek festival maar wel een centrale plek voor alle inwoners van Gouda en bezoekrs van de stad, om elkaar te ontmoeten.

Tussen 30 juni 2022 tot en met 17 juli 2022 wil MassEvents dit nieuwe festival Open Air lanceren. Een podium voor alle Gouwenaars en toegankelijk voor iedereen. Eten en drinken en ontmoeten, samenzijn dat zijn de kernwaarden van dit festival. Eén van de festivalonderdelen is Kaas en Couscous, zie elders in de programmering. En natuurlijk nog veel meer.

De locatie is het Groenhovenpark. Meer informatie volgt

Waar: Groenhovenpark, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Gouda Open Air
Vanaf 30 juni 2022

Gouda Open Air

Een korte, vrolijke muzikale voorstelling van muziektheatergroep GOED WERK

Het is 1272. De stadsomroeper komt met goed nieuws van Floris V naar de Willem Vroesentuin, achter de kerk. Gouda krijgt stadsrechten!!!! Het is vastgelegd op perkament!

De stadsomroeper neemt het hele document door met de kritische 13e eeuwse bevolking op 2 en 3 juli, 6 en 7 augustus en 3 en 4 september. Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Ter lering ende vermaak. Komt allen!!


Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
S Tadsrechten ende
2-3 juli, 6-7 augustus en 3-4 september 2022.

Stadsrechten? Nou ende

“Raamvertellingen”

Een kleurrijke schets van de bewoners en hun geschiedenis van de Raambuurt verbeeldt door de kinderen van de buurt.

750 jaar Raambuurt wordt op theatrale wijze verbeeld en verwoord door de kinderen van de buurt in een Wandeltheater langs de Raam, de Bogen en het Nonnenwater. Het evenement vindt plaats op zondag 3 juli van 12 tot 17 uur.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Raam Buurt Vertellingen
3 juli 2022

Raamvertellingen

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten3
3 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Gouwestein/ Begeleid Wonen Juliana aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: van Bergen-IJzendoornpark 7, Nieuwe Park

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
6 juli 2022

Voor de Jeugd van Toen
in Gouwestein/ Begeleid Wonen Juliana

Tijdens een nieuw meerdaags festival in het Groenhovenpark zal de eerste echte Kaas en Couscous nu echt gaan plaatsvinden ten tijde van de viering van Gouda750. Een feest van verbroedering en muziek.

Het wordt een prachtig festival met veel eten, wereldmuziek, fusion en volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen. In een ontspannen sfeer voor iedereen toegankelijk. Doe mee en vier mee! Het festival begint als om 12.00 uur 's middags en duurt tot 23.00 uur 's avonds.

Waar: Groenhovenpark, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Kaas En Couscous VWA 1779
9 juli 2022

Kaas & Couscous Festival

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten1
10 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze WelThuis Het Olypiadehuis aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Olympiadeplein 2, Goverwelle

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
12 juli 2022

Voor de Jeugd van Toen, bij WelThuis Het Olympiadehuis

Youssef reflecteert in deze monoloog aan de hand van een oude Atlas op het leven van de generaties die hem voorgingen. Wat betekent de reis die zijn opa al die jaren geleden heeft afgelegd vandaag de dag nog in het leven van Youssef? En welke rol speelt zijn vader hierin?

Gebaseerd op verhalen van Goudse gastarbeiders en hun nakomelingen.

Locatie en datum/ tijden volgen later.

Productie Suzanne Glasbergen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Pexels tima miroshnichenko 5428004 1
medio juli

De Atlas van mijn opa

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten4
17 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom bezoekt het Muzikaal Theater de mensen thuis in de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag, op de 750e verjaardag van de stad, bezoekt het Muziektheater de Savelberg.

Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Savelberghof 200, Gouda Noord

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
19 juli 2022

Voor de Jeugd van Toen in De Savelberg

Ook al is het middenin de zomervakantie, Gouda is jarig! Vandaag zullen er in de hele stad uitingen van dit feest plaatsvinden. Er gaat gebak naar de verzorgingsinstellingen, er wordt muziek gemaakt

De invulling van dit plan is op dit moment in de maak en zal steeds verder worden uitgebreid en bekend gemaakt.

Ook herdenken we 450 jaar eerste Statenvergadering op 19 juli 1572 in Dordrecht, waar Gouda als één van de 12 Hollandse steden aanzat. Deze memorabele dag wordt door sommigen wel gezien als de eerste aanzet van de geboorte van Nederland. In de Historische tijdlijn op deze website vind u meer informatie over deze historische gebeurtenis.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Stadhuis Met Vlag
19 juli 2022

Van harte gefeliciteerd, we zijn jarig!

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten5
24 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze de Prinsenhof aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Anna van Meertenstraat 10, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
26 juli 2022

Voor de Jeugd van Toen in De Prinsenhof

In het weekend van 28 t/m 31 juli 2022 doen ca. 200 historische bedrijfsvaartuigen Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda. Dit is de Erfgoedmanifestatie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB)

Gouda vormde een belangrijk knooppunt voor de binnenvaart door Holland vanaf de Oostzee naar België nadat de graaf van Holland daarover in 1243 met de kooplieden afspraken had gemaakt. Wel moest eerst de Havenkolk worden gegraven om de schepen een goede doorgang te geven naar de Hollandsche IJssel. Dat was dan ook de aanleiding om in 1272 aan Gouda stadsrechten te verlenen.

Er vinden internationale drakenbootraces plaats, er zijn markten te bezoeken, er is ruimte voor muziek en theater en er worden diverse wateractiviteiten georganiseerd. De festiviteiten worden voorafgegaan door een prachtige intocht van de deelnemende schepen op donderdag 28 juli, begeleid door een aantal drakenboten

200 historische binnenvaartschepen verblijven 4 dagen in onze wateren. De schippers en alle inwoners van Gouda en de regio worden getrakteerd op een keur aan festiviteiten. Een weekend genieten. Al met al verwachten we zo’n 200.000 bezoekers

Waar: centrum binnen en met de singels

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Waterstad2
28 t/m 31 juli 2022

Gouda Waterstad 750
sail historische bedrijfsvaartuigen

Een stad van water kan niet zonder liederen over dat water, over de zee. Wat zou Gouda geweest zijn zonder Water, Schepen en Vis. Zonder stadsrechten geen tol, zonder tol geen stad. En dan nog onze Goudse Zeehelden J(oh)an de Haen, de gebroeders De Houtman, zij zetten Gouda al vroeg op de (zee)kaart.

Daarover moet tijden Gouda 750 jaar over gezongen worden. Door Goudse en niet-Gouds groepen en koren. Songs about Fish and Ships is een ééndagsgebeuren tijdens Gouda Waterstad. Allereerst zullen in de ochtend diverse verzorgings- en verpleeghuizen worden aangedaan en aansluitend in de middag komt alles bij elkaar in de binnenstad, rond het water. Locaties zijn o.a. So What aan de Vest en het Amsterdams Verlaat.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Songs About Fish And Chips
30 juli 2022

Songs about Fish and Ships Gouda750

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten6
31 juli 2022

Houtmansplantsoenconcert

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten7
7 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze Martha Flora aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen. Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Ronsseweg 5, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
10 augustus 2022

Voor de Jeugd van Toen in Martha Flora

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten8
14 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

De tweede eenakter in een serie van 3 over belangrijke gebeurtenissen op de tijdlijn van Gouda, gezien met een andere blik

Praatje: Een moment in het leven van de voortvluchtige Coby. Zij is voortvluchtig voor meer dan alleen de politie. In deze eenakter verteld Coby haar verhaal en legt onverwachtse parallellen met een historische Goudse dame, wie kent haar niet, Jacoba van Beieren. Een feministische voorstelling met spanning, humor en historie.

Locatie en datum/ tijden volgen later.

Productie Suzanne Glasbergen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Coby
medio augustus

Coby, pak me dan als je kan

In de laatste week van de zomervakantie, van 15 t/m 29 augustus, gaan we ook in de Raambuurt weer Huttenbouwen. Dit jaar zal het thema voor Gouda750 de bouw van de juniorversie van het Kasteel van Gouda zijn.

Het kasteel van Gouda stond ooit aan de Hollandse IJssel op de plek waar nu de Molen 't Slot nog aan die roemruchte tijden van de graven van Holland en Jacoba van Beieren herinneren.

Waar: Raambuurt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Huttenbouw Raambuurt
15 t/m 19 augustus 2022

Huttenbouw in de Raambuurt
Het Kasteel van Gouda

In de laatste week van de zomervakantie van 15 t/m 19 augustus, gaan we ook in het Groenhovenpark weer Huttenbouwen. Dit jaar zal het thema voor Gouda750 de bouw van de juniorversie van het Kasteel van Gouda zijn.

Het kasteel van Gouda stond ooit aan de Hollandse IJssel op de plek waar nu de Molen 't Slot nog aan die roemruchte tijden van de graven van Holland en Jacoba van Beieren herinneren.

Waar: groenhovenpark

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Huttenbouw Groenhovenpark2
15 t/m 19 augustus 2022

Huttenbouw in het Groenhovenpark
Het Kasteel van Gouda

Dit jaar is er eindelijk weer een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten9
21 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het laatste concert uit een serie van 10 concerten in het Houtmansplantsoen op de zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Dit razend populaire evenement zal in deze serie een paar middagen in het thema van Gouda750 programmeren, maar is verder geheel zichzelf.

Later volgt per concert meer informatie, volg het programma Gouda750, de (social) media of de website van de Houtmansplantsoenconcerten.

Waar: Houtmansplantsoen

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Houtmansplantsoen Concerten10
28 augustus 2022

Houtmansplantsoenconcert

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze bburthuis de Walvis in de Korte Akkeren aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Buurthuis de Walvis, Walvisstraat 1, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
30 augustus 2022

Voor de Jeugd van Toen, Buurthuis de Walvis

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is groot en we zien deze festiviteiten als win-win!

Waar: Buurtcentrum de Walvis, Walvisstraat 1, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Walvis foto voor programma 750
30 augustus 2022

Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750 in de Walvis

Een oude theatervorm in een hedendaags jasje! Oud vermaak voor actueel plezier! In verleden en heden deden/doen Gouwenaars het culturele leven van hun stad sprankelen en schroomden/schromen niet om maatschappelijke kwesties met humor aan te pakken.

Gouda op Schrift (GoS)– werkgroep van Die Goude presenteert Het Rederijkers tafelspel '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst' in Sociëteit De Réunie, Oosthaven 17, 2801 PC Gouda. Het stuk zal diverse keren opgevoerd worden tijdens de feestperiode voor het stuk 'Kiezen doet verliezen, Coornhert maakt de balans op van zijn leven', en een reprise meemaken ten tijde van de sterfdag van Coornhert, 29 oktober 2022

De foto is het logo van Gouda's rederijkerskamer indertijd, De Goudsbloem.

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Goudsbloem logo
medio september

Rederijkers tafelspel: '2 Bedelaars – Alles voor de rederijkerskunst'

Op de plek waar hij op 29 oktober 1590 overleed, kijkt Dirck Volkertszoon Coornhert terug op zijn leven. Zijn principiële keuze voor vrijheid en tolerantie heeft veel goeds gebracht, ook in Gouda, de stad waar hij zijn ogen voor het laatste zal sluiten. Maar hij heeft er vrienden door verloren, huis en haard en zelfs de erfenis van zijn ouders. Kiezen doet verliezen is het levensmotto waarmee hij deze offers voor de vrijheid heeft gebracht.

In de eenakter “Coornhert: kiezen doet verliezen (script en regie Peter Meijer van Kleintheater Zwaan) krijgt men een inkijkje in zijn denkwereld en grote betekenis daarvan voor het denken in Nederland. Voor vrijheid en tolerantie.

Ter vermakelijke inleiding verzorgt Gouda op Schrift het Tafelspel “Twee bedelaars”: een rederijkerstekst uit de tijd van Coornhert. Ook hier is de regie in handen van Peter Meijer.

Ook na de viering van Gouda750 zal dit stik en het voorprogramma. tefelspel 'de Twee bedelaars' nog worden opgevoerd in de aanloop naar de herdenking van de overlijdensdag van Coornhert op 29 oktober.

Organisator is de Werkgroep Coornhert500 van Historische Vereniging Die Goude

Sociëteit de Reünie, Oosthaven 17

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Coornhert eenakter
medio september

Kiezen doet verliezen
Coornhert maakt de balans op van zijn leven

Gezellig en toch sportief. Ontdek Gouda van vroeger en nu op een ontspannen manier in de vorm van een triathlon, in je eigen tempo. Zo kom je door en langs verschillende leuke en mooie plekken in de stad.

Een gratis alternatief triatlonevenement waaraan alle Gouwenaren kunnen deelnemen, waarbij mooie locaties in Gouda worden aangedaan met een koppeling naar de rijke historie van de stad.

Een triatlon bestaat normaal gesproken uit zwemmen, wielrennen en hardlopen. Deze Tour de Gouda 750! is een aangepaste vorm, zodat iedereen kan deelnemen. Er wordt gezwommen in het Groenhovenbad, in het buiten- of binnenbad. Daarna volgt een fietstocht langs diverse historische locaties door heel Gouda. De fietstocht zal eindigen in het Goudse Hout bij de Wielerbaan. In het Goudse Hout volgt een wandeling door de prachtige natuur.

Bij alle drie de onderdelen zijn er verschillende afstanden, zodat de deelnemers zelf kunnen bepalen welke route zij kiezen. Hierdoor kan iedereen deelnemen op zijn/haar eigen niveau. Tussendoor zijn er leuke activiteiten voor de kinderen, zo gaat de wandelroute in het Goudse Hout bijvoorbeeld langs natuurspeeltuin El Dorado.

Waar: Groenhovenbad, Tobbepad 4, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Tour de gouda 750
3 september 2022

Tour de Gouda750!

In aanloop en tijdens de feestperiode Gouda750, biedt de historische vereniging 'die Goude' een serie lezingen aan over de geschiedenis van de stad.

Deze lezing over het verval van Gouda wordt gepresenteerd door Christiaan van der Spek en wordt verplaatst van 5 september naar 19 september.

Aanvang van alle lezingen in de serie is 20.00 uur.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Er volgen nog twee lezingen (17 oktober (Gouda in ontwikkeling 1850-1950) en 28 november (Emancipatie en verzuiling 1850-1950) die buiten deze kalender vallen.

Afbeelding: Gijsbert Johannes Verspuy, De Veerstalpoort en de Rotterdamse Poort in 1843.

Bron: Museum Gouda

Sociëteit Concordia, Westhaven 27 te Gouda

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Lezing September Stadspoort
19 september 2022

Die Goude lezing : Gouda in verval 1700-1850

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Daarom komt het Muziektheater aan huis bij de bewoners van de instellingen en verzorgingshuizen. Vandaag doen ze buurthuis en ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg aan.

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Bijvoorbeeld: de Kazerne aan het Varkenmarkt tot 1922. Daarna werd het de Veemarkt, in 1987 een bioscoop en nu heeft Gouda Cheese Experience haar in trek in het gebouw genomen. Met de foto van dit prachtige oude gebouw als achtergrond, zal het liedje ‘Ik sta op wacht’ van Joop de Knegt vast en zeker uit volle borst mee worden gezongen.

Zo zullen er vele foto’s en herinneringen met bekende melodieën de revue passeren tijdens deze 2 x 45 minuten durend show voor: ’De jeugd van Toen’. Daniëlle, Joop & Marijke trekken tussen april en september 2022 met instrumenten, kleding en zang, langs 16 locaties om daar het 750jarige bestaan van Gouda te vieren.

Waar: Buurthuis Van Noord, Lekkenburg 1, Bloemendaal

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Muzikaal Theater aan Huis met nieuwe tekst
6 september 2022

Voor de Jeugd van Toen, Buurthuis Van Noord

In de drie ontmoetingscentra, in de volksmond buurthuizen van Gouda wordt een mix aan sociale en culturele activiteiten georganiseerd, iedereen in de wijk kan elkaar ontmoeten, jong en oud, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. Mensen leren elkaar op deze manier beter kennen en voelen zich daardoor prettiger in hun buurt.

Met de Gouda750 feesten hopen we die mensen te bereiken die nog niet eerder in de ontmoetingscentra zijn geweest. De verwachting is dat na versoepeling van de Corona maatregelen er veel inspanning nodig is om de ontmoetingsplekken weer levendig en aantrekkelijk te krijgen. De ‘Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda 750’ is bedoelt om zowel de centra als het feest Gouda750 bij een groter publiek bekend te maken, mensen die zicht niet altijd vanzelfsprekend aagesproken voelen. Met muziek & hapjes willen we in alledrie de centra een feestelijke dag organiseren in de feestperiode Gouda 750 om de onderlinge samenhang en betrokkenheid te vergroten. De eenzaamheid onder Gouwenaars is groot en we zien deze festiviteiten als win-win!

Waar: Buurtcentrum Van Noord, Lekkenburg 1, Bloemendaal, Gouda Noord

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Van Noord foto voor programma 750 kookgroep
6 september 2022

Multiculturele ontmoeting buurtgenoten Gouda750 Van Noord

De muziektheatervoorstelling Water en Vuur vertelt op een speelse manier wat er in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie gebeurde tijdens het rampjaar 1672, toen Nederland van alle kanten aangevallen werd. Het verhaal speelt zich voor een deel af in het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven en het bezette Woerden. Gouda speelt een hele belangrijke rol in de ontknoping van deze op waargebeurde momenten uit de stedelijke en landelijke geschiedenis.

'Nadat kolonel Pain et Vin (Moyse Paywin) op verzoek van een Goudse burgemeester zijn troepen naar de stad haalde, liet prins Willem III hem onthoofden. Hij ligt nu nog begraven in het koor van de Sint Janskerk. Tijdens deze musical, gespeeld in Cultuurhuis de Garenspinnerij aan de Turfsingel, kunnen de Gouwenaars dit verhaal zelf beleven , zonder het als een geschiedenisles te ervaren. Een mooie avond die er hopelijk toe leidt dat de bezoekers geïnteresseerd raken in de rijke historie van hun stad.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie kan eventueel activiteiten voor scholen aanbieden (contactgegevens hieronder). Naast Gouda zal de voorstelling o.a. ook worden gespeeld in Bodegraven, Woerden en Gorinchem. Het Goudse verhaal zal dus ook in die plaatsen worden verteld.

Waar: Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34, Korte Akkeren

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Water En Vuur
9 september (eindfeesten)

Water en vuur: rampjaar 1672

De jaarlijkse singelloop staat in 2022 geheel in het teken van Gouda750. Wandelingen, lopen en vermaak onderweg zal voor deze gelegenheid in samenwerking met de Open Monumentendagen zijn.

De Goudse Nationale Singelloop is al meer dan 32 jaar de sportieve traditie in Gouda. Er worden voor deze special edition zo'n 5000 deelnemers verwacht, dus meldt je op tijd aan!. In 2022 beleeft het evenement haar 34e editie, die volledig in het teken staat van de viering “Gouda 750 jaar stadsrechten”. Historie en Samenleven zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Het parcours zal uitgebreid worden, de historische stad, side events met de horeca en winkels en het speciale Gouda750 tenue, een collector's item, zullen van de Gouda750 editie een onvergetelijke gebeurtenis maken.

Waar: centrum, Korte Akkeren, Nieuwe Park

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Singelloop1
10 en 11 September 2022 (eindfeesten)

Goudse Singelloop 2022

Elk jaar in het gehele tweede weekend van september, openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten in het hele land hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

In 2022 wordt voor de 36e maal de Goudse Open Monumentendag georganiseerd. Het wordt dit jaar een bijzondere editie waarbij, verspreid over twee dagen, vele Goudse monumenten hun deuren zullen openen.

Dit jaar zal de Goudse OMD in het teken staan van Gouda750 en voor deze speciale editie samenwerken met de organisatie van de Goudse Singelloop. Er worden verschillende routes en wandelingen langs veel bijzondere monumenten opgezet. Een weekend van levende geschiedenis en sport met elkaar verbonden.
Waar: centrum en wijken

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Open Monumenten Dagen
10 en 11 september (eindfeesten)

Open Monumentendag 2022

De historie van de stad Gouda was voor Ars Musica aanleiding om een educatieve voorstelling te ontwikkelen voor kinderen en volwassen van 8 tot 99 jaar. De link naar de historische tijdlijn van Gouda 750 jaar leidt automatisch naar een muzikale tijdreis of tijdlijn. De muzikale rode draad in de voorstelling zijn korte, krachtige liedjes op de melodie van Maria Blom, zoals te horen op het carillon van het Oude Stadhuis van Gouda.

Leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van basisscholen in Gouda laten we kennis maken met klassieke muziek door de eeuwen heen gekoppeld aan de historische hoogtepunten van de stad Gouda. De uitvoering zal plaatsvinden in de Sint-Janskerk te Gouda.

Waar: de Sint-Janskerk, Achter de Kerk, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Ars Musica Koorschool foto
10 september 2022 (eindfeesten)

750 jaar Gouda in muziek

Twee weekenden en doordeweeks in september sluiten we groots af met tal van bestaande en nieuwe evenementen. De Goudse Singelloop, de Open Monumentendagen, veel muziek, theater en podiumkunsten, voor iedereen wat wils in deze afsluiting van de citytrip van 6 maanden.

Waar: markt, centrum

Ga naar de website van de organisator Stuur een mail
Animatie Stadhuis1
10 - 17 september 2022 (eindfeesten)

Gouda750 Goudse Finalefeesten

Internationale Taptoe Gouda750: voor wie het zich nog herinnert, ook in 1972 was er een spectaculaire taptoe met onder andere een geweldig orkest uit Canada. Ook nu wordt er een speciale editie georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten

De oude garnizoensstad Gouda is rijk aan historie en heeft zelf een rijke geschiedenis en verenigingsleven met fanfares en harmonieën. Tel daarbij op de allang bestaande band met defensie en het decor van de Markt en het stadhuis en een taptoe in deze feestperiode mag niet ontbreken. Het wordt eEen muzikaal evenement voor Jong en Oud om de Gouwenaars enthousiast te maken voor muziek. Het programma begint 's middags al als de korpsen en verschillende dweilorkesten hun opwachting zullen maken in de stad.

De datum staat nog niet vast, maar wordt z.s.m. bekend gemaakt. Dit evenement zal gratis toegankelijk zijn voor alle geïntereseerde muziekminnende Gouwenaars.

Waar: Markt, centrum

Taptoe kleiner2
16 september 2022 (eindfeesten)

Taptoe Gouda750

Nadat de gemeente een begin maakte met de storting van een prachtig bedrag in Fonds Gouda750, sluiten steeds meer bedrijven uit Gouda en omstreken daarbij aan om straks het feest mogelijk te maken. Een feest van en voor iedereen!

Sponsors
aanloop en feestperiode

Mede Mogelijk gemaakt door de volgende partijen